Close
Vilket land ska vi kombinera med Thailand?

Vilket land ska vi kombinera med Thailand?

Vi har så smått börjat drömma om och planera inför vår tredje longstay på Koh Lanta i början av nästa år. Vi hoppas också kunna uppleva ytterligare länder på rimligt avstånd från ön i anslutning till långresan, men vilket land ska vi kombinera med Thailand?

Förra gången vi spenderade tre månader i Thailand började vi äventyret med en resa till Kambodja och Angkor. Jag passade också på att möta upp min syster i Singapore under några dagar. Inför nästa långresa börjar mina tankar i vanlig ordning redan spinna loss. Huvudfrågan är och förblir: vilket land ska vi kombinera med Thailand?

angkor_wat

vilket land ska vi kombinera med thailand

bangkok

Vilket land ska vi kombinera med Thailand?

Vi har rest några gånger med lågprisbolaget Air Asia som trafikerar i stort sett hela Asien. Vi har hittills bara bra erfarenhet av flygbolaget och jag kan gärna tänka mig att flyga med dem igen. Eftersom vår närmaste flygplats sett från Koh Lanta är Krabi är det naturligt att resa ut därifrån. De senaste dagarna har jag ivrigt letat efter olika avgångar ut i världen från Krabi med Air Asia, det finns ett helt gäng spännande destinationer att välja på. Tobias röstar på Bali eller Nepal, själv är jag väldigt nyfiken på Iran och Japan. Vilket av följande resmål hade ni valt? (Tänk på att vi reser som en trebarnsfamilj, barnen kommer att vara 4, 8 och 10 år gamla när resan förhoppningsvis går av stapeln). Planen är att vi utgår från Krabi och reser någon gång under januari-mars 2019.

#1. Indonesien (Bali)
varma resmål i vinter bali
Foto: Lisa/Livet från den ljusa sidan.

Allt fler svenskar åker hit och efter Lisas ingående beskrivning om att resa till Bali i ett av våra podcastavsnitt och i hennes blogg-guide till Bali väcktes tanken på riktigt. Jag lockas av alla tempel, risterasser och naturen i största allmänhet. Resebloggaren Christin/29 Grader lyfter gärna Bali som resmål och har skrivit en målande beskrivning av landet i reportaget Att göra på Bali:

Bali, också kallad Gudarnas ö, är en liten smaragd bland Indonesiens pärlband av många öar. På Bali är landskapet varierat med både gröna vidder av risfält i underbara formationer, täta skogar, ståtliga vulkaner, och såväl klippiga kustlinjer som flertalet fina stränder.

#2. Kina (Chongqing, Macao, Wuhan eller Xi’an)
Foto: Pernilla Förnes

Jag och Nelly har varit en snabbis i Kina, men med tanke på att det är ett enormt stort land finns mycket kvar att upptäcka. Min man Tobias har totalt snöat in på att någon gång gå över världens längsta glasbro i Hunan, jag blir lite lätt darrig av blotta tanken.

#3. Sydkorea (Seoul)

I höstas var en av mina bästa kompisar i Sydkorea och har pratat väldigt gott om resmålet sedan dess. Som grädde på moset blev jag inspirerad av att åka dit efter alla vinterns OS-sändningar från landet.

#4. Indien (Bengaluru, Bhubaneswar, Chennai, Goa, Kolkata, New Delhi eller Mumbai)

Jag har blandade känslor för Indien, trots att jag inte har varit där själv. Det verkar vara mycket av… allt och enormt mycket människor på liten yta. Å andra sidan väcks min nyfikenhet rejält efter att ha kikat på resebloggaren Evas/People in the street spännande bilder från landet.

#5. Japan (Osaka, Sapporo, Haneda eller Narita)

Japan har fascinerat mig ända sedan jag var liten och vår amerikanska utbytesstudent Dori visade en massa bilder från hennes långa vistelse där. Drömmen om att resa till Japan finns ständigt i bakhuvudet: Sju resmål som lockar mig lite extra just nu

#6. Iran (Tehran)
Mazichal, Mazandaran Province. Foto: Evelina/Earth wanderess

Efter Evelinas/Earth wanderess målande beskrivningar av Iran är jag helt såld. Naturen ser ut att vara hämtad från en saga! Läs mer hos Evelina här.

#7. Sri Lanka (Colombo)

Sri Lanka, alltså jag vet inte. Jag har hört både ris och ros om landet. Är det värt ett försök? Det kanske är dags att bilda min egen uppfattning om Sri Lanka en gång för alla.

#8. Vietnam (Da Nang eller Hanoi)
vietnam
Foto: Lena/Ladies Abroad

”Vilket land ska vi kombinera med Thailand?” Tja, det naturliga valet vore nog grannlandet Vietnam – nära och bra. Jag har i och för sig hört att Thailand är strået vassare Kambodja i det mesta, men andras hörsägen kan jag väl ändå inte förlita mig på fullt ut. Eller? Jag får läsa in mig lite mer hos andra resebloggare som har varit där, bland annat Ladies Abroad.

#9. Nepal (Kathmandu)

Nepal sägs vara världens tak. Här ligger inte bara Himalaya, utan också ytterligare sju av världens högsta bergstoppar. Planen är knappast att klättra i berg med ett gäng ganska små barn i släptåg, men beundra vyerna kan vi definitivt göra. Om vi mot förmodan kommer dit skulle vi förmodligen satsa på slättlandet Terai med dess risfält och gröna djungler.

#10. Laos (Luang Prabang)

Laos är ett annat av Thailands grannländer och vore såklart en naturlig destination att kombinera med Thailand.

Utöver förslagen ovan avgår det också flyg från Krabi till ett flertal destinationer där jag redan har varit som givetvis lockar, bland annat Australien, Nya Zeeland, Kambodja, Filippinerna och Taiwan. Men… när allt kommer till kritan vore det väldigt kul att få uppleva ett nytt land, det måste jag villigt erkänna!


Så, vad tycker du? Vilket land (och stad) ska vi kombinera med Thailand, vart hade du åkt?

39 comments

 1. Härligt m longstay igen 🙂 om jag skulle resa m barn skulle jag ta ett närliggande land. Varför inte Malaysia? Det är ju nära å bra.

  Vietnam?

  Sri lanka är toppen har varit där 1 g och sugen på att åka tillbaka dit.

  Kram

  1. Vi var i Malaysia under vår första longstay. Vietnam… ja, kanske passa på när vi ändå är så nära.

 2. Oj vilka svåra val! Och underbara sådana. Jag älskade Laos hejdlöst båda gångerna där – dock väldigt länge sedan nu.

  Tänker spontant Indien, men kan vara för att jag just för en minut sedan kommit hem från middag med fyra locals. Vill ha mer Indien!

  Iran – oerhört gärna, men i kombination med Thailand? Nej det kräver en egen resa och kan göras från Sverige.

  Japan – jaaaaa men lite samma där. Egen destination. Och åh, Nepal-drömmen!
  Och så svarade jag mest på ställen jag inte varit till, haha.
  Helt klart läge för Sri lanka eller Bali.

  Var jag till mycket hjälp? 🙂

  1. Jag vet väldigt lite om Laos, kul att höra att du älskade det! Egen resa till Iran säger du? Och helt klart läge för Bali eller Sri Lanka? Haha, blev lite klokare i alla fall – tack för input!

 3. Här kan jag inte låta bli att kommentera. Både fått en länk och har varit i fem av länderna. Börjar med de fem.

  #4 Indien. Jag har varit i Bengaluru och Mumbai och har svårt för indiska storstäder. Mycket smuts, trafik, föroreningar. Så nej, särskilt med barn. Gillade Goa, men ännu mer Kerela, som ligger söder om Goa. Bo på ett gammal teplantage t ex. Stränderna är generellt inte paradis i Indien; gul sand och inte fantastiskt vatten.
  #5 Japan. Har inte varit i någon av ställen du listar men gillade Tokyo och tyckte ännu mer om Kyoto, som har mer klassisk japansk känsla. Tummen upp för landet som helhet.
  #6. Iran. Jag föll inte riktigt för Teheran, var glad jag bara hade en dag här. Dock var Isfahan fantastiskt och Shiraz också väldigt bra. Det går många flyg till båda städerna från andra städer, så värt ett sök tycker jag. Tror Iran skulle passa bra med barn; iranierna är väldigt vänliga och det ser ju ut som en sagovärld där. Nu fick jag inte med perioden ni planerar åka, men det är olidligt varmt från mitten av april och säkert in i oktober.
  #7 Sri Lanka. Jag tyckte mycket om Sri Lanka så vi var där, främst den fyradagars utflykten till höglandet mitt på ön. Men vet inte riktigt om jag skulle rekommendera det nu. Lite samma varning som Indien för stränderna.
  #8 Vietnam. Jag har bara varit söder om Hoian, vilket jag inte rekommenderar. Hela kusten mellan Saigon och Hoian är fylld med ryssar och det är inte så trevligt där. Min syster säger det samma; hon åkte dit fast jag varnade. Men skulle gärna själv testa både Hanoi och Hoian/Da Nang.

  För mig lockar Kina, Nepal och Japan mest. Jag hade velat kombinera med något annat än Thailands stränder, en stad eller berg i Nepal, risfält på Bali, teplantage i Indien eller Sri Lanka. Jag hade dragit mig för stränder som är sämre än Thailand på samma resa, tror jag.

  1. Men åh, tack snälla Lena för kloka tankar och utförliga beskrivningar – skönt att ha proffs att fråga! Du har så rätt i det där med stränderna och annan kombo.

 4. Marie Jusinski says:

  Jag skulle välja Japan och Bali. Båda står på min lista.

  1. Kanske läge att möta upp oss igen…? 🙂

 5. Hej, Vi älskade Indonesien, men tyckte minst om Bali av alla öar vi var på. Papua och Raja Ampat i nordost är däremot superspännande och sagolikt vackert på sina ställen. Gillade även Komodo mycket. Borneo/Kalimantan är ju också kul med alla roliga djur. Sri Lanka var däremot lite överreklamerat tyckte jag, i alla fall stränderna. Både Nepal och Japan finns däremot på min egen lista över platser jag väldigt gärna skulle besöka. Men som följare av din blogg tycker jag Iran låter mest spännande 🙂 Lycka till!

 6. Så mange spennende steder dere har å velge mellom! Jeg har vært i dem alle, unntatt Sør-Korea, og kan gjerne anbefale alle videre. Men i kombinasjon med Thailand? Det er jeg ikke helt sikker på. Iran er for eksempel helt fantastisk, men vil kreve helt andre antrekk enn hva man blant annet tar med seg til Thailand, og også mye mer krevende planlegging og forberedelser. Derfor er jeg enig med Lisa, over her, Iran fortjener sin egen reise.

  Av stedene dere nevner er både Laos, Indonesia og Vietnam steder som er bra å kombinere med Thailand. Har dere forresten vurdert Myanmar? Malaysia?

  1. Wow Renate, du har verkligen varit på de flesta ställen i världen. Jag skrev först Burma på listan, men med tanke på det politiska läget känns det inte aktuellt – får se om det har hunnit ändra sig till dess. Malaysia har vi redan besökt, men bara kort.

 7. Härligt med longstay. När vi gjort våra två med familjen har det blivit en hel del avstickare och kombinationer. Eftersom det blir mycket strandliv i Thailand kombinerar jag gärna med något annat för att åka från stranden i Thailand till stranden i Filippinerna känns inte så nödvändigt. Älskar själv Singapore som är smidigt från Krabi med massor av aktiviteter för barn med t ex avstickaren Legoland. Hongkong är alltid en favorit med massor att uppleva. Förr behövde man dock ta sig till Phuket för direktflyg. Själv har jag Sydkorea väldigt högt på min lista men det är väldigt långt från Krabi. Många ställen är ju även lite kallar så års som t ex Peking så det beror ju också på om ni vill släpa med er kläder för det. Både Singapore och KL är ju smidigt från Krabi och från dessa kan man ju vidare göra en kombo med något annat. Vi gjorde t ex en rutt Krabi-Siam Reap- Bangkok-Krabi.

  1. Håller med om att det var väldigt kul att kombinera med något annat än stränder – vi fick tempel i Kambodja och storstadspuls i Singapore (minns att jag inte hade NÅGRA fancy kläder i packningen, bara typ flipflops och strandklänningar – inte så lämpligt när det väntade takbarer, haha!).

   En uppsättning varma kläder kan vi nog packa med… hm, hm – mycket att tänka på . Tack för input!

   1. Såg nu att jag missade att få med Singapore. Rutten var Krabi-Singapore-SiamReap-Bangkok-Krabi. 5 flighter, 4 olika flygbolag…

    1. Ojojoj! Blir lite matt av tanken.

 8. Hej,

  Tack för bra inspiration.

  Många härliga ställen och många ställen jag också vill till. Lite input från mig: Indien, kombinera Mumbai (fantastisk stad) med Goa. Fungerar bra med barn. Bengaluru (där bor vi nu) kan ni hoppa över, inte mkt att se här. Bali, Vietnam och Sri Lanka hade gått bort för mig då det är likt Thailand (havet i centrum). Laos, Nepal, varför inte. Japan, Sydkorea och Kina (de ställen du nämner) är fortfarande kvar på to do listan. Jag slår gärna ett slag för storstäder med barn, Hong kong, KL eller varför inte Guangzhou.

  Lycka till. Ska bli spännande o se vad det blir.

  Kolla gärna vår blogg: http://www.fishmustswim.wordpress.com

  //Alex

  1. Hej Alex, ska absolut kolla bloggen. Vad spännande att ni bor i Indien! Storstäder med barn är något jag verkligen gillar, min man tycker däremot det är ganska jobbigt med all hetsig trafik… Hong Kong har jag inte tänkt på tidigare, men dit vill jag verkligen åka någon gång! Får fundera lite till.

 9. Vad roligt att ni planerar en longstay och att besöka ytterligare något land!

  Personligen skulle jag välja Japan eller Bali utifrån din lista. 🙂

  Har ni annars varit i Malaysia? Jag vet att det inte står på din lista men jag längtar ständigt tillbaka. 🙂

  1. Ja Anna, hoppas innerligt att våra planer går i lås! Japan eller Bali, precis samma som Marie ovan – kul! Jo, vi har varit i Malaysia, men har mycket kvar att uppleva där. Alla dessa val! Supersvårt och… alldeles, alldeles underbart. Tack för din kommentar!

 10. Åh glöm inte Burma heller på listan!! Ett land som gick rakt in i våra hjärtan och särskilt våra dagar i magiska Bagan var något alldeles speciellt. Skickar direktlänk till våra inlägg därifrån 🙂

  1. Skicka gärna inlägg! Skrev faktiskt Burma på listan först (Air Asia flyger från Krabi dit), men med tanke på det politiska läget just nu kändes det bara fel… hoppas innerligt att läget blir bättre snart, det är sådana fruktansvärda scener som utspelar sig i landet.

   1. Klicka på mitt namn i kommentaren ovan så tror jag du kommer till länken. 🙂 Annars är det https://nouw.com/ojadventures/category/bagan
    Men ja tyvärr verkar det ju vara lite stökigt i landet än. Tror inte som turist att det är något som märks i städerna men det kanske känns fel i hjärtat att besöka landet, samtidigt som alla lokala entreprenörer kämpar för att få ihop sina verksamheter och det kanske är dom som i första hand drabbas när ingen kommer. Svår fråga och jag är alldeles för dåligt insatt för att se det från alla olika vinklar, vi reste innan allt detta dök upp och behövde aldrig ta ställning eller påverkas. Men ett fantastiskt land och obeskrivlig upplevelse var det!

    1. Tack för länken Pernilla. Hm, nej, just nu känns det inget vidare att åka dit – men mycket kan hinna hända på ett år…

 11. Jag måste passa på att tipsa om Borneo. Själv har jag bara varit på den Malaysiska delen av Borneo, men tror att den Indonesiska delen är minst lika vacker.

 12. Japan är helt fantastiskt! Kan inte heller föreställa mig ett land som är bekvämare att resa med barn i, särskilt med tåg som är smidigt och går fort. Kyoto är lätt en av mina favoritplatser i världen! Om ni åker till Kina skulle jag skippa Xi’an. Det är en industristad där smogen ligger som ett lock över staden och terrakottaarmén var enligt mig faktiskt inte så mycket att se. Väldigt svårt att se något och man kom inte ”nära”. Låter härligt med longstay i Asien!

  1. TACK! Så tacksam för alla kloka inspel kring mina funderingar.

 13. Vilket svårt men härligt problem! 🙂 Så himla svårt att välja. Jag har kombinerat Thailand på en kort resa med Kuala Lumpur, det var perfekt att få lite storstad efter några veckor på stranden. Har också kombinerat Singapore med Bali, men blev inte jätteimponerad av Bali faktiskt, trots deras fina risfält och tempel. Håller med många ovanstående kommentarer om att inte kombinera med mer strand. Hrm, Japan kanske? Det ska vara mycket fräschare och finare än Kina om jag förstått det rätt, och Kina var inte mitt favoritland. Indien är verkligen verkligen en kontrast från hur vi har det hemma, förutom att man kan åka på safari (och mer strand på Goa) vet jag inte om jag åkt dit för att ha en härlig semester faktiskt… Jag är ju sugen på Kambodja själv, men där har du ju varit. Åh vad det finns mycket kvar att utforska, och vilket drömläge att utgå från Thailand!

  Och ja snacka om att man blivit sugen på Iran efter Evelinas fina bilder därifrån, men håller också med Lisa ovan om att det krävs en egen resa. 🙂
  Tror nog inte jag var till någon hjälp, men kände verkligen för att kommentera ett väldigt intressant inlägg. 🙂 Ska bli spännande att se var ni hamnar.

  1. Nej, det där med mer strand är verkligen en tung och bra poäng som jag tar med mig. Visst var du till hjälp, jag är tacksam för all input!

 14. Jag skulle just säga Malaysia men då skippar vi den. Vietnam älskade jag men tänker att ni vill ge er mer kontraster. Seoul var coolt, Iran drömmer jag själv om och Sri Lanka gillade jag oxå. Har en känsla av att Tobias inte kommer gilla Indien… Japan tror jag skulle passa er bra och Nepal har jag skrivit lite om här när jag intervjuade Andreas. http://resamedvetet.se/nepal/ Ja, det var ju inga tydliga svar direkt från min sida. Slutsats: Vad ni än väljer kommer det bli helt fantastiskt.

  1. Tack Linda, ska genast in och läsa om Nepal!

   Jo, jag tror säkert det blir fantastiskt… men HUR SKA JAG VÄLJA!???? Haha!

 15. Hade kombinerar med något ”ostrandigt”?
  Nu känns det kanske inte helt bra med Burma som du säger men det är långt kvar tills ni ska åka och verkligen en fantastisk destination. Annars definitivt Japan eller Sydkorea som känns mest kontrastigt not Thailand.

  1. Ja, jag har ju sett dina uppdateringar från Burma… de är fantastiska. Ostrandigt har jag fått flera tips om, ska nog lyssna på er kloka människor. Tack!

 16. Indien var verkligen intressant och du har helt rätt i att det är mycket av allt. Jag kan absolut rekommendera ett besök dit men bered er på det mesta. Jag skulle lätt åka tillbaka och upptäcka mer av landet.

  1. Jag tror Indien får vänta till en annan gång som det känns just idag… men hinner säkert ångra mig en sådär 1150 ggr till innan vi ska boka! 🙂

 17. Med tre bran så skulle jag nog välja Sri Lanka eller Vietnam men jag är ju en stor kInafantast efter att ha bott där i nästan fyra år. (Har besökt båda ländena ett par gånger) Att resa runt i KIna kan kräva sitt, har gjort det mycket och det är fantastiskt. Men man kan behöva viss hjälp med bokningar p.g.a. språket. Så mycket att se och uppleva och otroligt givande. Har rest ädr med barnbarnet som var tre år. och inga som helst problem-
  Spännande att se vad ni väljer.

  1. Bra input, stort tack! Mmm, SÅ angenäma problem för oss – ska bli kul att se vilket vi landar i framöver. Både jag och min man ska säga sitt, haha!

 18. Åh vad kul!
  Har själv varit på långresor i Sydostasien och besökt en hel del länder. En personlig favorit är ju Filippinerna (visst har du varit där?!) det rekommenderar jag verkligen, skulle även vilja upptäcka mer av Indonesien (kan varmt rekommendera Flores och Komodoöarna, lika kul för stora som små -verkligen ett äventyr!), sen om ni gillar natur så tycker jag verkligen ni ska spana in Borneo! Det var nog mina bästa tips, men finns så mkt mer!
  Varm kram
  Moa

  1. Tack snälla Moa för jättebra tips. Ja, Filippinerna tyckte jhag mycket om. Men när du snackar om Indonesien lockar det nog mer… Flores, ja tack! Och Borneo, eh, JA!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close