Close
Jungle Park: ekoboende i Madagaskars djungel

Jungle Park: ekoboende i Madagaskars djungel

Campinglägret Jungle Park i norra Madagaskar erbjuder en unik boendeupplevelse ute i djungeln – så långt bort från ett flådigt hotellkomplex du kan komma.

Mitt första intryck av Jungle Park, som vi når efter en rejält skumpig bilfärd på vägar som definitivt inte skulle kallas för vägar hemma i Sverige,  är att det känns som att komma till liten smurfby mitt ute i djungeln. När mörkret faller möts jag av blinkande eldflugor och hör konstiga djurläten som jag inte har hört maken till någon annanstans. En övernattning på Jungle Park är, som ni kanske förstår, en upplevelse utöver det vanliga.

Jungle Park: Lägret och de olika boendealternativen

jungle park

jungle park

jungle park

jungle park

jungle park

att göra i madagaskar jungle park

Jungle Park, som ligger belägen utanför staden Antisaranana i norra Madagaskar, är ett campingläger som satsar på att erbjuda ett boendealternativ med ekotänk och hållbar turism med fokus på aktiva turister. Den franska ägaren lockades till Madagaskar mot bakgrund av sitt yrke som naturforskare, men även på grund av sin stora klättringshobby. Han såg uppenbarligen ingen anledning att återvända hem, utan stannade kvar och är numera gift med en kvinna från Madagaskar. Miljön är deras stora passion, därför är det naturligt att Jungle Park byggdes upp från grunden här ute i skogen – vilken de brinner för. Jungle Park arbetar med lokala communitys för att bland annat sköta fröbäddar, köksträdgårdar, återplantering av skog, bevattning och undervisning. På campinglägret återspeglar sig miljötänket bland annat i form av torrtoaletter, solceller samt ekoanpassade duschar och kök. Här finns tre olika typer av boenden att välja på: Jungle Lodge, Jungle House och Jungle Camp, därutöver finns en spaavdelning, en bar och en liten restaurangdel. Maten som serveras håller hög klass, vilket jag nog i ärlighetens namn inte hade förväntat mig.

JUNGLE LODGE:

jungle park

jungle park

jungle park

När jag ser den lilla ekobyn Jungle lodge kan jag inte låta bli att dra paralleller till en roströd smurfby. Dessa karaktäristiska bungalows kallas för ”Ecodomes” har separat badrum/toalett och är cirka 5-6 meter i diameter. Jag får nöjet att bo i ”The Eco Rock Dome: Triple”, som är anpassad för familjer och därför har ett extra litet sovrum. Inredningen är noga genomtänkt och det finns otaliga häftiga detaljer som tillsammans skapar en unik boendeupplevelse.

Hur blir då nattens sömn på en sådan här plats? Nja, fläkten som finns monterad bredvid min säng gör varken till eller från, det är otroligt varmt och fuktigt. Myggnätet runt sängen blir en trogen kompis då jag både hör och ser alla möjliga insekter göra mig sällskap i min bungalow. Jag sover med andra ord inte många timmar den natten, men å andra sidan har jag heller inte hunnit acklimatisera mig från det svenska klimatet. Jag skulle däremot inte vilja ha den här erfarenheten ogjord – det är inte varje dag jag får sällskap av en eldfluga som blinkar på sovrumsväggen. Priset för en övernattning med helpension landar på 80 euro.

JUNGLE HOUSE:

jungle park

För den som är ute efter ytterligare en boendedimension erbjuder Jungle Park boende i träkojor, med en alldeles egen utsikt över “La Montagne des Français”. Här finns olika mönster och figurer utkarvade i virket – detaljerna bidrar till en imponerande helhet. I anslutning till trädkojorna finns också gemensamma sällskapsytor en bra bit över mark. Det finns av naturliga skäl inga separata toaletter här uppe, de gemensamma toalettytorna ligger en liten bit bort.

JUNGLE CAMP:

Utöver boendealternativen ovan finns också en camping med tältliknande utrymmen bara ett stenkast från trädkojorna, här är det madrass, kudde och filt som gäller.

Jungle Park: aktiviteter och utflykter i närheten

Innan det är dags för middag går vi en kvällspromenad runt området tillsammans med en lokal guide. Det första guiden visar oss är ett område där ett gäng eldflugor blinkar frenetiskt, precis i skarven mellan skymning och kväll. Jag vänjer mig aldrig vid synen av blinkande eldflugor, det är naturmagi av högsta klass. Under kvällsturen får vi också se grodor, en osedvanligt söt lemur och hennes lilla bebis, färggranna geckos, sömndruckna kameleonter och en stor fladdermus.

jungle park

Nästa morgon kliver vi upp redan klockan 05 för att hajka ”Parrot’s canyon Tour” tillsammans med våra guider. Det här är en av resans enklare hajker, som till slut leder oss till…

jungle park

… Parrot Valley, en stor dal som är uppkallad efter de stora mängder papegojor som brukade flyga runt i dalen. Vi ser någon enstaka papegojor flyga förbi, men några mängder är det inte tala om.

jungle park

De karaktäristiska Baobabträden (mitten) har kommit att bli ett av Madagaskars kännetecken och är också landets nationalträd. Det finns totalt åtta olika arter av baobabträd i världen, inte mindre än sex av dem hör hemma på Madagaskar. (De övriga två kan hittas i övriga Afrika respektive Australien).

jungle park

Träden kan bli upp till 20 meter höga och kännetecknas också av de kan suga upp enorma mängder vatten (upp till 30.000 liter!) för att klara långa torrperioder. Den ätbara frukten som växer på baobabträd kallas för ”monkey bread” och är fullproppad med c-vitamin.

jungle park

Under vår skogshajk ser vi, förutom några loja zebus (Madagaskars motsvarighet till våra kor), några enstaka skogskrabbor och…

jungle park

… japp! En i allra högsta grad levande boaorm. Trots att den ligger precis bredvid stigen där jag går märker jag den inte, det är istället guiden som säger åt mig att vända blicken och hälsa på vår nyfunna kompis. Jag ska tillägga att boaormar inte alls är giftiga, de kramar istället ihjäl sina byten. Den här stackaren behöver dock förmodligen äta upp sig en smula innan den vågar ge sig på något annat än små gnagare. (Men ändå, det var med skräckblandad förtjusning och en puls långt högre än den normala jag gick vidare på hajken.)

Helhetsbedömning av vistelsen på Jungle Park

jungle park

Vi anländer till Jungle Park ganska sent på eftermiddagen och lämnar stället tidigt efterföljande morgon. För att kunna ge en fullfjädrad recension hade jag behövt stanna längre, men mitt spontana intryck är att Jungle Park definitivt har lyckats med konststycket att skapa något unikt här ute i skogen. Det känns som att befinna sig i en liten bubbla, bortkopplad från resten av världen (vilket du också är, både lägesmässigt och internetmässigt). Standarden är inte hög, men genomsyras av en personlig prägel.

Jag tycker personligen att stället har ännu mer potential för att få den riktiga wow-känslan. Eftersom vi kommer precis i slutet av säsongen är det svårt att veta hur stället upplevs med lite mer och liv och rörelse (jag och en annan resejournalist är de enda nattgästerna utöver vår guide), men för mig kändes det nästan lite för ensligt och öde. Om jag jämför med mina naturupplevelser senare under resan har hajken till Parrot Valley svårt att konkurrera. För aktiva och naturintresserade resenärer som är ute efter en annorlunda boendeupplevelse tycker jag dock absolut att Jungle Park värd att upplevas på plats!

Mer information om Jungle Park hittar du på deras hemsida.

Läs mer: Att resa till Madagaskar: min resa dag för dag.


Resan till Madagaskar var en pressresa arrangerad av CBI. Mer läsning om resan hittar ni under kategorin Madagaskar.

7 comments

  1. Men åh, hit vill ju jag:)

    1. Ja, det skulle passa dig – långt ifrån den ”klassiska” hotellmallen…

  2. Vilket annorlunda ställe! Håller med dig ser verkligen ut som smurfhus.

    1. Verkligen annorlunda, som så mycket annat på min resa till Madagaskar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close