Close
Skottlands vackraste strand? (Eller i vart fall en av dem.)

Skottlands vackraste strand? (Eller i vart fall en av dem.)

Skottland är definitivt ett land att återvända till! Anledningarna är många, men naturen och alla dess skiftningar är ändå den tyngsta.

De som bor här säger att september är den bästa månaden att besöka landet. Naturen slår sakta över från sommarskrud till höstfärger, turistsäsongen är över och har du tur är det fortfarande riktigt fint väder. Och tur har vi haft! Nästan varje dag har bjudit på klarblå himmel och sol, även om vindarna stundtals blåser riktigt kalla. Vi fyller dagarna med vackra vyer, god mat och trevligt sällskap – och flera, för mig, nya platser att besöka. Tidigare i veckan åkte vi till Lunan Bay Beach, som av vissa anses vara Skottlands vackraste strand. Eller ja, i vart fall en av dem och definitivt den finaste i trakterna utanför Dundee (det tar drygt en halvtimme att köra hit från Dundee).

Skottlands vackraste strand?

skottlands vackraste strand

skottlands vackraste strand

skottlands vackraste strand

lunan bay beach Scotland

lunan bay beach Scotland

lunan bay beach Scotland

lunan bay beach Scotland

stränder Skottland

fina stränder Skottland

beaches in Scotland

Den här stranden på Skottlands östkust har lockat skandinaviska besökare långt innan oss – hit lockades tydligen vikingarna när det begav sig. Över bukten ligger ruinerna efter Red Castle, som byggdes redan på elvahundratalet för att Kung William av Skottland, känd som ”the Lion”, skulle kunna försvara landet från vikingarna. Det finns inte mycket kvar av slottet idag, men ruinerna skapar ändå en speciell stämning – historiens vingslag blir ofta påtagliga här i Skottland. På somrarna är stranden välbesökt, men när vi är här i mitten av september har vi (bortsett från några hundägare) i princip stranden för oss själva.

Så – vad är det då som utmärker den här stranden från andra? Lunan Bay Beach omringas av låga klippor åt både norr och söder, närmare själva stranden finns också rejäla gräsbeklädda sanddyner som ger skydd när vinden blir alltför närgången. Sanden är timglaslen och de intensiva färgerna från gräs, himmel och hav ger ett speciellt ljus över platsen. Som sagt, Skottland är definitivt ett land att återvända till och Lunan Bay likaså!

Hitta hit: Lunan Bay ligger norr om Inverkeilor på A92 mellan Arbroath och Montrose. När du har nått byn Lunan, följ skyltarna som kommer ta dig till en privat gårdsväg ner mot stranden. Läs mer om Lunan Bay Beach på webbsidan Montrose Visitor Guide.


Här hittar du mer Skottlandsinspiration på bloggen.  

6 comments

 1. För mig är stränderna på Lewis och Harris läckrast med sitt turkosa vatten (Luskentyre t.ex.) men ja, Skottland är fullt av underbara stränder. Din hade jag ingen aning om.
  Jag skrev ett inlägg en gång om att Storbritannien är bäst att besöka i maj och september så jag kunde inte hålla med dig mer. Fantastisk tid. Fortfarande många evenemang också.

  1. Det finns SÅÅÅÅ mycket fina platser att besöka här uppe, de tar liksom aldrig slut! Lewis och Harris har jag inte varit på, men det lär ju komma fler tillfällen framöver.

   Maj och september, JA – verkligen helt rätt tid.

 2. Tack för härliga bilder .

  Ha en trevlig helg!

  //Stinas Resor

  1. Tack själv – och njut av helgen du också!

 3. Vågar knappt säga att jag aldrig varit i Skottland. Blir dock väldigt sugen på att åka dit. Vilka bilder och vad ressugen man blir 🙂

  1. Tack Lindha – bra betyg att du blir sugen på att åka dit. Platsen är värd ett besök någon gång i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close