Close
VAB, Krabi och festival: Thaimout 2023 v. 9

VAB, Krabi och festival: Thaimout 2023 v. 9

Den här veckan har känts evighetslång, på både gott och ont. Två av tre barn har varit sjuka. Jag besparar er detaljer, men kan väl säga att titeln på blogginlägget hade kunnat vara ”parasiter i paradiset”.

VAB-vecka, Sverigebesök, Krabi och Laanta Lanta Festival: Thaimout 2023 v. 9

Vi började veckan med ett par rundor till olika läkare för det ena barnet…

breakfast oasis yoga koh lanta

… men när den grejen verkade vara under kontroll hann jag med en efterlängtad frukost på Oasis Yoga tillsammans med ett par vänner.

Efter den måltiden ekade kamerarullen ganska tom under ett par dagar, detta eftersom jag isolerade mig i lägenheten med nästa barn som insjuknade i en helt annan åkomma. Jag ska tillägga att vi fram tills nu har varit väldigt förskonade från både läkarbesök och sjukdomar, så det verkade helt enkelt vara vår (o)tur nu.

diamond cliff Koh lanta

Mot slutet av veckan längtade jag ut till civilisationen och hängde med glädje med på en tur till Diamond Cliff Beach tillsammans med vänner som hälsar på från Sverige.

Det här är ett ställe vi gärna återvänder till gång på gång av förklarliga skäl!

Läs mer: Diamond Cliff och Klong Nin: efterlängtad kombo på Lanta

diamond cliff Koh lanta

Några av oss badade, andra letade efter krabbor…

diamond cliff Koh lanta

… och jag halade upp kameran för att föreviga ännu en solnedgång.

diamond cliff Koh lanta

Kvällen avslutades med en gemensam middag på restaurangen uppe på klipporna. Diamond Cliff Restaurants styrka är helt klart läget, kanske inte lika mycket maten och servicen.

immigration krabi

Det blev fredag och dags för en tur till Krabi för att förnya våra visum. Som turist får du stanna 45 dagar i Thailand utan visum. Innan avresa ansökte vi om och fick e-visum för 60 dagar. För att stanna längre än så behöver vi antingen lämna landet eller åka till Immigration Office på fastlandet. Eftersom ingen av oss verkar särskilt sugna på någon utlandsresa utöver Thailand just nu planerade vi istället in en tur till Krabi. Vi visade upp pass och utskrivna e-visum och blev fotade på plats, därefter fyllde personalen i några blanketter som vi fick signera. 10 000 baht senare (ca 3300 SEK) stegade vi ut med 30 nya dagar i passet. Lite omständigt att behöva åka till Krabi, men samtidigt ett utmärkt tillfälle att se mer av vårt närområde. Vi har gjort den här resan tidigare och bestämde oss för en favorit i repris…

Tiger Cave Temple Krabi

… nämligen det buddhistiska templet Tiger Cave Temple som också går under namnet Wat Tham Suea.

Sist vi var här stannade vi bara en kort stund för att istället åka vidare till Krabis enda nationalpark Khao Phanom Bencha National Park. Nu är barnen äldre och har därmed lite mer tålamod för att gå runt och titta på alla vackra detaljer.

Tiger Cave Temple Krabi

För ja, här finns mycket att titta på…

Tiger Cave Temple Krabi

… särskilt för alla som pallar att ta sig upp för de 1260 branta trappstegen upp till själva templet på berget. Och det orkar vi faktiskt den här gången, även om det kräver mycket möda och stort besvär.

Tiger Cave Temple Krabi

Uppe på toppen finns symboler, statyer och vackra detaljer överallt – väldigt mäktigt!

Tiger Cave Temple Krabi

Vi stannar ett tag för att hämta andan och beundra utsikten, men när det börjar mullra rejält av ett ankommande åskoväder känner jag mig inte så kaxig där uppe på toppen!

Namnet Tiger Cave kommer föga förvånande av rykten om att det brukade vistas tigrar här i trakterna.

familjen myhre

Stolta föräldrar till tappra ungar! Å andra sidan var det nog jag som behövde mest pepp både upp- och nerför alla de där trapporna.

Jag var helt sjöblöt av svett när vi nådde toppen, och dessutom rejält skakig av alla obekymrade och orädda apor som kryllar i tempelområdet – inklusive trapporna. En av dem hoppade mot mig och roffade åt sig min smoothie innan vi gick upp på toppen. Orutinerat att ha den framme, jag vet, men de gav sig också på mat från gäster nere vid serveringarna. Är du rädd för apor ska du med andra ord hålla dig ganska långt bort från Tiger Cave Temple. (Våra barn var dock överlyckliga och tycker att aporna är sååå söta!)

laanta lanta festival thailand

Helgen fortsatte med festivalyra nere i Old Town, nu i helgen gick nämligen Laanta Lanta Festival av stapeln för artonde gången. Vår familj är rutinerade festivalbesökare vid det här laget, det var fjärde året vi besökte den populära festivalen som alltid hålls i början av mars.

Det här är årets höjdpunkt på ön, med massor av uppträdanden, musik, marknadsstånd och andra happenings.

Läs mer: Laanta Lanta Festival

laanta lanta festival thailand

Vi strosade på piren, köpte godsaker…

laanta lanta festival thailand

… och beundrade alla fina dräkter på deltagare från diverse uppträdanden. Själva anledningen till festivalen är att fira in det faktum att personer från olika religioner lever sida vid sida här på ön. Det skulle uppenbarligen behövas fler sådana festivaler runt om i världen just nu, med tanke på hur tjurigt det verkar vara på sina håll.

laanta lanta festival thailand

Vi tog också en middag på Rareview som bjuder på en av Old Towns schystaste vyer med sin dubbelgunga. Själva matupplevelsen går inte till historien, men läget är guld (lite som Diamond Cliff Restaurant ovan).

laanta lanta festival thailand

Det började skymma…

laanta lanta festival thailand

… och vi tog plats framför scenen för att se olika skolbarn dansa, uppträda och briljera i största allmänhet. Trots att våra barn inte förstod ett ord av föreställningen kunde vi alla uppskatta pjäsen – kroppsspråk och dans är universalt!

Laanta Lanta Festival är en upplevelse…

laanta lanta festival thailand

…jag är glad att vi lyckades pricka in ett besök i år också.

klong Nin koh lanta

Helgen avslutade vi med en kväll nere på Klong Nin, vilken vi anser vara Lantas mysigaste strand för kvällshäng.

Här satte vi oss på Richey Bar/Restaurant och beställde in en massa god mat från grillen. Solen gick ner, maten var god, sällskapet trevligt…

klong Nin koh lanta

…och med de här vyerna sa vi tack och hej då till vecka 9. Den började förvisso ganska knackigt, men slutade himla fint!


Omslagsbild från toppen av Tiger Cave Temple, Krabi. Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2023.

4 comments

  1. Vilken klättring, så häftigt! Håller tummen för att ni inte har mer (o)tur med sjuka framöver utan får vara friska!

    1. Ja, det blev ett äventyr för hela familjen! Tack för tummen, nu hoppas vi på fler friska veckor framöver innan det är dags att åka hem igen.

  2. Wow, så mycket fint! Nytt och sådant jag fått uppleva, i en fin blandning. Känner hur dagens snöoväder inte riktigt möts av den acceptans som jag själv förordar, så nu drömmer jag mig bort till er istället. Kram.

    1. Åh, hörde om detta snöoväder! Det lär komma fler lagom tills vi kommer hem… Visst har vi mycket fint här, är så himla glad att vi kunde återvända ännu en gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close