Close
Boendetips på Madagaskar: från bush camps till strandlyx

Boendetips på Madagaskar: från bush camps till strandlyx

Från ödsliga bush camps långt ut på landet till lyxbunglows ett stenkast från strandkanten, under min pressresa till norra Madagaskar i december får jag möjlighet att provbo flera mer eller mindre ovanliga boenden.

Dubbla regnbågar utanför mitt safaritält, märkliga smurfhus med ännu märkligare djurläten utanför i den becksvarta natten, gråa klippformationer som en kuliss utanför min veranda, pålade bungalows mitt ute i regnskogen och ett ganska vanligt charterkomplex. Nedan har jag sammanställt mina boendetips på Madagaskar under tema natur/bush och tema strand.

Boendetips på Madagaskar

Boendetips på Madagaskar, tema natur/bush camps

#1. Black Lemur Camp

black lemur
Black Lemur Camp.
svart lemur madagaskar
Efter en tuff morgonhajk får vi till slut vår belöning i form av en skymt av de vackra svara lemurerna.
black lemur
Hortensia Hosnah (th) instruerar personalen om dagens aktiviteter.
black lemur
Min bungalow (där jag hörde alla möjliga konstiga nattljud utanför innan jag till slut somnade).

Allmänt: Vi kommer till Black Lemur Camp lagom till solnedgången och åker igen efter frukost dagen därpå. Resan hit är rejält skumpig och jag konstaterar åter igen att vi inte hade klarat oss ända fram utan vår 4WD. Det första intrycket är storslaget, Black Lemur Camp ligger gömt mellan berg och skog och jobbar hårt med bevarandet av biologisk mångfald, samtidigt som de vill sysselsätta lokala samhällen med hjälp av oss turister. Campen drivs av NGO-organisationen Fanamby, som har flera olika camps under sitt paraply. Vi dricker vår välkomstdrink i solnedgången och avslutar kvällen genom en natthajk på jakt efter svara lemurer (som behagar dyka upp först morgonen därpå). Black Lemur Park ligger avskilt ute i regnskogen och är relativt litet med sina tolv bungalows. Under högsäsong sysselsätter Black Lemur Camp 23 personer (utöver vakter och lokala guider). Black Lemur Camp tog emot sina första gäster 2014, men öppnade officiellt i september 2017.

Utmärkande: Som gäst uppskattar jag initiativet att väva in turism och lokala samhällen i projekt som går ut på att bevara Madagaskars natur/djurliv. De anställda kommer nästan uteslutande från den närliggande byn Anjahankely. Föreståndaren, Hortensia Hosnah, gör djupt intryck på mig och berättar engagerat hur den största utmaningen i sin yrkesroll är att göra sin röst hörd som ung kvinna. Det märks att hon brinner för att få andra kvinnor från närliggande samhällen i arbete och menar att nyckelorden i hennes arbete är ”repeat” och ”teach”.

Prisnivå: 50 euro per rum/natt (frukost inkluderat).

#2. Iharana Bush Camp

Mäktig inramning med de grå Tsingybergen i bakgrunden.
iharana bush camp
Iharana Bush Camp, utsikt från mitt frukostbord.
att resa till madagaskar
Hajk till närliggande Tsingys.
iharana madagaskar
Separat duschrum tv och toalett th.

Allmänt: Att få bo på Iharana Bush Camp är en upplevelse i sig, det här stället omges av de mest ofattbara vyer med de gråfärgade tsingybergen som kuliss mot allt det gröna. Våra bungalows ligger med utsikt över en sjö och tidigt på morgonen vaknar jag av ljudet från grannbyn som redan är i full gång. Cebus som råmar, barn som leker – samtidigt som det är alldeles lugn och fridfullt – som i en annan värld. Ägaren är konstintresserad, vilket innebär att konsten är ett genomgående tema på hela stället. I nära anslutning till Iharana Bush Camp får vi ta del av mäktiga naturupplevelser, bland annat en ansträngande hajk upp i bergen och en tur genom ett stort grottsystem. Maten är riktigt bra, och matupplevelsen förstärks ytterligare av den undersköna utsikten.

Utmärkande: Samtliga ”cabanas” som hyddorna kallas, har fokus på design och konst, samtidigt som Iharana har en hållbar profil i allt från inredning till mat. Campen har 42 anställda, 38 av dem kommer från närliggande byar. Fokuset på lokala samhällen blir också tydlig mot bakgrund av att Iharana Bush Camp genererar ca 10.000 dollar till närliggande lokalsamhällen varje år (av samtliga utflykter som gästerna bokar går en viss procent direkt dit). 

Prisnivå: Halvpension 92 euro per person under lågsäsong, 101 euro för högsäsong.

#3. Jungle Park

jungle park
”Min” bungalow till vänster i bild.
jungle park
Finbesök!

jungle park

jungle park
Resans mest minnesvärda boende.

Allmänt: Nästan allra längst ut på Madagaskars norra spets hittar ni en roströd smurfby mitt ute i Madagaskars djungel. Jungle Park verksamhet genomsyras av ekotänk och hållbar turism med fokus på aktiva turister. De flesta gästerna kommer från Frankrike, Schweiz, Italien eller Tyskland, och många av dem är intresserade av klättring (det finns många bra klättringsmöjligheter i närheten). Läs mer: Jungle Park: ekotänk och boendeäventyr i Madagaskars djungel

Utmärkande: Jungle Park är inte mainstream på något sätt, här får du verkligen en boendeupplevelse utöver det vanliga. Den franska ägaren är mån om att driva sin verksamhet med minsta möjliga avtryck på naturen och arbetar med lokala communitys för att bland annat sköta fröbäddar, köksträdgårdar, återplantering av skog, bevattning och undervisning. Beroende på säsong anställs 12-22 personer från närliggande byar (säsongsberoende).

Boendetips på Madagaskar, tema strand

#1. Eden Lodge

eden lodge madagaskar
Utsikt från min bungalow.
eden lodge madagaskar
Privat massagebänk som vetter ut mot trädgården.
eden lodge madagaskar
På eftermiddag/kväll drar personalen igen alla öppningar i min tältliknande bungalow för att undvika insekter.
eden lodge madagascar
Bar/restaurang.

Allmänt: Efter våra boenden i djupaste djungel och snårig regnskog känns det onekligen som en helt annan värld när vi får spendera en natt på Eden Lodge, ungefär en timme utanför Nosy Be. Tankarna för mig till Thailand och Eden gör skäl för sitt namn med dubbla regnbågar, skvalpande hav och en solnedgång i rosa och lila. Stranden och de 80 hektar skog som tillhör Eden Lodge är en lyckad kombo och hela upplevelsen förstärks av våra safaritältliknande bungalows (där det bland annat finns privata massagebänkar som vetter ut mot trädgården). Det finns totalt åtta bungalows, med plats för fyra gäster i varje.

Utmärkande: Precis som flera av våra andra boenden på Madagaskar arbetar Eden Lodge nära lokala samhällen. Pengar från Eden Lodge har bland annat bidragit till att bygga upp en lokal skola i närheten med plats för 138 skolbarn.

Prisnivå: 240 dollar per person/helpension. 40 euro enkel resa för transfer från fastlandet. Aktiviteter som igår i priset är bland annat snorkling, kajak och SUP. (Observera att Eden Lodge stänger under lågsäsong, från mitten av januari till början av mars.)

#2. Tsara Komba Lodge

tsara komba

tsara comba lodge

tsara comba

tsara comba madagaskar

Allmänt: Tsara Komba Lodge, ligger på den lilla paradisön Tsara Komba. Vi får tillfälle att stanna här några timmar över lunch, jag hade helst stannat kvar för att aldrig åka därifrån. Den här avskilda lilla lyxresorten är det ultimata stället de som är ute efter boendetips på Madagaskar för en smekmånad. Vi möts av vita linnedukar, perfekt tempererade drinkar, oklanderlig service och diskret lyx. Tsara Komba Lodge finns med i ”National Geographic Collection”, vilket i sig är bevis nog på att en resorten har lyckats (jag får höra av en journalist som är med på resan att det ställs extremt höga krav på hållbarhetsarbete och service för att godkännas). Stället har totalt åtta bungalows, var och en med sin speciella karaktär.

Utmärkande: Precis som flera andra boenden vi får tillfälle att stifta närmare bekantskap med arbetar Tsara Komba mycket med hållbarhet och lokala samhällen. Mycket av maten som serveras odlas på resortens ägor. Tsara Komba Lodge har 35 anställda, 30 av dem kommer från grannbyn Antrema village, där pengar från resorten bland annat har använts för att bygga upp en skola.

Prisnivå: 290 euro per person för helpension (billigare under lågsäsong). I genomsnitt stannar gästerna, mestadels bröllopsfirare som kommer från USA, England och Italien, i fem nätter.

#3. Vanila Hotel & Spa

boendetips på madagaskar

att resa till madagaskar

att resa till madagaskar

vanila hotel madagaskar

Allmän känsla: Efter våra överdådiga och annorlunda boenden kommer vi till sista anhalten på resan, Vanila Hotel & Spa. Efter att ha bott på mindre orter känns det här mer som ett vanligt hotellkomplex med charterkänsla och har av naturliga skäl svårt att hävda sig mot mina andra boendetips på Madagaskar rent upplevelsemässigt. Men kaklade golv och mönstrade gardiner till trots är hotellets läge, med direktaccess ner till stranden, helt ljuvligt. Det finns också en välskött och stor trädgård på hotellets innergård, där jag bland annat får stifta närmare sällskap med en osedvanligt vacker kameleont. Poolerna (det finns flera stycken) ser välskötta ut och i det stora hela känns hotellet fräscht trots sin ganska trötta utformning.

Umärkande: Läget vid stranden är hotellets stora fördel, liksom den välskötta trädgården. Hotellet gör också en stor grej av sitt spa, men jag kan inte säga att massagen jag betalade för utmärkte sig något extraordinärt.

Prisnivå: Drygt 100 euro för ett hotellrum för 2 personer (frukost ingår ej, finns att köpa till för 9 euro).


Resan till Madagaskar var en pressresa arrangerad av CBI, men tankar, åsikter och bilder mina egna. Mer läsning utöver inlägget om boendetips på Madagaskar hittar ni här, fler inlägg kommer inom kort. 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close