Close
Platser i Sverige jag gärna besöker i år!

Platser i Sverige jag gärna besöker i år!

Det slår inte fel, varje gång jag är på resande fot (nu senast under mina dagar i Karlskrona) börjar jag tänka på vart nästa resa ska gå. Jag borde säkert njuta mer av nuet och allt det där, men faktum är att det är just vad jag gör. Njuter och mår bra. Så pass mycket att jag blir avkopplad, nöjd och liksom rensar huvudet – vilket ger en massa plats för inspiration och planer framåt! Den här gången slutade det med att jag spikade en löst planerad resa till Tivedens nationalpark med en kompis, och även slängde in en övernattning i Askersund. När jag hade gjort det fortsatte jag plita ner några andra platser som lockar just nu. Här är ännu en önskelista!

Svenska platser jag vill besöka i år (eller för all del någon annan gång)

#1. Tivedens nationalpark och Askersund

solnedgång vättern

Jag har ganska bra koll på området runt Vättern vid det här laget (Vadstena ovan), men Askersund har jag inte riktigt lyckats få till. Men nu händer det snart om allt klaffar som det ska! Jag och en kompis har bokat en natt på gulliga Pensionat Sundsgården / Garvaregården och fortsätter sedan ner mot Tivedens nationalpark för nationaldagsvandring. Vi har bestämt oss för att göra ”Fira nationaldag i nationalpark!” till tradition och invigde hela grejen med jordgubbstårta på Ängsö nationalpark förra året.

Läs mer: Tips om Vättern – att resa runt Sveriges näst största sjö

#2. PM Hotel i Växjö

Växjö

Senast igår stannade mitt tåg till vid Växjö och jag påmindes för triljonte gången om att jag väldigt snart måste kliva av på den där perrongen och stega upp till hotellet en gång för alla. Det ryktas om Sveriges bästa hotellfrukost och den vill jag EJ vara utan. (Hoppas då kunna ta egna bilder istället för att snylta på min systers ovan.)

#3. Skellefteå och Sundvall

sundsvall

Japp, de där S-städerna norröver lockar av olika anledningar. Jag vill se mer, bo bra, äta gott och är helt enkelt nyfiken på både Sundsvall (påminner en del om Karlskrona av det lilla jag har sett) och Skellefteå.

#4. Falkenberg Strandbad, Ystad Saltsjöbad och The Lodge

hotell skansen båstad

Falkenberg Strandbad är mitt dåliga samvete. Jag köpte ett presentkort till Tobias (plus en, alltså jag själv) i julklapp under pandemin och såg till att boka in en helg innan giltighetstiden gick ut. När dagen D kom ringde de från hotellet och undrade var vi var. JAG HADE GLÖMT! Skämdes så mycket att jag inte vågade be om att få skjuta på vistelsen till annat tillfälle och vaskade därmed hela grejen. Jag vill ha revansch tack. I samma genre checkar jag gärna in på Ystad Saltsjöbad, dit vill jag åka vid lämpligt tillfälle. Bokar eventuellt en natt på The Lodge Resort när jag ändå håller på. (Bild från Båstad Kallbadhus, inte så pjåkigt det heller.)

#5. Ishotellet i vår- eller höstskrud

Jag tänker att det nästan förväntas av en resebloggare att besöka Ishotellet i Jukkasjärvi någon gång i livet. Jag vill i och för sig åka dit oavsett förväntningar. Försöker nog dock planera in ett besök när det är mindre folk på plats och då gärna under vår eller höst. För du visste väl att hotellet har öppet året runt?

#6. Fler nationalparker

Färnebofjärdens nationalpark

Det här blir en alldeles egen punkt. Jag besöker gärna fler norröver, gärna i anslutning till en roadtrip med mitt tjejgäng. Eftersom vi har ganska begränsat med tid för våra äventyr brukar det sluta med att vi planerar resor som tar ett par-tre dygn. Det kan tyvärr bli svårt att klämma in Vadvetjåkka och Stora Sjöfallet på de villkoren.

Läs mer: Nationalparker i Sverige (och att vilja besöka alla 30)

#7. Fler hotell i Göteborg, typ Jacy’z och Pigalle

hotel dorsia göteborg

Jag är sugen på att göra en liknande tågresa med hotell och kompishäng som jag gjorde till Göteborg (och Dorsia Hotel) förra hösten. Det relativt nyöppnade Jacy’s hyllas fortfarande av många, jag vill också sova en natt eller två på Pigalle.

Läs mer: Dorsia Hotel – recension av dekadent Göteborgshotell

#9. Pater Noster (Bohuslän)

Jag hade nog trott att jag skulle få till en bokning på den här bohuslänska fyrsnackisen någon gång den här sommaren, men jag har ingen riktigt bra plan för hur det ska gå till. Önskan kvarstår dock och Pater Noster förtjänar därmed en återkommande plats på mina drömlistor av diverse slag.

Hur ser din önskelista ut just nu?


Vill du läsa mer om svenska platser att drömma om? Klicka gärna in här: Bucketlist för resor i Sverige: 100 saker jag vill se och göra. Omslagsbild: Skuleskogen, Höga Kusten.

8 comments

  1. Säg till när du ska till The Lodge så piper jag över bron och joinar! Och Pater Noster – jag vill med!

    1. Anytime! Såååå mycket kul att se och göra ju.

  2. För egen del är det nästan skandal att jag som dalslänning aldrig besökt Tresticklans nationalpark. Händer det i sommar kanske?

  3. Vad roligt att Skellefteå är med på listan. Välkommen upp!

    1. Vår sons bästa kompis flyttade dit i somras, så funderar på att ta med S upp och hälsa på. Aldrig varit där, dags att ändra på det!

  4. Välkommen till Sundsvall, min hemstad. Stenstan har vackra byggnader och det finns flera bra krogar i stan. Kusten utanför är också fin och värt ett besök

    1. Åh, kul att höra Marianne! Ja – har hört mycket bra om Sundsvall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close