Innehåller reklamlänkar.
Är du nyfiken på Madagaskar? Det bör du vara. En resa till det här landet blir ett minne för livet och bjuder på en rad naturupplevelser långt över det vanliga. I inlägget “Reseguide Madagaskar” berättar jag mer om landets historia, kultur samt aktiviteter och lämnar även konkreta tips inför en eventuell resa dit.
Utanför Afrikakontinentens östkust ligger Madagaskar, som också brukar kallas världens åttonde kontinent. Ön är bra mycket större än vad jag hade trott, faktum är att det här är världens fjärde största ö till ytan (endast Grönland, Papua Nya Guinea och Borneo är större) och mäter 160 mil från norr till söder och upp till 57 mil på bredden. De flesta förknippar Madagaskar med det inhemska djuret lemur som har kommit att bli en symbol för hela landet, inte minst efter den tecknade storfilmen med samma namn som landet. I filmen rymmer ett gäng djur från Central Park för att så småningom spolas upp på en strand just på Madagaskar. Och ja, stränder finns det gott om i det här landet, många av dem är rena paradisvarianter. Det finns flera mindre öar längs kusten, de mest kända är Nosy Be och Île Sainte-Marie. Jag fick chansen att åka på en pressresa till Madagaskar strax innan jul och fick uppleva känslor, vyer, vandringar och historier som jag sent ska glömma. I inlägget “Reseguide Madagaskar” har jag sammanställt mycket av den information jag samlade på mig med hjälp av de skickliga och pålästa guider som var med oss under resan.
Reseguide Madagaskar
#1. Bakgrund och allmän information om landet
Reseguide Madagaskar om historia och politik:
En gång satt Madagaskar ihop med den afrikanska kontinenten, men med tiden separerades Madagaskar från landmassan och blev en isolerad ö. Utan påverkan utifrån blev ön som ett enda konservatorium, vars följder naturligtvis har kommit att bli en guldgruva för naturforskare från hela världen. Ön var obebodd fram till för drygt 1500-2000 år sedan, då handelsresande från Indiska Oceanen, “Indo-Malayan settlers”, landsteg på ön. Arvet från dessa bosättare finns fortfarande kvar i form av de stora risodlingarna och inte minst genom språket, malagassiska, som har fler likheter med språken i Sydostasien än i Afrika. Malagassiska talas även på Komorerna, Mayotte och Seychellerna. Trots att Madagaskar officiellt tillhör kontinenten Afrika vill ingen av de invånare jag pratar med under resan kalla sig för afrikaner. Nej, de är malagasser – varken mer eller mindre. Samtidigt medger de att det finns en starkt band både till Asien, Afrika och Europa och då framför allt Frankrike mot bakgrund av kolonialtiden. Idag lever cirka 30 000 fransmän på Madagaskar.
Under 1700-talet försökte både portugisiska, holländska och franska flottan att etablera en bas på ön, men det gick trögt. Allt eftersom tiden gick handlades det mer och mer med Europa, som i enlighet med tidens anda inte kunde hålla tassarna borta. Storbritannien var först ut att lägga anspråk på landet, men bytte 1890 bort Madagaskar till Frankrike i utbyte mot Zanzibar. Fransmännen tillfågatog Madagaskar dåvarande kung Antananarivo 1895 och utropade ön till en officiell koloni 1897. Fransmännen tog med sig språket och franska är idag, jämsides med malagassiska, ett av de officiella språken på ön. Madagaskar blev självständigt 1958, vilket förgicks av en revolt 1947 där fransmännen dödade uppskattningsvis 80 000 malagasser. Sedan landet blev självständigt har det varit oroligheter till och från, senast mellan åren 2009-2013 då landet befann sig i en djup politisk kris. Med ett stundande val i sikte är det politiska läget i inte helt stabilt nu heller. Ingen president har hittills klarat att sitta två mandatperioder.
Reseguide Madagaskar om folket:
Madagaskars drygt 25 miljoner invånare är officiellt uppdelade i 18 olika stammar, som ursprungligen bygger på gamla kungariken (de största grupperna kallas Merina, Besimisaraka och Betsileo). Madagaskar är rent ekonomiskt ett fattigt land, vår guide berättar att 90 procent av folket lever på mindre än 2 dollar per dag. Å andra sidan berättar samma guide att du i Madagaskar anses som rik när du 1) har råd att äga en sebu (ett nötkreatur, motsvarigheten till vår ko) och/eller 2) har många barn. Familjebanden är otroligt starka på Madagaskar och faktum är att en av de första sakerna jag reflekterar över under min resa är familjens betydelse, vilken ofta lyfts under olika sammanhang under min resa.
Enligt malagassernas övertygelse blir personer som dör förfäder (razana) och ser då efter och skyddar sina släktingar för Skaparen (som kallas Zanahary eller Child of Light). Det finns också en tradition i att ta hand om de döda förfäderna genom att regelbundet svepa om dem deras döda kroppar. Trots att drygt hälften av befolkningen tillhör kristna kyrkor vävs den nya religionen in i de gamla berättelserna om förfäder. Det pratas om mycket om andar och olika typer av tabun (vissa veckodagar passar t.ex. bättre att göra affärer på än andra). Det finns också mängder av heliga platser runt om hela landet där folket offrar till andarna. Majoriteten av de guider jag pratar med är helt säkra på andarnas existens och en av dem berättar att dennes familj alltid häller första skvätten öl på golvet till förfäderna innan de dricker själva. De flesta storfamiljer är sammanslutna i olika associationer (med styrelse och allt!) och det hålls flera uppstyrda familjemöten varje år där släktens angelägenheter diskuteras. Mycket av festen handlar givetvis om mat!
Reseguide Madagaskar om maten:
I princip all mat på Madagaskar lagas från grunden, det finns knappt några halvfabrikat att köpa – och de som finns är dyra. Till och med chipsen vi serveras är gjorda från scratch. En typisk frukost i norra Madagaskar består av en pannkaksliknande rätt som kalas “pako pako” (tillverkad på mjök, salt. ägg, kokosmjölk), sebu, sallad och rispudding bestående av ris och vatten. Ris är basvaran till i princip alla måltider och äts ofta tillsammans med en gryta gjord på biff, fisk, kyckling, anka eller grönsaker. Några typiska rätter är romazava (biff- och grönsaksgryta) och ravioto (fläskgryta med cassava) och mi sao (stekta nudlar och grönsaker). Det franska köket finns också representerat i landet av naturliga skäl. Längs kusten finna riktigt bra skaldjur att få tag i, bland annat räkor/hummer/bläckfisk eller dagens fiskfångst.
Reseguide Madagaskar om turism:
4,2 procent av landets BNP kommer från turismen (övriga viktiga områden är exempelvis jordbruk, textilindustri och gruvindustri). Med undantag av de italienska charterturisterna som åker till Nosy Be för sol och bad, kommer merparten av landets turister inte hit av en tillfällighet. Resan har tvärtom bokats efter noga övervägande och grundläggande research. Det finns ett stort vetenskapligt intresse för Madagaskar och naturen och djurlivet är ofta själva navet för de turister som väljer att resa till Madagaskar. Denna våg började under nittiotalet, då framstående vetenskapsforskare såsom Alison Jolly (med smeknamnet Mrs Lemur) och Patricia Right framför allt började intressera sig bevarandet av landets lemurer. Franska turister är väldigt vanliga i landet mot bakgrund av den flitiga nyhetsbevakningen av Madagaskar från franska journalister (något vår guide kallar “culture echoes” från tiden då Madagaskar var en koloni). Vi får också höra att det i princip varje vecka visas dokumentärer från Madagaskar i fransk tv.
Under min resa ligger stort fokus på hållbar turism, vilken enligt landets ledare är en viktig aspekt av landets nuvarande och framtida turism. Landets turistminister Roland Ratsiraka yttrade sig nyligen om landets syn på hållbar turism:
“Being an island with 80% endemic biodiversity, Madagascar has a natural calling for sustainable tourism”
Pestutbrottens inverkan på turismen:
En avgörande faktor till att turister inte väljer att åka till Madagaskar är landets pestutbrott som återkommer med jämna mellanrum. Jag har flera välberesta bekanta som av förståeliga skäl har avbokat sina resor till landet i sista sekund av denna anledning. I slutet av augusti 2017, några månader innan min decemberresa till Madagaskar, bröt ett stort pestutbrott ut och jag tvekade i sista sekund om jag skulle våga åka. Enligt Folkhälsomyndigheten förekommer sjukdomen i två varianter: böldpest och lungpest, där lungpest är den mer allvarliga varianten. Tidigare år har det främst varit böldpest i landsbygdsmiljö som har rapporteras, men under utbrottet i höstas rapporterades spridning även i stadsmiljö, inklusive huvudstaden Antananarivo. Majoriteten av de rapporterade fallen gällde lungpest. Jag hade tät kontakt med de som anordnade resan och stämde även av läget på UD:s app Resklar, på Folkhälsomyndighetens hemsida samt på min vaccinationsklinik. För mig kändes det betryggande att Englands prinsessa Anne besökte landet under en hel vecka i samband med höstens utbrott. Det fanns heller inga rapporterade fall i norra Madagaskar där jag befann mig större delen av resan, utöver ett fall på Nosy Be. Pest behandlas med olika former av antibiotika.
#2. Att göra på Madagaskar
Reseguide Madagaskar om natur och djurliv:
Madagaskar lockar till sig djur- och naturintresserade turister från hela världen. Bevarandet av den biologiska mångfalden har dock varit, och är fortfarande, en utmaning. Idag finns bara drygt tio procent av Madagaskar originalväxtlighet kvar. Landet har stora problem med kalhyggen och erosion på grund av folkets odlingsmetoder som brukar kallas “Slash-and-burn”. Drygt 80 procent av landytan täcks nu av gräs. Men trots dystra siffror görs det omfattande arbete för att bevara och återplantera skogen. Madagaskar har i dagsläget 48 nationalparker som går under samlingsnamnet “MNP” = Madagascar National Park. Av inträdet ska hälften av pengarna gå till den aktuella parken för omvårdnad och underhåll, resterande pengar ska komma folket till godo för att exempelvis bygga dammar, investera i utsådd och bygga skolor. En av Madagaskars landssymboler utöver lemuren är det karaktäristiska Baobabträdet som jag har skrivit mer om här: Jungle Park: ekotänk och boendeäventyr i Madagaskars djungel.
Mycket av min resa kretsar kring de omtalade lemurerna och jag får under resan chans att få en glimt av ett tiotal av de totalt sjuttio olika arterna som finns på ön. Min personliga favorit? De svarta lemurerna som vi till slut lyckas få en glimt av under vår tidiga morgonhajk på Black Lemur Camp. I vissa områden på Madagaskar jagas fortfarande lemurerna som mat, det finns en bit kvar att gå med andra ord.
Även de färgglada kameleonterna är välkända, på Madagaskar finns världens minsta respektive världens största kameleont och närmare hälften av världens 150 kameleontarter. Här finns också 209 fågelarter varav hälften av dem är inhemska, vilket för övrigt är den största procentuella andelen i hela världen. På Madagaskar finns också gekkoödlor, krokodiler, ormar (inga livsfarliga) och flera olika arter av sköldpaddor. En populär turistattraktion kopplad till djurlivet är att få en skymt av de mäktiga knölvalarna utanför Madagaskars kust, säkraste perioden att se dem brukar vara mellan augusti och oktober. Familjen Hammarberg från resebloggen Symary fick en första parketts valföreställning från sin segelbåt vid sundet mellan Madagaskar och ön Île Sainte-Marie för några år sedan, läs mer här: Stora valdagen.
Reseguide Madagaskar om äventyr och aktiviteter:
Madagaskar är definitivt ett land för den adrenalinsökande resenären och jag skulle vilja påstå att det är en stor fördel att vara i god fysisk form för att få ut så mycket som möjligt av de äventyr som väntar. På vårt schema hade vi planerade hajker i stort sett varje dag, vilka varvades med snorkling, cykling och grottsafari. Det lär också finnas väldigt bra dykning för de dykintresserade. Flera av mina höjdpunkter handlade mycket riktigt om olika typer av äventyr, många av dem gjordes lustigt inom samma geografiska område där vi utgick från Iharana Bush Camp. Några av de höjdpunkter från resan jag gärna lyfter i Reseguide Madagaskar är följande platser/upplevelser:
1. Grey Tsingy
En av mina absoluta höjdpunkter under resan är hajkerna till och genom de grå och vassa kalkstenstopparna, kända som “Grey Tsingy”. Det finns röda motsvarigheter till de klippiga formationerna längre söderut. Det gråtaggiga landskapet vid Tsingy Rary i Ankarana nationalpark är otroligt mäktigt, likaså hajken upp till de sylvassa tsingytopparna i närheten av Iharana Bush Camp. Vandringen mot toppen är rejält utmanande på sina ställen, under vissa partier sluttar det brant under oss och vi får förlita oss på de rep vi krampaktigt håller i under vandringen (skyddsnät är inte att tala om).
2. Cykeltur från Iharana Bush Camp
Från Iharana Bush Camp finns möjlighet att låna cyklar för ta sig ut till de närliggande byarna och beundra det mäktiga Grey Tsingy på avstånd. Vi cyklar förbi vattendrag och småbyar genom ett oerhört fascinerande landskap för att slutligen stanna till i “storbyn” där vi parkerar cyklarna utanför den lokala restaurangen/fiket. Jag beställer te och får in en djup tallrik med rykande het dryck som jag strösslar med socker för att samla energi inför cykelresan tillbaka till vår camp. Det är en upplevelse i sig att sitta ner och spana på bybor i alla åldrar som kommer förbi i en strid ström och köper allt från munkar till kaffe.
3. Grottsafari
En annan upplevelse som jag håller väldigt högt är turen genom de underjordiska grottorna i Grey Tsingys i närheten av Iharana Bush Camp. Vi tar oss fram genom smala passager (inget för den klaustrofobiska med andra ord), klättar upp och ner för branta stegar och beundrar droppstensformerade stalaktiter. Såna här stunder är heliga för mig!
4. Lokal marknad
Naturupplevelserna är svårslagna, men en annan upplevelse som gör starkt intryck under resan är vårt besök på en lokal marknad i staden Antsiranana (fram till 1975 hette staden Diego Suarez). Antsiranana är en viktig hamnstad på Madagaskars norra spets och det vimlar av folk på gatorna. Marknaden är ett virrvarr av dofter, smaker och synintryck – jag njuter av att se kvinnornas vackra och färgglada utstyrslar som är milsvida från svenskarnas svarta uppenbarelser under mörkaste december.
Boka utflykter:
Förslag till lämpliga utflykter i Madagaskar hittar du på den här länken, där du också kan boka din utflykt på förhand.
#3. Praktiska fakta och transport:
Reseguide Madagaskar om turistsäsonger:
Högsäsong (juli och augusti): Under de europeiska skolloven är det extra hög beläggning i landet.
Mellansäsong (april-juni, september-december): Det här är enligt våra guider den bästa säsongen att besöka Madagaskar, temperaturen är behaglig och det är färre turister på plats.
Lågsäsong: (december-mars) Lågsäsong är synonymt med landets regnsäsong vilken medför cykloner – särskilt på västkusten. Det tunga regnet gör att det blir svårt att ta sig fram och flera av de ställen vi bor på i norra Madagaskar stänger under de här månaderna.
Reseguide Madagaskar om transport:
Utrikesflyg: Jag flyger med Air France hela sträckan, först en tre timmars resa från Arlanda till Paris, för att där byta till ett flygplan som 11 timmar senare landar i Madagaskars huvudstad Antananarivo (som i folkmun kallas “Tana”).
Inrikesflyg: Eftersom vägarna är i mycket dåligt skick är inrikesflyget ofta det enda alternativet att ta sig fram om det är kort om tid. Vi övernattade utanför Antatanarivo för att nästa dag flyga med Air Madagascar till Antsiranana i norra Madagaskar, en flygtur på cirka två timmar. I slutet av resan flög vi tillbaka till Antatanarivo från Nosy Be vilket tog cirka 1,5 timme. Tänk på att din väska inte får väga mer än 20 kg när du flyger inrikes, annars riskerar du straffavgift. Om och när du ska flyga inrikes, tänk på att planet lika gärna kan gå 30 minuter för tidigt eller inte alls. Tidsuppfattningen är inte som i Sverige, det lärde vi oss snabbt!
Båt/bil: Att ta sig runt i de norra delarna utan 4WD är lurigt, med jämna mellanrum dyker det upp enormt stora hål på vägarna som vår guide kallar för “elefant nests” (och ja, hålen är ungefär lika stora för att kunna husera en elefant). Varken våra chaufförer eller guider rekommenderar utländska turister att köra runt själva, vägnätet är otroligt dåligt uppbyggt. Helt plötsligt kan vägen ta slut och chaufförerna kör någon dold genväg som ändå tar oss rätt och körstilen från mötande trafik är väldigt aggressiv. När jag frågar mina inhemska guider om tips på välrenommerade och kända utflyktsarrangörer får jag följande förslag:
- Evasion Sans Frontieres
- Madabest trip
- Toto circuit
Arrangörerna kan också hjälpa till med båttransport, mellan öarna är det speed boat som gäller. De flesta resorts erbjuder transporttjänster med både bil och båt beroende på vad som krävs för att komma fram.
Reseguide Madagaskar om boende:
Jag har skrivit ett helt inlägg om boende på norra Madagaskar som finns att läsa här: Boendetips på Madagaskar: från bush camps till strandlyx.
Mina personliga favoriter av de jag har listat är Iharana Bush Camp och Eden Lodge, men boendeupplevelsen på Jungle Park är förmodligen den jag kommer att minnas längst.
#4. Tio snabba om Madagaskar:
1. Bokstäverna q och c finns inte i det malagassiska alfabetet.
2. Det vanligaste förnamnet på Madagaskar är Hery (som betyder styrka), medan det vanligaste efternamnet är Rakoto.
3. Det finns drygt 10.000 olika insektsarter och 12.000 växtarter i landet.
4. Ön Nosy Be utanför Madagaskar nordvästra spets är landets främsta stranddestination. Hit går det charterflyg från Italien, vilket också märks på priserna som kan vara upp till dubbelt så dyra som på fastlandet.
5. Det har gjorts försök att marknadsföra Mauritius, Seyshellerna, Madagasar, Komorerna, Maldiverna och Reunion under samlingsnamnet Vanilla Islands – ungefär som “det nya Karibien”. De gemensamma ansträngningarna har dock gått sådär.
6. Den största sporten på ön är fotboll.
7. På norra Madagaskar spenderas större delen av dagen utomhus, “house is only for sleeping”.
8. Valutan på Madagaskar kallas ariary och växlas på plats.
9. Förtroendet för landets ledning är inte särskilt högt. Under min vistelse fick jag höra uttryck från lokalbefolkningen som –“Gå inte till sjukhuset, du riskerar att bli sjukare än när du kom.” och –“Ring inte till polisen, då riskerar du att hamna i trubbel.”
10. Tidsskillnaden från Sverige är plus två timmar.
#5. Några ord/uttryck som kan vara bra att kunna
- Azza fari – förlåt/snälla
- Mashiro – gott/jag gillar det
- Mora, mora – sakta, sakta
- Whaza – utlänning/ “white person”
Ambitionen med inlägget “Reseguide Madagaskar” var inte att skriva en komplett reseguide, det är omöjligt efter en nio dagars pressresa där jag huvudsakligen befann mig i de norra delarna av landet. Däremot ville jag ge er ett smakprov på och en känsla för detta oerhört fascinerande och vackra land. Jag blir bemött med mycket värme och många leenden under resans gång och uppfattar invånarna som väldigt gästvänliga och nyfikna på att höra mer om min kultur. Jag får dock höra att huvudstaden inte alls är en säker plats för ensamma turister (jag känner inte av detta i de norra delarna, men har å andra sidan med mig en guide i princip hela tiden förutom när jag sover).
Att kalla resan för ett minne för livet är en underdrift, det räcker inte på långa vägar för att beskriva mina känslor för de upplevelser jag bär med mig från dagarna på Madagaskar.
Läs mer:
- Följ min resa dag för dag: Att resa till Madagaskar.
- Resebloggen Symary som jag nämner ovan har samlat sina inspirerande inlägg om Madagaskar här.
- Sanna Rosell har skrivit om sin påskresa till Madagaskar här.
Resan till Madagaskar var en pressresa anordnad av CBI. Tankarna, åsikterna och bilderna, om inget annat anges, är mina egna.
7 comments
Tack för en riktigt mastig – och inspirerande – guide till Madagaskar. SÅ sugen på att resa dit!
Låter inte helt enkelt eller tillrättalagt.. men det tilltalar ju liksom ännu mer.
Tack själv. Nej, en resa dit är varken helt enkel eller tillrättalagd… men åh vilken belöning som väntar!
Så mange flotte bilder! Jeg vil veldig gjerne tilbake til Madagaskar en gang, og da må jeg komme meg til den nordlige delen av øya.
Tack Marianne! (… och jag måste tillbaka för att utforska den södra. 🙂