Close
Tips inför resan: checklista i tio steg

Tips inför resan: checklista i tio steg

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Inför min resa till Madagaskar skrev jag en checklista för mig själv i anteckningarna på mobilen för att ha koll på alla praktiska förberedelser.

Jag gjorde nästan min läxa från punkt till pricka, men missade uppenbarligen ett par av punkterna. Just den här listan är skriven inför min resa till Madagaskar, men kan lika gärna användas generellt till andra långresor. Så här ser den ut, min checklista med tips inför resan.

att resa till madagaskar

Tips inför resan: checklista i tio steg

#1. Konrollera så att passet är giltigt

Den här punkten är så uppenbar att det är lätt att glömma den just därför. I vår familj är vi fem personer där vi har tre olika datum för passens utfärdande att hålla reda på. Det smidigaste vore såklart att förnya några av passen så att vi följer samma ”passcykel”. En annan viktig aspekt att tänka på inför längre resor är att passet i vissa fall behöver vara giltigt i x antal månader efter det att resenären har anlänt till landet, så är exempelvis fallet i Thailand. Inför resan till Madagaskar höll passet på att löpa ut, så jag fick snällt gå och förnya det på polisstationen i Haninge.

Läs mer: Mitt pass har gått ut – vad händer nu?

#2. Kolla upp eventuella vaccinationer

Tre månader före resan till Madagaskar tog jag med mig mitt vaccinationskort, som har fyllts på efter hand från tidigare utlandsvistelser, och gick till en vaccinationsklinik. I det här fallet klarade jag mig bra med Hepatit A och B som jag redan har sedan tidigare, men jag råddes även att ta profylax med malariatabletter som jag började äta samma dag jag anlände till Madagaskar. Dessa skulle jag sedan ta under tolv dagar, men jag slutade faktiskt innan fullbordad kur. De sista dagarna under resan mådde jag nämligen riktigt dåligt – jag blev snurrig, svimfärdig, dålig i magen och drömde mardrömmar – och efter att ha pratat med mitt (väldigt) beresta sällskap rådde de mig att sluta med profylaxet eftersom de själva hade upplevt samma symtom av tabletterna. Jag kommer aldrig att veta om det var tabletterna som gjorde mig dålig och jag vågar såklart inte heller avråda någon annan från att ta malariaprofylax. Malaria är inte att leka med.

#3. Komplettera reseapoteket

tips inför resan

Inför en längre utlandsresa finns det alltid anledning att komplettera reseapoteket. Innan resan till Madagaskar köpte jag på mig Mygga myggmedel (var extra noga att skydda mig med tanke på malariarisk), Imodium för att motverka diarré och doftfri solkräm (ACO lotion SPF50+ och ACO spray SPF30). Ett hett tips inför resan är givetvis också att ha koll på menscykeln och vara förberedd därefter. 

Under resan till Madagaskar hade jag räknat fel på dagarna och fick köra lite McGyver-skills i form av mitt sista gäng rena strumpor när jag fick mens mitt ute i ingenstans. Det här var precis i slutet av resan och jag kunde till slut köpa på mig ett gäng svindyra bindor i en automat på Antananarivo flygplats. Räkna dock inte med att det finns sådana faciliteter på de mindre flygplatserna. Tro mig, jag letade. Det enda jag hittade i butiksväg var ett hål i väggen en bit utanför Nosy Bes flygplats där det enda som såldes var Fanta i glasflaskor och några småpåsar med salta kex.

#4. Se över reseförsäkring och beställ EU-kort

Ska du resa inom Europa rekommenderas det att du beställer hem ett EU-kort, europeiskt sjukförsäkringskort, från Försäkringskassan. Kortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder för en peng som motsvarar de patientavgifter som landets egna invånare betalar. (Har du inget sådant kort med dig får du betala fullt pris och sedan ansöka om ersättning i efterhand.) Tänk på att kortet bara är giltigt i tre år. Inför en utlandsresa bör du också se över din hemförsäkring, där det ofta ingår ett reseskydd upp till x antal dagar.

#5. Ladda ner appen Resklar och läs på om destinationen

UD:s reseinformation kan du smidigt komma åt genom appen Resklar, som numera är en av mina favoritappar inom kategorin resor. Innan resan till Madagaskar lusläste jag allt som stod skrivet i appen om Madagaskar, särskilt de styckena som innehöll information om det pestutbrott som drabbade landet några månader innan min avresa. I appen finns allmän bakgrundsinformation om det aktuella landet och dessutom andra grejer som kan vara bra att tänka på. Se till att vara påläst om landet du ska besöka!

#6. Se över resegarderoben

jack wolfskin

Min resegarderob till Madagaskar behövde bestå av bekväma och multifunktionella plagg eftersom schemat hade fokus på äventyr och aktiviteter. Inför resan fick jag ett pressutskick med väskor, klädesplagg och skor från Jack Wolfskin som kom väl till pass under resan. Keps, en stabil dagsryggsäck, långa tunna byxor (som också kunde bli shorts) och bra vandringsskor var A och O för vår vandringsspäckade resa (tänk på att nya skor behövs gå in så att du inte får skavsår!). BH med bygel går bort för mig under sådana här strapatser, jag köpte istället en snygg träningstopp från Nike som också fungerade utmärkt att bada i. Jag köpte också på mig några mörka och luftiga t-shirts på Stadium.

#7. Telefonnummer och andra kontaktuppgifter

En väldigt viktig aspekt under utlandsresor där du reser ensam eller med personer du inte känner så väl är att dessa personer, eller sjukvårdpersonal, kan komma i kontakt med dina anhöriga om något händer. Inför min förra längre resa sparade jag ner min mans kontaktuppgifter som ICE = In Case of Emergency. Jag såg också till att min man i sin tur hade hållpunkter och information om var jag skulle befinna mig och när, samt tillgång till kontaktuppgifter till de som hade anordnat resan.

#8. Tekniska prylar

att resa podden_bed bugs

Här har alla olika preferenser, men de flesta behöver inför en längre resa överväga att packa med adapter, mobiltelefon och ev. kamera + laddsladdar. Det bästa som har hänt mig på länge stavas USB-laddare, vad gjorde jag ens innan de fanns?

#9. Dubbelkolla flygbiljetter och hotellbokningar

staycation

I vanliga fall är det här min paradgren och jag borde egentligen inte behöva ha med punkten som tips inför resan. Jag brukar dubbelkolla mina bokningar och flygbiljetter in absurdum. Inför resan till Madagaskar lyckades jag dock boka in mig på Clarion Arlanda på fel dag och dök upp på i hotellreceptionen en dag för tidigt. Eftersom flyget gick så tidigt på morgonen, och jag därmed bara skulle sova ett fåtal timmar på hotellet, blev det helt enkelt kortslutning i min hjärna om vilket datum jag skulle checka in/ut. Som tur var fanns det lediga rum och den snälla hotellportiern ordnade upp missförståndet på bästa sätt. Men jo, det blev onekligen lite svettigt där ett tag.

#10. Checka in online (när tillfälle ges)

madagaskar flyg

Vi svenskar är numera vana vid att snabbt och smidigt kunna checka in online, vilket jag också gjorde under långflygningarna till och från Madagaskars huvudstad Antananarivo (via mellanlandning i Paris). Tänk dock på att inrikesflygen i andra länder inte nödvändigtvis fungerar som vi är vana vid – på exempelvis Madagaskar är inte ens incheckning online ett alternativ. Faktum är att flygplanen inrikes lika gärna kan gå en halvtimme tidigt, eller för all del två timmar sent, utan att någon bryr sig något vidare. Jag lärde mig snabbt att uttrycket ”Mora, mora” = sakta, sakta, genomsyrar hela samhället – inklusive transporter!

Här kan du läsa mer om min vistelse i Madagaskar.


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av mer inspiration och tips inför resan.

4 comments

  1. Bra punkter. Ang. passet så har jag mailat kopia på passen till mig själv, maken och syster. Då finns alla uppgifter tillgängliga om något händer med passen, vilket det hittills aldrig gjort(peppar, peppar). Mailar också flyginfo och hotellinfo till syster och pappa som är kvar hemma om något skulle hända. Kanske lite överdrivet och en kvarleva från innan mobiler och Internet. Men man vet aldrig om någon katastrof händer (peppar, peppar igen).

    1. Tack Helena! Ja, väldigt bra synpunkter du har. Jag mejlar också all information till minst en familjemedlem – borde såklart stå med som tips! (Better safe than sorry, eller hur.)

  2. Superbra checklista!! Ska snart iväg en sväng och då vi ska till Kap Verde känns checklistan än mer betydelsefull än vanligt.

    Kram kajsa

    1. Tack Kajsa, vad glad jag blir för din feedback!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close