Close
Hur du planerar en bra resa till Madagaskar

Hur du planerar en bra resa till Madagaskar

Inlägg i samarbete med Evaneos.

Madagaskar är ett resmål jag inte glömmer i första taget. Landet kallas ibland för världens åttonde kontinent och är till ytan världens fjärde största ö. Ön räknas officiellt till världsdelen Afrika och många kallar därmed folket på Madagaskar för afrikaner. Öns invånare menar själva att de kort och gott är malagasser, varken mer eller mindre.

Jag hade tidigare snuddat vid tanken på att resa till Madagaskar någon gång i mitt liv, men trodde aldrig att jag skulle komma dit innan jag fyllde 40 (kanske inte ens 50). Men så en dag damp det plötsligt ner en personlig inbjudan till pressresa i min mejlkorg. Efter frekvent mejlväxling mellan mig och den som bjöd in till resan landade jag i december 2017 på Antananarivos flygplats, redo för mitt livs hittills största äventyr.

Hur du planerar en bra resa till Madagaskar

att resa till Madagaskar

att resa till Madagaskar

att resa till Madagaskar

att resa till Madagaskar

att resa till Madagaskar

Även om jag hade läst på om Madagaskar innan jag kom dit var hela resan uppstyrd av den lokala researrangören från början till slut. Jag och två andra journalister hade en färdig resrutt, ett färdigt program och färdigbokade boenden. Vi fick med andra ord plocka russinen ur den fantastiskt vackra (ö)kakan som går under namnet Madagaskar. Resan resulterade i flera välbesökta blogginlägg här på bloggen – Madagaskar är fortfarande ett relativt okänt resmål bland turister i allmänhet och svenska turister i synnerhet. Med jämna mellanrum får jag frågor om att resa till Madagaskar, några av de vanligast förekommande frågorna (och mina svar) har jag samlat i det här inlägget:

Jag vill gärna åka till Madagaskar, men undviker gärna gruppresor som verkar vara det vanligaste sättet att resa till landet. Finns det några alternativ?

att resa till Madagaskar

Madagaskar arbetar med att marknadsföra sig som turistdestination, men det går inte jättefort. Landet är ett av de fattigaste i världen, och har under åren genomlidit mycket politiska oroligheter. Vägarna är dåliga och det är svårt att ta sig runt på egen hand med bil. Jag hade förmånen att upptäcka Madagaskar med lokala guider genom en pressresa, vilket gav en unik inblick i landet. Jag rekommenderar därför i första hand resenärer som vill upptäcka Madagaskar på egen hand att ta hjälp av lokala experter som kan sitt land, vilket bland annat Evaneos kan hjälpa till med. Med en sådan arrangör kan du boka en individuell rundresa i samråd med en lokal researrangör. Du reser alltså på egen hand, men resan är skräddarsydd efter dig och dina önskemål så att du kan få ut bästa möjliga av resan. Reseexperterna hjäper till att spika resrutt, transport, boende och aktiviteter. Skulle du behöva hjälp eller har frågor på plats finns den lokala experten nära till hands. Ett sådant upplägg stöttar även de lokala resebyråerna, vilka dessutom är de som kan landet bäst.

Hur är säkerhetsläget, vågar jag resa som ensam tjej?

tips om Madagaskar

Flera unga tjejer har hört av sig till mig och frågat om det är säkert att resa runt på egen hand. Här återkommer jag till rekommendationen ovan – ta hjälp av lokala experter som kan komma med förslag på hur ni kan uppleva landet på bästa sätt. Jag hade personligen inte känt mig bekväm med att vistas i huvudstaden Antananarivo på egen hand, till och med mitt manliga resesällskap som var 60+ år avråddes från att vistas ensam i huvudstaden på grund av den höga brottsligheten. I huvudstaden har det dessutom förekommit våldsamma demonstrationer sedan april 2018, vilket bekräftar det instabila politiska läget jag fick signaler om från malagasserna jag pratade med under min resa.

Ute på landsbygden och på charterdestinationen Nosy Be hade jag däremot känt mig relativt säker, i vart fall om jag hade fått rekommendationer om vilka platser jag skulle undvika.

Vilka var dina bästa respektive sämsta upplevelser på Madagaskar?

att resa till Madagaskar

Merparten av de turister som åker till Madagaskar lockas av djur och natur. Eftersom Madagaskar har varit geografiskt isolerat under så pass lång tid har landet unika djur- och naturförhållanden som inte liknar något annat, under min resa får jag vara med om de mest fantastiska naturupplevelser! Å andra sidan är just bevarandet av den biologiska mångfalden en utmaning – människans framfart har inneburit att endast tio procent av Madagaskars originalväxtlighet finns kvar. Under landets politiska oroligheter har sådana frågor knappast varit prioriterade, vilket är jobbigt att ta till sig som utomstående. Å andra sidan är det fint att på nära håll få se det omfattande arbete som faktiskt görs för att både bevara och återplantera skogen, även om det går sakta.

En annan sak jag tar med mig på pluskontot är malagassernas syn på livet. Familjerelationer är otroligt viktiga och många gånger kommer jag på mig själv att fundera över svenskarnas ständiga strävan efter mer, mer och ännu mer ägodelar och status – ofta på bekostnad av tid och relationer med nära och kära. På minussidan hamnar de politiska oroligheterna i landet, vilka bland annat leder till korruption och ett allmänt missnöje mot ledningen, samt risken för pestutbrott (se mer nedan).

Stämmer verkligen ryktena om pest?

att resa till Madagaskar

Det korta svaret? Ja, det stämmer. Madagaskars återkommande pestutbrott är en stor anledning till att turistnäringen knappast blomstrar i landet. Jag har själv flera vänner och bekanta som har avbokat resor till landet i sista sekund mot bakgrund av pestutbrott. Jag var själv väldigt nära att inte komma iväg på resan eftersom fall av både lungpest och böldpest rapporterades några månader innan min resa. Jag hade en ständig dialog med de som anordnade resan och höll dessutom koll via Folkhälsomyndighetens hemsida och UD:s app Resklar. Jag såg också till att stämma av läget med min vaccinationsklinik. Hade något av dessa forum avrått mig från att åka hade jag stannat hemma i Sverige, men i slutändan kom jag iväg utan några katastroftankar.

Var hittar jag mer information och inspiration om Madagaskar?

att resa till Madagaskar

Jag har bloggat en hel del från min resa till Madagaskar. Förhoppningsvis hittar du den information och inspiration du behöver i något/några av följande inlägg:


Inlägget om att resa till Madagaskar är skrivet i samarbete med Evaneos, men tankar och ord är mina egna. 

2 comments

  1. Var på rundresa på Madagaskar i oktober/november förra året och är inte enig i kommentaren att Tana var /kändes osäkert. Dock skulle man undvika att gå ut om kvällen som det är på så många andra ställen.

    1. Hej E, tack för din kommentar – härligt med Madagaskar. I mitt fall lyssnade jag på min guide och var inte alls särskilt sugen på att åka in till just Tana, i vart fall inte som ensam tjej. Kanske hade jag gjort ett annorlunda val idag när jag har lite mer koll på hur landet fungerar. Håller såklart med dig om dag vs kväll – det är en stor skillnad. Gott nytt (res)år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close