Close
Kvinnlighet, systerskap och moderskap dagen till ära

Kvinnlighet, systerskap och moderskap dagen till ära

”Internationella kvinnodagen, är det verkligen en dag att fira? Det känns mest som ett hån, som att alla andra dagar skulle vara de internationella mansdagarna!?”

Nej, att fira den här dagen är ingen självklarhet för alla, däremot tar jag gärna tillfället i akt att skriva lite mer om mina tankar kring kvinnlighet, systerskap och moderskap.

Sant systerskap.

Kvinnlighet, systerskap och moderskap dagen till ära

Vit svensk medelålders högutbildad priviligerad kvinna med tre friska barn som dessutom fortfarande är gift med mannen som är pappa till barnen, där har ni min privilegierade kvinnlighet sedd från omvärlden. Jag har det bra, det har jag! Jag har inga stora grejer att klaga på, och om jag hade haft det, vem är jag egentligen att klaga eller höja rösten – jag tillhör ju inte en enda diskriminerad sub-grupp!? Jag är fri att välja om jag ska plugga eller inte, om jag ska jobba eller inte, om jag ska äta eller inte, om jag ska föda barn eller inte. Men är det verkligen så fritt som alla säger? Jag kan ofta fascineras av den där valfriheten jag påstås ha som kvinna. Valfriheten är till min fördel så länge jag väljer rätt enligt den svenska åsiktskorridoren. Låt mig ta ett exempel. I Sverige har ”hemmafru” nästan blivit ett skällsord. Valfriheten hyllas, så länge du gör ”rätt” val. En kvinna som väljer att ”bara” vara hemma med sina barn kan fortfarande tyckas behöva lite hjälp på vägen att förstå att valfrihet innebär att förverkliga sig själv och att hitta sin passion. Men tänk om barnen är kvinnans passion? Tänk om hon förverkligar sig själv genom att ge sin tid till barnen? Det som är rätt för mig behöver inte vara rätt för någon annan. Men det är en enorm skillnad på rätt och rättighet. Det ska givetvis vara en rättighet för kvinnor att ha samma valfrihet som en man. Det ska vara en rättighet för en kvinna att tjäna lika mycket som en manlig kollega för att utföra exakt samma typ av arbetsuppgifter givet att de har samma kvalifikationer och erfarenhet. Det ska vara en rättighet för kvinnor att köra bil, utbilda sig och att äga sin egen kropp. Den rättigheten önskar jag alla kvinnor på jorden.

För mig handlar ordet systerskap om den känslan som fyller mig varje gång jag tänker på mina egna systrar. Om att jag tillsammans med dem kan vara mig själv, att deras kärlek inte kommer med villkor, att de alltid finns där för mig – oavsett vad som händer – och att de accepterar de val jag gör utan att döma. Men vårt systerskap handlar också om att våga tycka olika och få ge uttryck för det utan att tvingas in i åsiktskorridoren jag nämner ovan. Att våga diskutera och att inte tycka samma lika. När världens definition på ”systerskap” når dit, då är jag nöjd.

Min högsta önskan med moderskapet är att uppfostra mina döttrar Julia och Nelly så att de ska vara starka i sig själva och stå emot omvärldens krav och förväntningar på vad som är rätt och fel. Att våga vara sig själva. Att de ska förstå att tjusningen i att vara människa är att alla inte behöver vara stöpta i samma form.

Learn, Discover, Create, Fly, Wonder, See, Enjoy, Go beyond, Celebrate!

För ett par år sedan fick jag en anteckningsbok som har följt med mig runt världen. Rubrikerna på omslaget är uppmaningar som passar utmärkt till varenda person i hela världen oavsett kön, nationalitet eller religion – men dagen till ära vill jag adressera rubrikerna till mina döttrar.

Learn! Må alltid viljan att lära dig saker driva dig framåt. Var nyfiken, ställ frågor, läs böcker och studera! Glöm inte att lära dig mer om din egen historia, en dag kanske du inte har någon kvar att fråga.

Discover! Upptäck och utforska. Upptäck långt bort och/eller nära, prata med nya människor. Var inte inskränkt, försök att skapa din egen verklighet.

Create! Skapa och var kreativ. Ta till vara på dina talanger, för jag vet att du har många.

Fly! Låt varken glastak, förutfattade meningar eller avundsjuka hindra dig från att flyga dit du vill i livet – oavsett vad du vill göra.

Wonder! Förundras, undra och ställ frågor om hur och varför.

See! Använd dina ögon och sinnen och glöm aldrig att se dina medmänniskor.

Enjoy! Glöm för allt i världen inte att njuta av allt det vackra som kallas livet, oavsett om det är natur, god mat eller konst.

Go beyond! Gå bortom förutfattade meningar och våga vara dig själv.

Celebrate! Det finns alltid anledning att fira, glöm inte det! Fira livet, fira vänskapen, fira din kvinnlighet och fira att varje dag ger nya möjligheter.


Omslagsbild tagen på Sturkö av Karin Enge Vivar

7 comments

  1. ❤️❤️❤️

  2. Bra uppmaningar! <3

    1. Ja, låt oss hoppas att de lyssnar! 🙂

  3. Fin text och vackra bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close