Close
Att göra i Myanmar (Burma): reseguide och tips om Myanmar

Att göra i Myanmar (Burma): reseguide och tips om Myanmar

Observera att det här är en reseguide med mina personliga tips om Myanmar (Burma), baserat på beskrivningar och upplevelser under min resa till landet i mars 2019. 

Det är lika spännande varje gång, att få bilda mig en egen uppfattning om en destination som jag bara har hört talas om. Inför min resa till Burma (Myanmar) satt jag med flera olika pusselbitar, men visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när de där bitarna väl skulle pusslas ihop. Nyfikenheten om landet, och viljan att resa dit, väcktes första gången under en långvistelse i Thailand 2011/2012 när jag lärde känna ett syskonpar från Burma som kom att bli mina vänner. Därefter läste jag ”Konsten att höra hjärtslag”, en bok som snabbt klättrade upp på min topplista över favoritböcker – som till viss del utspelar sig i landet. Toppa det med Cathinkas otroliga bilder och diverse tidningsartiklar som skildrade munkar, tempel och Buddhastatyer i all oändlighet, så har ni några av anledningarna som gjorde att jag i mars 2019 valde att resa som resande reporter för Plan International Sverige under en Fadderresa till Myanmar (Burma).

Läs mer om min resa i dagboksform här: Att resa till Myanmar (Burma): min resa dag för dag

att resa till myanmar
att göra i Myanmar (Burma)

Att göra i Myanmar (Burma): reseguide och tips om Myanmar

#1. Varför resa till Myanmar (Burma)?

att resa till myanmar

För min del lockade kulturen, traditionerna, landskapen, det vänliga bemötandet och min egen nyfikenhet på att få en djupare förståelse för buddhismen och religionens inverkan på människor. Det är också fascinerande att resa till ett land som i stort sett har varit stängt för turister under en lång tid, vilket lockar mig mer än betydligt mer tillrättalagda turistorter.

#2. Var ligger Myanmar (Burma) – och vilken benämning är egentligen korrekt av Myanmar vs Burma?

var ligger myanmar

Myanmar eller Burma, vilket namn är egentligen korrekt benämning? Burma var landets officiella namn fram till 1989, därefter bytte dåvarande militärregim namnet till Myanmar. Vilket namn som idag är korrekt verkar fortfarande vara en diskussionsfråga, men enligt en rekommendation från Institutet för språk och fornminnes gäller i nuläget (juni 2018) Myanmar i första hand. De tillägger dock att Burma kan läggas till i exempelvis nyhetstexter – vilket är anledningen till att jag och många med mig väljer tt skriva Myanmar (Burma). Språkrådet menar också att Burma bör användas när historiska förhållanden avses.

Dåvarande militärregim utsåg 1989 Myanmar till officiell namnform, men i protest mot militärregimen höll oppositionen och stora delar av omvärlden fast vid Burma. Situationen är nu en annan, eftersom den demokratiskt valda regeringen inte har återgått till att kalla landet Burma. Frågan är inte längre politiskt känslig i landet och att hålla fast vid Burma som protest mot militärstyret är knappast längre giltigt.

– Institutet för språk och fornminnen

Landet är till ytan sett det största landet på det sydostasiatiska fastlandet – och gränsar mot Kina i norr, till Bangladesh i väst, till Indien i nordväst, till Laos i öst, samt till Thailand i sydost.

#3. För vilka resenärer passar Myanmar (Burma) som resmål?

att göra i yangon

Till Myanmar (Burma) reser du inte ”på semester”, jag skulle istället rekommendera landet som potentiell destination för resenärer som tycker om att uppleva nya kulturer, som är intresserade av religion och som är ganska resvana. Visst kan du uppleva strandliv i det här landet också, men det är med all säkerhet inte den primära anledningen till att folk besöker landet.

#4. Allmän fakta om landet och en snabb översikt av dess historia

att göra i yangon
att resa till myanmar

Idag bor drygt 53 miljoner människor i Myanmar (Burma), att jämföra med grannlandet Thailand som har nästan 70 miljoner.

Att i rubriken utlova ”en snabb översikt av landets historia” låter sig knappt göras, vår guide berättar om sammandrabbningar under flera århundraden. Turerna genom åren har varit många och infekterade, och landet har fått uppleva allt från framgångsrika kungariken och storhetstid till mongolisk invasion, brittiskt kolonialstyre, japansk ockupation och militärstyre. 

Väpnade konflikter mellan etniska grupper och militären pågår sedan decennier i flera områden av landet. Konflikterna har ökat i omfattning under senare år med tusentals nya internflyktingar. En komplicerad fredsprocess pågår. Kränkningar och övergrepp, så som mord, våldtäkter och kidnappningar, begås både av militären och av de väpnade grupperna. /…/ Det finns sedan länge spänningar mellan olika religiösa grupper i landet, främst mellan muslimer och buddhister. Minoriteters åtnjutande av mänskliga rättigheter är en av landets största utmaningar.

UD om situationen i Myanmar (Burma), december 2018.

Burma (Myanmar) är fortfarande starkt präglat av militärstyret som höll landet i ett järngrepp från 1960-talet fram till 2011, då militärjuntan formellt upplöstes och Aung San Suu Kyi senare valdes in i parlamentet som del av en civil regering. Trots detta behåller militären fortfarande stor makt över landet. Kort efter min resa sammanfattade jag mina känslor så här:

”Det är många tankar som snurrar i huvudet under resan hem. Med tanke på att Myanmar räknas till ett av världens fattigaste länder hade vi nog väntat oss misär och elände, istället åker jag hem med en känsla av hopp och spirande framtidstro. Men visst är det komplicerat, jag ska verkligen inte sticka under stol med alla motsättningar och svårigheter som fortfarande finns. I Rakhine, alltså de västra delarna av landet, har den muslimska minoritetsgruppen Rohingyer som bekant utsatts för förföljelse och våld. (Den förklaring vi får på plats = det finns alltid två sidor av myntet.) Korruption verkar inte helt ovanligt, det gäller att känna ”rätt” människor.”

#5. Religionen i Myanmar (Burma)

religion myanmar

Även om Myanmar (Burma) brukar benämnas som ”multi-religious country” är det Theravada-buddhismen som dominerar, enligt officiella siffror från 2014 är 88 procent av befolkningen buddhister. Kulturen präglas till stor del av religionen.

#6. Vilket språk pratas det i Myanmar (Burma)?

att göra i yangon

Burmesiska är det officiella språket. Det finns också flera viktiga minoritetsspråk, bland annat arakanesiska, karen, karenni, kachin, naga, palaung och wa. (Språk och dialekter är så pass olika att vår guide inte förstod en pojke som var uppvuxen i en liten by utanför Sagaing.) De allra flesta som jobbar inom turistnäringen kan hjälplig engelska, men i övrigt talar få lokalinvånare engelska.

#7. Är det säkert att resa till Myanmar (Burma)?

att göra i yangon

Jag rekommenderar först och främst alla resenärer som överväger att resa till Myanmar (Burma) att hålla sig uppdaterade via UD:s app ”Resklar”. Just nu (februari 2020) avråds från icke nödvändiga resor till deltastaden Kachin (med undantag för städerna Myitkyina, Bhamo och Putao), samt norra delen av delstaten Shan. UD avråder också från icke nödvändiga resor till delstaten Rakhine (med undantag för staden Sittwe och södra Rakhine).

I övrigt bör du iaktta sedvanlig försiktighet, det vill säga skylta inte med smycken eller andra värdesaker. Se också till att ta kopior på värdehandlingar.

Jag skulle inte känna mig helt bekväm med sjukvården i Myanmar (även om jag inte behövde uppsöka vård själv). Vid allvarliga olycka- eller sjukdomsfall har jag fått höra att turister tas till Thailand där det finns bättre förutsättningar för avancerad sjukvård. Se till att dubbelkolla rese/sjukförsäkringar innan du reser!

#8. Behövs visum för att resa till Myanmar (Burma)?

att resa till myanmar

Ja, jag behövde ansöka om ett turistvisum (kostnad 50 USD) – vilket visade sig vara en väldigt smidig process på nätet. Jag ansökte om mitt eVisa sent på kvällen, och hade dokumentet i min mejlbox redan dagen efter. Dokumentet behöver du skriva ut och visa vid immigrationen när du reser in i landet. Visumet är giltigt upp till 90 dagar efter utfärdandet. Tänk på att passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemkomsten!

Här hittar du länk till eVisa.

#9. Hur är vädret i Myanmar (Burma), och vilken tid på året är bäst att åka dit?

hotell bagan myanmar

Liksom i övriga Sydostasien har Burma (Myanmar) ett tropiskt klimat. Året brukar delas upp i tre säsonger: 1 )”Regnsäsong” under senare halvan av maj fram till september/oktober 2) den svalare och torrare ”turistsäsongen” mellan oktober-februari, med varmt och torrt väder. 3) ”Sommarsäsong” (utan regn) mellan mars – till mitten av maj, med temperaturer mellan 25 och nästan 40 grader. Jag besökte landet under mars månad, då det stundtals var väldigt varmt – men absolut inte outhärdligt.

#10. Tidsskillnad mellan Sverige och Myanmar (Burma)? 

att resa till myanmar

Myanmar ligger 5.5 timmar före Sverige (här räknas alltså tidsskillnaden i halvtimmar!). Under sommartid är det istället 4,5 timmars skillnad.

#11. Vad ska jag packa, behövs adapter i Myanmar (Burma)?

att resa till myanmar

Packa kläder som täcker knän och axlar, vilket krävs vid tempelbesök (vilket det blir många av i landet). Jag tycket också att det kändes respektfullt med täckta axlar och längre shorts/kjol både i städerna och ute i byarna (sådana kläder blir också bra skydd för stark sol). Tänk också på att ta smidiga med likväl bekväma skor, eftersom strumpor och skor tas av vid ingången till templen. Under tidiga morgnar och sena kvällar samt långa dagar i buss med AC var det också skönt med en tjockare tröja. Glöm heller inte reseapotek, solskydd, keps/hatt, solglasögon och badkläder.

Uttagen har 220-230 volt, vilket är samma som i Sverige. Kontakterna är av olika slag, men packa gärna med universaladapter (även om det ofta finns att låna på hotellet).

#12. Valuta och möjligheten att betala med kort

att resa till myanmar

Glöm betalkort/kredit på de allra flesta ställen, här är det kontanter som gäller! Valutan heter Kyat (MMK), och på 100 svenska kronor går det drygt 15000 Kyat. Det kan vara svårt att ta ut pengar på plats, ta därför med dig USD så att det räcker för hela vistelsen. Vi får höra att växlingskontoren främst vill ha nya sedlar i valören 100 dollar (gamla eller smutsiga sedlar gör sig icke besvär.)

#13. Hur är maten i Myanmar (Burma)? 

att göra i yangon
att äta i myanmar

Maten är en mix av det indiska, thailändska och kinesiska köket, men inte lika kryddstark. Det äts mycket ris och fisk, och till efterrätt serveras nästan alltid färsk frukt. Åk inte från landet utan att smaka den traditionella tesalladen Lephet Thoke, som bland annat innehåller fermenterade teblad, vitkök och jordnötter – det blir min klara favorit i matväg.

Tänk på att äta väl genomstekt eller kokt mat, undvik därmed rå fisk/skaldjur. Se också till att dricka vatten från obrutna förpackningar (alltså inte kranvatten!).

#19. Att resa till Myanmar (Burma) och ta sig runt i landet

yangon airways flyg i myanmar

Vi flyger med inrikesflyget Yangon Airways mellan Yangon och Bagan, en flygtur som tar 1:20 h. För egen del utgår jag från Thailand och flyger Air Asia från Krabi ToR – medan mina medresenärer flyger reguljärt från Stockholm.

#18. Vad finns det att göra i Myanmar / Sevärdheter i Myanmar?

Under vår resa spenderade vi flera dagar ute på fält, men också i de betydligt mer turisttäta områdena/städerna Yangon, Mandalay, Bagan, Amapura och Sagaing – vilka jag fokuserar på i det här inlägget.

Att göra i Yangon/Rangoon

Precis som Burma vs Myanmar orsakar den här stadens namn viss förvirring mot bakgrund av lokala språk och stavningsvariationer – idag används både namnen Yangon och Rangoon som benämning (även om Yangon oftast används internationellt). Yangon var huvudstad i landet fram till 2005, och är med sina drygt 4 miljoner användare Myanmars (Burmas) största stad. Mitt första intryck av staden under taxiresan från flygplatsen är att mycket av bebyggelsen kändes väldigt kolonialt/västerländskt, och Yangon har mycket riktigt mycket bebyggelse från kolonialtiden då britterna styrde och ställde i landet.

Shwedagon

yangon temple

Yangons klarast lysande stjärna är helt klart den ”Gyllene Pagoden” Shwedagon, vars 110 meter gyllene stupa är den heligaste helgedomen i hela Myanmar. Här lär Buddhas reliker i form av åtta hårstrån vila. Hela tempelområdet är fyllt med mindre pagoder och tempel som representerar olika delar av landet och olika födelsedagar. Det vilar onekligen en speciell känsla över området, och det kan inte nog påpekas att du bör klä dig respektfullt vid ett besök här.

Mahaa Bandoola Park

park i yangoon myanmar

Den här parken kallades tidigare Fytche Square, och är ett uppskattat område för folksamlingar. Här lades bland annat första stenen för ”Independence Monument” av premiärminister U Nu under landets självständighetsdag. Under vårt besök i mars 2019 visas här en utställning om klimatet, och vår egen Greta har givetvis en av hedersplatserna.

”Downtown Yangon”, de historiska kvarteren

att göra i yangon myanmar

Jag kan varmt rekommendera en stadsvandring med lokal guide för att få en närmare inblick i stadens brokiga historia, vilket också avspeglar sig i dess olika kvarter.

Tips: Jag har på flera håll blivit tipsad om tågsträckan ”Circle Line” i Yangon, en rundtur som påbörjas och slutar vid centralstationen. Läs mer hos min resebloggarkollega Johnny: Lokaltåg i Yangon.

Att göra i Bagan

Många brukar dra paralleller mellan Bagan och tempelområdet Angkor i Kambodja. Och ja, visst är det en rimlig liknelse, även om det (än så länge) är betydligt färre turister i Bagan. Under glansdagarna fanns här 4500 pagoder, nu finns drygt hälften kvar i alla former, färger och varianter.

Läs mer: Bagan i Myanmar (Burma) och ett besök i pagodernas rike

Shwezigon pagoda

bagan to do in bagan Myanmar

Den gyllene pagoden i Yangoon är långtifrån den enda som täckts av guld. Utanför Bagan, i Nyaung-U, finns en guldig motsvarighet i Shwezigon Pagoda. Denna maffiga helgedom färdigställdes 1102 och därmed har otaliga år på nacken.

Htilominlo

att göra i bagan

Drygt 1,5 km nordväst om Bagan ligger Htilominlo, ett tempel känt för att vara det sista i sin stil som byggdes i Bagan. I sin fulla höjd (byggnaden renoverades under vårt besök) mäter templet 46 meter, och det finns fyra stora Buddhastatyer utplacerade i varsitt rum av templet.

Yin Ma Na (Nyaung U, Bagan)

att göra i bagan
tips om bagan I myanmar

Att befinna sig området vid Yin Ma Na för att känna in stämningen blir en av de mest minnesvärda stunderna under hela resan. Vi tar oss fram med häst och vagn, men det går också att cykla, åka elmoppe, eller för den delen promenera.

Dhammayangyi temple

Dhammayangyi temple är det största templet i Bagan, väl värt ett besök inte minst på grund av de korridorerna som löper inne i templet.

Nyaung Let Phet Kaw Sunset Hill

sunset hill bagan

Nyaung Let Phet Kaw Sunset Hill öppnades under 2017, noga utvalt för att fånga de vackrar solnedgångarna över pagoderna i Bagan. Vi är dock inte ensamma på plats, många är turisterna och lokalborna som vill fånga solens sista strålar över det historiska området.

Tips: Ananda Temple är enligt vår guide och flera i mitt resesällskap den mest minnesvärda tempeluppelvelsen i området eftersom ljuset där inne är så speciellt.

Att göra i Mandalay

Mandalay är landets näst största stad, och betecknas som något av en kulturhuvudstad. Här stiger vi av efter 13 timmars flodkryssning på Irrawaddyfloden från Bagan – och höjdpunkten blir bokstavligen talat kvällen uppe vid Mandalay Hill.

Mandalay Fort

mandalay fortress

Mandalay Fort är omgiven av en hög stenmur och byggdes på uppdrag av Kung Mindon. Militärerna i området har stenkoll på oss besökare, och även om vårt stopp här ger en del insikter om landets historia tycker jag att det finns mer intressanta platser än så här att besöka i Myanmar. De byggnader som idag utgör fortet är i själva verket kopior av originalen, som bombades sönder av de allierade under andra världskriget.

Jag uppskattar mer besöken hos alla hantverkare, området är bland annat känt för sniderier, marmorverkstäder och silkesömnad.

Silk & Cotton Waving workshop

siden från myanmar

Silkessömnad är enormt populärt i Myanmar (Burma), och många turister väljer att köpa hem tyg, sjalar och klädesplagg.

Tapestry, wood carving puppet workshop

tips om myanmar

Träsnideri är ett annat anrikt hantverk i Myanmar (Burma), och flera i mitt resesällskap väljer att köpa hem fint snidade trädockor.

Stone marble work shop

myanmar att göra

Med tanke på mängden buddhastatyer i landet är marmorsnideri ett uppskattat hantverk i landet.

Maha Muni Temple

guldbuddha myanmar

Maha Muni Temple i Mandalay är ännu ett viktigt besöksmål för landets religiösa invånare. Här finns den berömda Mahamuni Buddha – i ett rum som enbart får beträdas av manliga besökare. Av tradition sätter besökarna tunna guldblad på ansiktet, vilket gör att ansiktet numera är nästintill konturlöst.

Kuthoidaw Pagoda

myanmar

Vid Kuthoidaw finns de heliga buddhistiska skrifterna ingraverade i 729 marmorplattor, vilka alla ligger bakom galler i små vita altarliknande hus.

Mandalay Hill och Sutaungpyei

mandalay hill

Om du får chansen att åka upp till Mandalay Hill, gör det! Den 240 meter höga kullen reser sig över den nordöstra delen av Mandalay och går inte att missa i stadssilhuetten. Även här finns ett gäng pagoder, tempel och kloster utspridda över kullen – som är och har varit en viktig pilgrimssymbol för buddhister. Högst upp på toppen ligger pagoden Sutaungpyei, varifrån vi får en minnesvärd vy över Mandalay.

Att göra i Amurapura

Amapura kan liksom Yangon titulera sig som före detta huvudstad. Det som främst har gjort Amurapura känt är den långa teakbron U-Bein bridge.

U-Bein Bridge

amapura bridge
amapura bridge

U-Bein Bridge med dess 1086 pålar är världens längsta teakbro, och därmed ett tacksamt objekt för både proffsfotografer och selfiesugna turister. Gångbron är ett populärt utflyktsmål även för lokalbefolkningen. Gångbron är riktigt skruttig på sina ställen – några skyddsräcken är inte att tänka på längs den 1,2 kilometer långa bron som sträcker sig över sjön Taungthaman Lake.

Att göra i Sagaing

Den heliga staden Sagaing är känd för sina många klosterskolor, vilka är uppdelade för kvinnliga nunnor och manliga munkar.

Klosterskolan Aung Myae 00

munkskola myanmar
munkskola myanmar
munkskola myanmar
munkskola myanmar

Under vår resa får vi möjlighet att besöka en buddhistisk klosterskola i Sagaing. Barnen går i grundskolan i fem år (skolstart vid fem år ålder). Därefter väntar fyra år i mellanstadiet och två år på högstadiet. Ungefär fyra av fem barn går grundskolan på buddistiska klosterskolor, vilka är kostnadsfria vilket gör att äve fattigare familjer har råd att skicka sina barn till skolan.

Nunnekloster i Sagaing

munkskola myanmar
munkskola myanmar

Vi får också möjlighet att besöka ett nunnekloster i Sagaing. Nunnorna och munkarna är helt beroende av donationer för att få mat på bordet varje dag.

30 Caves Pagoda (Sagaing)

cave myenmar

I Sagaing ligger också 30 Caves Pagoda, där talet 30 motsvarar de 30 ingångar som finns in till pagoden – där 45 buddhastatyer sitter på rad (en staty för varje verksamt levnadsår i Buddhas liv).

#19. Tips på boende i Myanmar

MANDALAY: Yadanarpon Dynasty Hotel

dynasty hotel mandalay
hotell i mandalay

Yadanarpon Dynasty Hotel är ett hotell i sann kolonialanda, vars utsikt från takterassen är riktigt mäktig. Rekommenderas!

Adress: (B/41 65th Street between 27th Street and 28th St, Mandalay, Myanmar (Burma)

BAGAN: Thazin Garden Hotel

hotell bagan myanmar

Thazin Garden Hotel i Bagan bjuder på en av mina häftigaste boendeupplevelser hittills. Rummen är okej, men middagen i hotellträdgården – med utsikt över en stupa upptänd av hundratals levande ljus – är magisk.

Adress: Thazin Garden Hotel, Thazin Road, Old Bagan, Myanmar (Burma)

#20. Övriga tips om Myanmar (Burma):

Flodkryssning på Irrawaddyfloden

båt irrawaddy look

Jag och mitt sällskap spenderar en heldag (närmare bestämt 13 timmar!) på Irrawaddyfloden från Bagan till Mandalay ombord på en båt, vilket blir ett minnesvärt sätt att uppleva landet i sakta mak.

Irrawaddyfloden Myanmar

Under årens lopp har de större städerna byggts upp längs floden, som brukar kallas för ”Myanmars livlina”. Under båtresan serveras vi både frukost och lunch. Under båtturen får vi uppleva en svindlande vacker soluppgång – och senare även solnedgången i samma stund vi kliver av båten i Mandalay.

Läs mer: Irrawaddyfloden i Myanmar: flodkryssning från Bagan till Mandalay

Tips: Utflyktstjänsten Viator erbjuder en mängd olika båtvarianter för att uppleva Irrawaddyfloden.

Tips på lokal guide i Myanmar:

guide myanmar

Vår resa förgylls av den lokala guiden Yan Naing Htun (tilltalsnamn Yan), som gör ett fantastiskt jobb genom att berätta, förklara och undervisa oss om allt från religionens betydelse till landet komplicerade historia. Hör av er till mig så kan jag vidarebeforda kontaktuppgifter.


Min resa till Myanmar (Burma) skedde inom ramen för ett uppdrag som resande reporter för Plan International Sverige.

5 comments

  1. Hej! Jag har varit med om sjukvården i Burma (4 olika sjukhus totalt i 3 olika städer, både privatägda och inte) om du är intresserad av upplevelserna och vill fylla ut ditt fält om sjukvården i Myanmar Kan du maila mig!

  2. hej, jag funderar att åka buss från bangkok till Rangoon el Mawlamyine. Vet du om man kan köpa visum i bangkok eller måste man göra det vid gränsen när man ska in i Burma från Thailand?

    tack för svar.

    mvh johnny

    1. Hej Johnny! Reglerna ändras hela tiden (särskilt under/efter pandemin) – så jag vågar faktiskt inte svara på dina frågor. Det enklaste är nog att kontakta ambassaden och kolla vad som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close