Close
Tips om Skottland: 18 platser jag gärna återvänder till

Tips om Skottland: 18 platser jag gärna återvänder till

Jag hävdar ofta och bestämt att Storbritannien i allmänhet och Skottland i synnerhet är platser jag älskar att återvända till. Vi känner oss alla mer eller mindre hemma på olika ställen i världen och ja, den här ön med dess brokiga historia har lyckats charma mig totalt.

Mina bästa tips om Skottland har jag fått serverade på silverfat. Med tanke på att min syster har bott i landet under 17 år har jag fått gräddfilen till de finaste utsikterna, de härligaste slotten och tja, det mesta och bästa av Skottland i största allmänhet. I det här inlägget har jag samlat några av mina (favorit)tips om Skottland.

Läs mer: Att resa till Skottland på hösten (tips om Edinburgh & Fife)

Tips om Skottland:

#1. Arbroath Abbey (Angus)

arbroath abbey

Det här landet må krylla av både klosterruiner och slott, men klostret Arbroath Abbey och dess koppling till skottarnas självständighetsdeklaration ”Deklaration of Arbroath” har en speciell plats i skottarnas hjärta. Ända sedan 1947 hålls en årlig minneshögtid för undertecknandet av deklarationen i klosterruinen. Vi åkte istället hit för att känna historiens vingslag och för att avnjuta vår medhavda matsäck omgivna av de vackra ruinerna.

#2. Ballindalloch Castle (Speyside)

ballindalloch castle Tips om Skottland

Det här slottet, som stod klart 1546, skulle platsa som kuliss till vilket brittiskt filmdrama som helst. I anslutning till slottet ligger också en extremt välskött ”Walled Garden”. Det som får min treåriga dotters uppmärksamhet är dock den lilla byggnaden med ett leksakståg som barnen kan styra själva med hjälp av knappar. För barnen finns också en riktigt fin lekpark i anslutning till slottet. Mer information om finns på hemsidan Ballindalloch Castle. (Rolig kuriosa är för övrigt att de allmänna toaletterna som tillhör slottet har vunnit pris för Skottlands sevärdheters finaste toaletter.)

#3. Bow fiddle Rock (Portknockie)

bow fiddle rock skottland

Bara bilresan genom byarna längs kusten för att nå vårt slutmål Bow Fiddle Rock är värd att tipsa om – sällan har jag sett så många pittoreska samhällen samlade på rad. Formationen har fått sitt namn efter utformningen av en fiolstråke och är en maffig syn – särskilt när solen sänker sig över havet.

#4. Cairn O’Mount (Aberdeenshire)

tips om Skottland

Bergspasset Cairn O’ Mounth är vårt startskott på bilresan genom de skotska högländerna. De dova färgerna, de storslagna vidderna och den ensliga känslan sammanfattar mycket av det jag älskar med det skotska landskapet.

Läs mer: Cairn O’Mount och skotsk naturmagi

#5. Corgarff Castle (Aberdeenshire)

corgarff castle the highlands

Det finns egentligen inget överdådigt alls med Corgarff Castle, men det är just av den anledningen slottet fascinerar mig. Litet och anspråkslöst i all sin enkelhet, men likväl vackert som en tavla!

#6. Craigievar Castle (Aberdeenshire)

craigievar castle Scotland

Om Corgarff Castle i föregående punkt är anspråkslöst är Craigievar Castle raka motsatsen. Det rosa sagoslottet sägs ha inspirerat självaste Walt Disney till att skapa Törnrosas slott. Efter vårt besök här finns det alla anledningar i världen att faktiskt tro på ryktet – det här bygget ser ut att vara gjort av marsipan!

#7. Dunnottar Castle (Aberdeenshire)

dunottar castle Stonehaven

Slottets slogan ”where legends come to life” får sammanfatta mina känslor för de här spektakulära slottsruinerna på toppen av en avskild klippavsats. Är det något slott du faktiskt ska lägga krut på att betala inträde och besöka på riktigt är det Dunnottar.

Läs mer: Dunnottar Castle och Stonehaven: utflyktstips i Skottland

#8. Edinburgh

resa till Edinburgh

Skottland förknippas ofta med sin huvudstad Edinburgh, ett gäng slott, män i kilt och whiskey. Men hur är Edinburgh egentligen och är verkligen staden värd ett besök? Jag svarar ja, här får du väldigt mycket Skottland koncentrerat på en och samma yta. Som i alla större städer gäller det dock att undvika högsäsong och storhelger.

Läs mer: Edinburgh med barn: tips för små resenärer

#9. Eilean Donan Castle (Dornie)

att göra i skottland

Vi stannade till vid Eilean Donan Castle en sen decemberkväll när det höll på att blåsa upp till storm. Det berömda slottet ligger på en ö vid inloppet av Loch Duich, strax innan bron över till Isle of Skye, och förblir ett av mina absoluta favoritslott i Skottland (jämsides med Dunnottar).

Läs mer: Slott i Skottland: mina tre favoriter i sagolandet

#10. Glenlivet

Glenlivet
Bridgend of Glenlivet.

De flesta förknippar namnet Glenlivet med en berömda skotska whiskeyn ”The Glenlivet”, och vi besöker mycket riktigt destilleriet när vi ändå är i närheten. För mig är det dock inte spriten som lockar i det här området, utan de sagolikt vackra omgivningarna i de skotska högländerna.

#11. Isle of Skye

Roadtrip genom skottland

För mig var det en dröm som gick i uppfyllelse att besöka Isle of Skye tillsammans med familjen för ett par år sedan. Trots hällande regn lyckades ön trollbinda mig och jag kan knappt vänta tills jag får åka tillbaka och se mer!

Läs mer: Genom skotska högländer mot Isle of Skye

#12. Lossiemouth (Moray)

tips om saker att göra i Skottland

Lossiemouth och dess East Beach är en av Skottlands absolut vackraste stränder (i klass med Thailands förvisso mer exotiska omgivningar och temperaturer) och även ett populärt tillhåll för surfare. Här går det också att spana på flasknosdelfiner för den som har tur!

#13. Lunan Bay Beach (Angus)

tips om Skottland

En annan klar favorit på strandfronten är Lunan Bay Beach, där vikingarna tydligen härjade förr i tiden. Stranden omges av låga klippor och gräsbeklädda sanddyner, det här är ett tips om Skottland att ta fasta på!

Läs mer: Skottlands vackraste strand? Eller i vart fall en av dem)

#14. National Museum of Scotland (Edinburgh)

resa till Edinburgh

Tvingas jag välja mellan kultur eller natur i Skottland får kulturen stå tillbaka, hur härlig den än må vara. Får du trots allt chans att slita dig från vidderna och vyerna för att gå på museum kan jag varmt rekommendera National Museum of Scotland i Edinburgh. Här snackar vi museum i världsklass.

#15. Saint Andrews (Fife)

st andrews

Frågar du min skotska svåger om hans bästa tips om Skottland blir svaret den anrika universitetsstaden Saint Andrews, som även kan titulera sig golfens hemstad. Den här platsen på jorden bjuder dock på mycket mer än bara golf, det kan jag lova.

Läs mer: Saint Andrews i Skottland: mer än bara golf

#16. Spey Bay (Moray)

tips oml Skottland

Ännu en skotsk strand att lägga på minnet är klapperstensvarianten vid Spey Bay. Även här finns stor chans att få syn på en och annan delfin.

#17. Stonehaven (Aberdeenshire)

dunottar castle Stonehaven

Om du ändå planerar att besöka Dunnottar Castle kan jag rekommendera att du utgår från den vykortsvackra kuststaden Stonehaven och därifrån promenerar vidare mot slottet.

#18. The Highlands och Ben Nevis

Roadtrip genom skottland

Flera av platserna jag har nämnt ovan ligger förvisso i upptagningsområdet för The Highlands, men visst förtjänar de skotska högländerna en egen punkt. En riktigt maffig vy där uppe är profilen av Ben Nevis (som också kan stoltsera med titeln Storbritanniens högsta berg).


Här kan du läsa mer om att resa till Skottland (fler tips om Skottland finns på länkarna Att resa till Skottland och aldrig få nog av landet och Att göra i Skottland bland slottsägor och saltstänkta hav.

9 comments

 1. Inser att vi måste åka dit igen! Har varit i Edinburgh ett par gånger och gjorde en liten runda med tåg för ett par år sen. Så mycket vackert att se och med sambons intresse för whisky, så blir det nog inte sååå länge till nästa gång!

  1. Ja, alltså jag kan åka dit precis hur många gånger som helst och ändå alltid vilja åka dit igen. 🙂

 2. Åh jag vill verkligen åka till Skottland!! Vi älskade Irland och skulle vilja åka mer också i Storbritannien. Superfina tips! 🙂

  1. Tack Helena! Ja, ni kommer definitivt att gilla det. Helt säker faktiskt! 🙂

 3. Jag har 5000 poäng kvar på norwegiankortet…

  1. Haha, du ser! Kanske hinner du klämma in ett besök till innan jul!?

 4. Vilka bra tips! Tack!
  Jag planerar en resa till Skottland med min man som faktist är född där men aldrig rest dit som vuxen. Vi tänkte oss åka till Edinburgh och sedan till Aberdeen som är hans mammas födelsestad. Vilka tips kan du ge till oss? Är det värt att ta tåget upp till Aberdeen? Vet du om det är en vacker tågresa? Mvh magdalena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close