Close
Ett år som egenföretagare och livet bakom kulisserna

Ett år som egenföretagare och livet bakom kulisserna

I dag firar jag ett år som egenföretagare på heltid, vilket i sig är värt att fira. Men, blev mitt arbetsliv verkligen som jag hade tänkt mig? Kunde jag kanske ha gjort något annorlunda? Och hur ser planerna ut framåt?

Efter ett år som egenföretagare har jag inte ångrat mitt beslut en sekund, det är ett gott betyg på månaderna som ligger bakom mig. I det här inlägget har jag sammanfattat mina tankar och reflektioner från den 31 mars 2017 fram till idag. Jag delar också med mig av några tips till er som går i liknande tankar.

Ett år som egenföretagare och livet bakom kulisserna

#1. Fördelar med livet som egenföretagare

London

Jag kan konstatera att de för- och nackdelar jag skrev ner här i bloggen efter några månader fortfarande gäller i allra högsta grad. Den mest påtagliga känslan är fortfarande friheten att kunna styra över min egen tid och i förlängningen även mitt eget  liv. Jag somnar utan en stressboll i magen och stiger upp utan densamma. Jag är hemma när barnen vaknar och jag är (oftast) hemma när de kommer hem från skolan. Jag behöver inte heller känna att jag är den felande länken i kedjan för mina kollegor om barnen är sjuka och jag behöver vara hemma. I min tidigare yrkesroll var jag ensam på min position, vilket såklart innebar en extra stress och press när jag av någon anledning inte kunde leverera i tid.

Läs mer: Att vara egenföretagare: fördelar och nackdelar.

#2. Nackdelar (eller snarare utmaningar) med livet som egenföretagare

nackdelar egenföretagare

Prestationsångest över att ”alla andra är bättre” och tvivel på syftet

Jag måste ständigt påminna mig själv om att inte dras med i hetsen om ökande läsarsiffror, spännande samarbetspartners och häftiga jobbuppdrag. I mitt flöde ser jag hashtags som ”worldovertaker” och ”girlboss” och faktum är att de gör mig mer tungsint än pepp. I de fallen kan jag börja tvivla på mig själv och banna mig för att jag inte jobbar ännu hårdare och ännu mer… för att i nästa sekund landa i att jag faktiskt inte tog steget att bli min egen för att jobba mer, utan för att jobba mindre. Tvivlet på mitt personliga syfte med egenföretagandet kan vara frustrerande. Självklart vill jag ”lyckas”, men vad är det egentligen jag vill lyckas med och till vilket pris? I de fallen blir det extra viktigt att luta mig tillbaka på de mål, planer och drömmar jag har skissat upp för mig själv. De är mina egna och ska aldrig behöva jämföras med någon annans.

Jobba effektivt

Ju längre tiden går, desto mindre effektivt jobbar jag. Det här är definitivt ett problem och en av mina stora utmaningar! Förra våren var jag extremt fokuserad och effektiv, men av olika anledningar blev mina jobbtimmar lite segare för varje dag som gick. Efter att ha dryftat det här problemet hos branschkollegor i Influencers of Sweden fick jag följande tips på läsning från Johanna/Slow Fashion, vilket var precis vad jag behövde: Jobba effektivt – mina bästa tips för att få saker gjorda. Som en direkt följd av det inlägget börjar jag numera arbetsdagen med att skriva en lista på saker jag ska utföra under dagen, vilket har gjort underverk för mig.

Avsaknad av kollegor

Vissa skulle säga att det här är ett ganska stort problem som egenföretagare, men i själva verket saknar jag kollegor mindre och mindre ju längre tiden går. Alltså, det här året som ensamvarg har varit extremt skönt och jag har behövt det. Jag kan dock absolut känna igen mig i min bloggkollega Elnas tankar om att behöva ett bollplank. För egen del får jag en stor kvot av detta behov uppfyllt genom ständiga diskussioner med min poddpartner Lisa. Med jämna mellanrum får jag också coachning av min man Tobias, som har varit egenföretagare i över tio år. Skulle jag kunna snylta en tiondel av hans driv och företagsamhet skulle mina arbetsdagar bli mycket effektivare.

Säljet

Även om jag har kommit en bra bit på vägen kvarstår faktum. Jag är inte född till säljare. Jag har många idéer och pitchar, men steget att faktiskt förverkliga dem känns ibland ouppnåeligt långt borta. Jag är lite för rädd och lite för feg för mitt eget bästa. Vad är det värsta som kan hända? Att en potentiell samarbetspartner inte svarar, eller i allra värsta fall tackar nej. Eh, värre saker kan ju faktiskt hända.

Pengarna!

Utöver kostnader för diverse resor är jag ingen person med dyra levnadsvanor. Det här året har jag gjort av med extremt lite pengar (livet som ensamvarg i Nynäshamn är inte dyrt!), vilket gör att jag inte har saknat min juristlön. I mitt fall minskade inkomsten drastiskt i samma sekund jag sa upp min fasta tjänst. Men hur gärna jag än vill går det inte att försörja mig på vatten, kärlek och luft- på något sätt måste pengarna in. I mitt fall har jag haft löpande samarbeten och skribentuppdrag under hela året, men det är främst jobben som juristkonsult som har dragit in pengarna. Alldeles nyligen skrev en bekant en uppdatering på Facebook om att en person uppnår maximalt emotionellt välbefinnande om den tjänar 33 903 kronor. Det får bli en fingervisning om vad jag strävar efter i lönekuvertet framöver.

Läs mer: En (ovanlig) vanlig jobbvecka som egenföretagare

#3. Vad jag önskar jag hade gjort annorlunda

att göra i Sigtuna

Nu när jag ser tillbaka på året finns det några saker som jag definitivt kunde ha gjort bättre från början. Jag hade velat jobba ännu mer med strategi och långsiktigt tänk från start. Jag har under flera år funderat på att byta namn på bloggen från ”Resfredag” till något annat, ingen verkar förstå vad namnet vill säga och varför bloggen heter så. (Bakgrunden är att jag i min gamla blogg började skriva om resor på fredagar under rubriken ”Resfredag”. Senare bröt jag ut namnet och resekonceptet till en helt egen blogg och på den vägen är det.) De namnförslag jag har gått och funderat över (och också registrerat) är ”Expedition Myhre” som jag ofta hashtaggar mina bilder med på Instagram – eller kort och gott annikamyhre.se. Här får ni förresten hemskt gärna komma med synpunkter, jag har inte landat i vad jag vill och för varje dag som går blir jag mer förknippad med namnet Resfredag.

Jag önskar också att jag från början hade jobbat efter en publiceringsplan på veckobasis. Jag har tidigare mest skrivit efter känsla, men tycker det är enormt skönt att numera veta på ett ungefär hur kommande vecka kommer att se ut. Sedan en längre tid tillbaka kör jag med återkommande teman under veckan, exempelvis ”Resa med barn”, ”Resfredag vecka för vecka” och ”Resfredag tipsar”.

#4. Kommer jag att arbeta som egenföretagare hela livet?

Livet som egenföretagare passar mig väldigt bra just nu och jag har inte tvivlat på mitt beslut att bli egen en enda (milli)sekund. Jag kan däremot se att jag jobbar som anställd igen om några år, gärna inom resebranschen på något vänster. Ett juristliv på heltid känns dock ganska långt borta, men jag ska aldrig säga aldrig. Med en jur kand-examen i bakfickan har jag många möjligheter, vilket känns som en oerhörd trygghet. En sådan typ av utbildning är aldrig bortkastad.

#5. Höjdpunkter under året
reseexpert SVT
Sminkloge inför direktsändning i SVT, något jag kan vänja mig vid.

I min sammanfattning vill jag passa på att lyfta några extra roliga och spännande höjdpunkter från mitt första år som egenföretagare:

#6. Dippar under året

livet som egenföretagare

”Dippar” är väl egentligen helt fel ord i sammanhanget, här handlar det istället om en avgrund från året som har gått. Hela min tid som egenföretagare har överskuggats av det faktum att båda mina föräldrar dog under 2017. Det är såklart inte konstigt att jag under långa perioder har haft svårt att motivera och effektivisera mig. Eftersom jag inte har haft några krav på mig från omgivningen har jag kunnat jobba i mån av tid och ork utan att behöva sjukskriva mig. Den där friheten jag ständigt återkommer till som en stor fördel har spelat en enorm roll just när det gäller den här biten av mitt företagande.

Läs mer: 38 år och en längtan tillbaka till rötterna

#7. Framtida mål, drömmar och planer
resa till taiwan
Foto: Pernilla Förnes

Så, vad ser jag framför mig under kommande år som egenföretagare? Trots att jag själv mår dåligt av sifferhets är det ett faktum att höga läsarsiffror ökar chanserna för relevanta samarbeten. I nuläget ligger jag på drygt 10.000 unika läsare/månaden (en siffra jag tidigare hade satt upp som drömmål för mig själv) och nästa steg är att gradvis öka siffrorna ytterligare. I övrigt är det mina svenska pärlor som just nu är allra roligast att göra och det är också där jag kommer att lägga större delen av min tid under de närmaste månaderna. Jag och Lisa har också fortsatt stora ambitioner för Att resa-podden och vi fram emot att fortsätta släppa nya podcastavsnitt varannan vecka.

Läs mer: Livet som egenföretagare: om mål, drömmar och planer

#8. Funderar du själv på ett liv som egenföretagare? Här är några tips på vägen.

För ett tag sedan ringde en kompis som funderar på att starta eget och frågade om lite tips på vägen. Och just det telefonsamtalet är faktiskt ett tips i sig som ett första steg: var inte rädd för att prata med vänner och bekanta som har gjort en liknande resa. Lyssna på deras tankar, erfarenheter och tips, de har alla varit där du själv är just nu. Jag vill också tipsa om att skriva ner alla för- och nackdelar med din nuvarande situation och fundera på anledningarna till varför du vill bli egenföretagare. Vad har du för mål, drömmar och visioner? Ett annat råd är att gå ner i tid på ditt ordinarie jobb för att resterande tid lägga krutet på den verksamhet du funderar att köra med fullt ut. (Glöm dock inte att ha en dialog med din chef, beroende på var du jobbar är du skyldig att rapportera om eventuella bisysslor.) En farhåga jag själv hade var att passionen för mitt resande skulle försvinna med tiden om jag satsade på att göra resorna till mitt yrke. De funderingarna finns fortfarande kvar och jag tycker absolut den aspekten bör tas med i beräkningen om du funderar på att göra business av din hobby.

Läs mer: Min bloggkollega Jennifer Sandström har samlat många bra tips om företagande under sin kategori Eget företag.


Här hittar du alla inlägg om mitt liv som egenföretagare. Lockas du själv av livet som egenföretagare? Varför eller varför inte? 

20 comments

 1. Jäklar så bra sammanfattning! Går själv som nybliven egenföretagare (5 månader!) runt i mycket liknande tankar. Att läsa om dina känslor och funderingar och märka jag verkligen inte är ensam med alla funderingar kring företagandet är guld! För skulle verkligen inte byta bort mitt företag för något just nu!

  1. Kul att höra Malin! Ja, vi är nog många som går och tänker ungefär samma lika. Skönt att kunna bolla runt, gillar verkligen InoS medlemsgrupp till exempel.

 2. Väldigt roligt inlägg att läsa. När du tappar perspektiven på vad du åstadkommit och hur du förfyttat dig. Hör av dig så ska jag bjuda på biskvi och spegla dig.

 3. Spännande att höra hur det går. Jag blir mer och mer sugen på något liknande. 🙂

  1. Lika spännande att höra dina tankar på något liknande! 🙂

 4. Tack för tipsen. Expedition Myrhe lät bäst tycker jag.
  Själv har jag tio veckor anställning kvar till att bli egen. Efter sabbatsårer tog jag ett jobb på 80% på en statlig myndighet. Jag har en första utgåva affärsplan i lådan redan. Seb blev jag sjuk av jobbet, som visade sig ett mardröm med kränkingar, folk som flyger in i väggen etc. Så jag håller mig själv vid liv och räknar timmarna tills jag har energi att plocka fram min affärsplan ur lådan igen. Tio veckor av mardrömmen kvar, önskar att jag skrev min etrårskrönika nu, grattis!

  1. Vilken myndighet jobbar du på?

   1. Det är inom militär och civil samverkan.

  2. Oj, det låter verkligen inte kul. Mardröm säger du? Håll ut! (Och tack för feedback!)

 5. vilket år. med både förändringar, sorg och insikter. jag tror mycket på att definiera för sig själv vad framgång är. det är lätt att hamna i andras normer. jag ser fram emot att följa ditt andra år!

  1. Ja, det är verkligen lätt – det gäller att följa sin egen väg. Tack Sara, du inspirerar!

 6. Vilken sammanfattning! Jag känner igen mig i mycket, framför allt önskan om att bli mer effektiv. Men företagande kan vara en strävan också, man ska inte vara för hård mot sig själv. Som Sara skrev ovan: vilken är DIN framgång? Min är frihet, även om lönen också måste in.

  Emilia

  1. Väldigt kloka tankar och ord, tack!

 7. Så himla glad jag blir att mina jobba effektivt-tips har varit till hjälp! Och heja dig! Att driva eget är en berg-och-dalbana utan dess like – men just därför så förbannat utvecklande! <3

  1. Ja, det var verkligen till nytta. Utvecklande, JA! Så spännande att ständigt lära sig nytt!

 8. Vilket intressant inlägg att läsa! Jag drömmer om eget företag, inom pilates som är mitt stora intresse. Men dit är det fortfarande en bra bit kvar. Men en dag ska jag leva min dröm.

  1. Tack Hanna! Drömmen i sig är ett bra steg på vägen, ser fram emot att följa din resa. 🙂

 9. Tänk ändå vilken jäkla resa du måste gjort?! Så häftigt OCH ganska galet att det redan gått så mycket tid. Så sjukt bra!

  1. Jadu, vad hände… ett år!?? Bästa resan av dem alla! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close