Close
Från ett hav till ett annat – om vår helg på västkusten

Från ett hav till ett annat – om vår helg på västkusten

Hej fredag! Idag väntar en helt vanlig jobbdag med padeltema, följt av helgkänsla och kanske en film eller så? Förra veckan inledde vi däremot helgen med en rejäl #resfredag. Vi körde tvärsöver landet, från ett hav till ett annat, och hann med alla möjliga roligheter. Här kommer några av dem samlade i veckans fredagsfemma. Trevlig helg på er!

Från ett hav till ett annat – om vår helg på västkusten

#1. En kväll i Strömstad

Första stoppet och därmed slutmålet för fredagens långa bilresa genom Sverige var Strömstad – där Tobias faster bor. Staden ligger typ granne med Norge, vilket innebär att staden kryllar av norrmän (och att priserna på bland annat souvenirer och restaurangmat sätts därefter).

strömstad spa
Gammal bild från Strömstad (sedd från Nötholmen).

I övrigt vill jag verkligen slå ett slag för Strömstad och dess omgivningar, särskilt i kombination med Kosteröarna!

#2. Grillmiddag och skärgårdsliv på Orust

Även i år gick ungarna ut hårt för att slå ”krabbrekord” hos farmor och farfar på Orust. Jag vet inte riktigt hur många de fick ihop till slut, men tydligen slogs rekordet med råge. Igen! Krabborna samsades den här gången med en hel massa maneter i havet – så ingen av oss var vidare badsugen.

Orust Mollösund

Vi fick våra välbekanta vyer med tillhörande häng med svärföräldrar samt släkt och vänner, följt av presentutdelning och en rejäl grillmiddag. Jordgubbstårta blev det också, såklart, och omväxlande väder. Allt var med andra ord precis som det brukar vara på Orust, vilket känns både fint och bra!

Läs mer: Tips om Mollösund på Orust – tips på saker att se och göra

#3. No 90 Kleist på Carlstens Fästning (Marstrand)

Lillmyhran fick hänga med kusinen hem till Göteborg, medan resten av familjen satte av mot Marstrand för helgens stora höjdpunkt (om ni frågar mig alltså). För mig blev det tredje gången gillt med No 90 Kleist på Carlstens Fästning, men barnens första! De var såklart pepp på att se sin farbror Stefan köra låtarna live – låtar de hört fler gånger än de kan räkna vid det här laget.

Marstrand Carlstens fästning
Marstrand Carlstens fästning

Kvällen var vacker, fästningen mäktig och Stefan briljerade på scen tillsammans med sin ensemble. Gillar du historia? Se till att boka in dig på en av Stefans föreställningar. Jag må vara partisk i egenskap av ingift släkting, men alltså de är BRA!

Läs mer: Att göra på Marstrand – en svensk pärla att återvända till

#4. Livat på Liseberg

Det finns vissa traditioner som är vääääldigt viktiga för barnen i vår familj. En av dem är att besöka Liseberg i alla fall en gång per år. Det hör liksom till när vi hälsar på i Tobias del av Sverige.

Liseberg göteborg

De stora barnen brukar dra runt med sin kusin på alla möjliga och omöjliga åkattraktioner. Jag åker FlumeRide och Kållerado helt frivilligt, men i övrigt hänger jag helst med Nelly på Kaninlandet. Skulle jag mot all förmodan få för mig att åka Helix eller så skulle jag vara illamående i cirka tre år framåt. (Tro mig, jag har spytt x antal gånger på grund av diverse karuseller under mitt liv.)

Liseberg göteborg

Lisebergshjulet är däremot en grej jag ABSOLUT vill åka när jag besöker Liseberg. Hit släpar jag också med resten av familjen – som faktiskt inte är helt motvilliga. Det blir liksom en fin avslutning på i övrigt en ganska hysterisk vistelse på Liseberg och dess snurrande och blinkande. Just den här kvällen var extra vacker!

Liseberg göteborg

Det såg nästan ut som att himlen brann i horisonten när vi gjorde oss klara för att packa ihop oss och åka hem mot Stockholm igen.

#5. Spontanbokningarnas baksida (jo, de finns!)

Vår resa till västkusten var både spontan och i allra högsta grad superplanerad. Planerad i den bemärkelsen att vi visste att ett besök skulle göras någon gång under sommarlovet. Spontan i den bemärkelsen att vi bestämde oss en dag innan avfärd att det var just den här helgen det skulle ske – eftersom det passade bra med jobb etc. MEN! Att resa runt i Sverige under full högsäsong utan att ha boende fixat första natten kan både bli dyrt och trist. Det enda vettiga boendet som funkade med vår resrutt blev ett Best Western-hotell (Carlia) i Uddevalla. Eftersom vi är fem personer krävdes två rum = 2500 kronor. Vi anlände väldigt sent på kvällen och åkte tidigt morgonen därpå, och möttes av urtrista och väldigt trötta hotellrum som helt klart sett sina bästa dagar. Vi hade kunnat göra SÅ mycket roligare saker för de pengarna. Vill dock tillägga att vi blev väldigt positivt överraskade av frukosten, förväntningarna var cirka noll med tanke på rummen.

Jag brukar slå ett slag för spontanitet under både semester och vardag, men visst finns det baksidor med det upplägget också. Särskilt i juli, om ni undrar.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild: Marstrand).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close