Close
Kivikstrand badhotell: personligt hotell på Österlen

Kivikstrand badhotell: personligt hotell på Österlen

Inlägget om Kivikstrand badhotell innehåller reklamlänkar/adlinks.

Letar du efter ett lämpligt hotell inför din vistelse på Österlen? I så fall kan jag rekommendera charmiga Kivikstrand badhotell, ett personligt och ombonat familjeägt hotell i Kivik. Här kan du, utöver att sova gott och äta bra, vira in dig i en badrock och gå några steg ner till piren för att ta ett dopp från badstegen – eller för all del vada i från den vita sandstranden ett stenkast från hotellet.

Kivikstrand badhotell österlen
Kivikstrand badhotell österlen
Kivikstrand badhotell österlen

Idag drivs badhotellet av paret Micael och Anna Apelqvist, som här i Kivik har lyckats skapa en tvättäkta hotellidyll. Paret berättar att den gula hotellbyggnaden, med utsikt över havet, från början användes som skolbyggnad. På hotellets ovanvåning hänger det fotografier på några av klasserna som huserade i skolan när det begav sig. Ett annat fotografi i restaurangen är taget på fyra glada kvinnor iklädda tidstypiska badkläder från svunna tider här i Kivik. Jag, och resten av hotellgästerna, är uppenbarligen inte de första som har lockats till Kivik för de långa sandstränderna och uppfriskande baden – i början av 1900-talet började de skånska stränderna locka badturister inspirerade från kulturen med friluftsbad i Frankrike och Belgien.

Kivikstrand badhotell: personligt hotell på Österlen

#1. Läget: Kivikstrand badhotell – ett hotell intill havet med nära till sevärdheter

kivikstrand badhotell
utsikt kivikstrand badhotell
Kivikstrand badhotell österlen

Jag kommer hit med tåg och buss från Stockholm, och knallar några minuter från busshållsplatsen vid Kivik torget mot hotellet genom idylliska kvarter. Hotellets läge vid vattnet är såklart en stor bonus, en annan är att hotellet ligger längs Skåneleden mellan vackra Haväng och Stenshuvuds nationalpark. Under mina dagar på plats hyr jag en cykel via hotellet och tar mig smidigt runt till flera av sevärdheterna i närheten – allt från nämnda Haväng till Kiviks musteri, det omtyckta bageriet hos Mellby Bagaren, butikerna vid Svabesholm och inte minst den fantastiskt vackra nationalparken.

Tips om Kivik med omnejd: Behöver du tips på saker att uppleva under din vistelse på Österlen? Läs mer här: Att göra på Österlen: Tips om Kivik med omnejd

#2. Hotellrummen på Kivikstrand badhotell

Kivikstrand badhotell österlen
Kivikstrand badhotell österlen

Kivikstrand badhotell har 13 hotellrum, alla personligt inredda med möbler och tavlor som är omsorgsfullt utvalda av ägarna. Hotellet kan ta maximalt 28 personer, vilket innebär att här aldrig blir en känsla av ”massproduktion”. Flera av rummen har utsikt mot havet, men inte alla. Säg därför till redan vid bokningen att du vill ha havsutsikt, tänk på att först till kvarn-principen tillämpas.

Det finns tre olika rumskategorier: Standard dubbel, Familjerum och De lux. Jag checkar in i hotellrum 12, ett de lux-rum med en liten balkong och eftertraktad utsikt över havet.

Kivikstrand badhotell österlen
Kivikstrand badhotell österlen

Det helkaklade duschrummet är rejält tilltaget, och har duschprodukter från Rituals. Badrockar och badtofflor finns på rummet.

Kivikstrand badhotell österlen
Kivikstrand badhotell österlen
Familjerum.

Jag får också möjlighet att kika på ett av familjerummen, som har ett extra rum i anslutning till sovrummet. Denna typen av rum brukar bokas av familjer eller par som känner varandra väl.

#3. Restaurang och hotellfrukost på Kivikstrand badhotell

Kivikstrand badhotell österlen
Kivikstrand badhotell österlen
Kivikstrand badhotell österlen
Kivikstrand badhotell österlen

Restaurangen är öppen för både hotellgäster och allmänheten. All mat som serveras på Kivikstrand badhotell bakas och lagas med närodlade och ekologiska produkter så långt det är möjligt. Restaurangen har kvällsservering och håller öppet tisdag till lördag 7 maj till och med 5 oktober.

Sedan starten har vårt fokus varit ”äkta vara” d.v.s. inga pastischer, inga halvfabrikat och inga onaturliga smakämnen. Vi arbetar långsiktigt och håller en kär gammal tradition vid liv, Kivik som idyllisk badort. Välkomna!

– Kivikstrand badhotell

För egen del kan jag konstatera att kocken lyckades omvända min fasta övertygelse om att ”lamm smakar som kofta” till att bli den godaste måltiden jag har ätit på väldigt länge.

Kivikstrand badhotell österlen

I priset för hotellrummet ingår även en fräsch och tilltalande frukostbuffé, där jag vill slå ett extra slag för den hemmagjorda müslin och de nygräddade småfranskorna.

#4. Övrig information om Kivikstrand badhotell och bra att tänka på:

Kivikstrand badhotell österlen
  • Boka hotellrum! Här kan du kika efter lediga hotellrum och jämföra priser.
  • Medlem av STF: Kivikstrand badhotell är anslutet till Svenska Turistföreningen (STF), vilket innebär att du får rabatt på boendet om du är medlem i STF.
  • Konferens: Kivikstrand badhotell är också anpassat för mindre konferenssällskap.
  • Adress: Tänk på att det finns två adresser till hotellet: postadressen Stengatan 32 och besöksadressen Tittutvägen, norra piren. Ställer du in adressen till Stengatan på GPS:en kommer du till hotellets baksida.
  • Hyra cykel: Om du vill hyra cykel för att ta dig runt under din vistelse i Kivik kan du få hjälp av hotellet att hyra cykel via Ravlunda Cykel.
  • Mer information om hotellet hittar du på Kivikstrands hemsida.

Jag bodde på Kivikstrand badhotell under ett betalt samarbete med SJ i syfte att skriva ett inlägg om Österlen till Resfredags Svenska Pärlor.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close