Close
Cairn O’ Mounth och skotsk naturmagi

Cairn O’ Mounth och skotsk naturmagi

Vår resa genom Skottland tar oss till hedar, ängar, berg och sjöar. Just den här dagen styr vi bilen mot bergspasset Cairn O’ Mounth i Aberdeenshire.

Skottland bjuder på storslagna naturvyer, om den saken råder knappast någon tvekan. En av alla vackra utflykter min syster tipsar om är bergspasset Cairn O’ Mounth.

Roadtrip genom skottland

Roadtrip genom skottland

Roadtrip genom skottland

Cairn O' Mounth

Roadtrip genom skottland

Cairn O' Mounth

Roadtrip genom skottland

Skottland med barn

Cairn O' Mounth

Cairn O’ Mounth

Den här dagen tar vi sikte mot Cairn O’ Mounth som ligger mittemellan Dundee och Aberdeen på Skottlands östra sida. Resan på slingriga småvägar tar oss upp genom ett bergspass i Aderdeenshire, en väg som under hundratals år användes som militärled. Den högsta punkten mäter nästan 500 meter öh och under en solig dag går det att se ända bort till Nordsjön härifrån.

Solen står lågt och är på väg ner. Ju högre upp vi kommer, desto mer kittlar det i magen och desto mer tätnar dimman runt omkring oss. Snön ligger fläckvis på hedarna och så fort vi parkerar bilen skuttar barnen ut som vilda unghästar och startar genast ett snöbollskrig med kusinerna. Innan solen går ner går vi upp med varsin sten och lägger på stenröset ”The cairn on Cairn O’ Mounth”. Min syster berättar att vi enligt traditionen också bör önska oss något när vi lämnar stenen. Jag blundar hårt, lägger min sten överst på stenhöget och viskar tyst några väl utvalda ord.

Innan vi åker hemåt lyckas jag få Julia att posera i sann Braveheart-anda framför kungariket som breder ut sig nedanför oss. För ett kungarike är just vad här det är, landskapet som breder ut sig under oss kan inte beskrivas på något annat sätt. Föreställ er synen när hedarna dessutom svämmar över av lila ljung. Naturen, i kombination med en ständigt närvarande känsla av att befinna mig mitt i en saga, gör att jag ständigt vill återkomma till det här landet!


Här kan du läsa mer om vår familjeresa till Skottland.

11 comments

 1. Skottland alltså. Känns utifrån din beskrivning här ungefär som jag föreställer mig det. Väldigt positivt alltså.

  Förresten. Räknar du Skottland som eget land eller går det under Storbritannien. Frågar åt en kompis…

  1. Jaaa, du skulle älska Skottland!

   Haha, om den frågan tvistar de lärda. Jag räknar det inte som ett eget land (när jag räknar länder jag har varit i), men enligt ALLA skottar är det så. Jag har lärt mig den hårda vägen att inte säga att jag ska till ”England”, utan Skottland, haha! STOR SKILLNAD, tydligen.

   1. Jag skulle aldrig säga England om jag ska till Wales eller Skottland och skulle utan att blinka räkna dem som egna länder. Väntar med spänning på Charlottas svar. 🙂

 2. Självklart är det stor skillnad. Engelsmännen är ”sassenachs. Du får fortfarande skjuta skottar med båge på söndagar i York eftersom ingen ändrat lokallagen från medeltiden.
  Skottland är ju inte helt självständigt från unionen men har sin egen högst oberoende historia. De har sitt eget parlament och jobbar på en nedskriven grundlag om de åter skulle bli självständiga (UK har ingen sådan).

  1. Oj, vad intressant med York – får be min svåger hålla sig borta därifrån… 🙂 Jo, jag raljerar lite, vet ju att det är stor skillnad. Men om du skulle räkna länder Charlotta – skulle du räkna Skottland som ett eget land på listan?

 3. Sitter och drömmer mig tillbaka…

  1. Ja, det är en bra grej att drömma sig tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close