Close
Kiviks Musteri: äppeldoftande utflyktsmål på Österlen

Kiviks Musteri: äppeldoftande utflyktsmål på Österlen

Det finns vissa återkommande sommarklassiker i vår familj. Ni vet, utflykter som bara ska göras – annars känns det liksom inte som sommar på riktigt. En runda ner till Österlen och ett stopp vid Kiviks Musteri är ett sådant. Dessutom kräver källarförrådet på vår skärgårdsö i Karlskrona sin beskärda del av varor från musteributiken. Vi brukar lasta in förpackning efter förpackning i bilens bagageutrymme, fruktiga och ljuva drycker som senare plockas fram till lata dagar på stranden, till sommarfika med väntade och oväntade gäster och kanske också som muta till sommarlovströtta barn.

kiviks musteri
kiviks musteri
kiviks musteri

Om du har planer på att göra Österlen, missa med andra ord inte Kiviks Musteri! Inte bara för själva musteributiken och trädgårdarna, utan också för en bit mat och äppelkaka, roliga aktiviteter, allmänbildning och inte minst det vackra läget vid Hanöbukten och Stenshuvuds Nationalpark. (Var dock beredd på att du inte kommer att vara ensam under högsäsong, Kiviks Musteri har över 200.000 besökare varje år!)

Kiviks Musteri: äppeldoftande utflyktsmål på Österlen

kiviks musteri

Kiviks Musteri har drivits som ett familjeföretag ända sedan start 1888, då Henric Åkesson satte sina första äppelträd i den fruktsamma jorden vid Stenshuvuds sluttningar. Träden lade grunden till Sveriges första yrkesmässiga odling, och idag uppfattar många Kivik som navet i Sveriges äppelcentrum på Österlen – där fruktträden står givakt i långa rader.

Om svenska destinationer skulle börja marknadsföra sig som en smak, skulle Kivik smaka äpplen.

– Resfredag i Österlenguiden ”Att göra på Österlen”

Några höjdpunkter på Kivis Musteri:

#1. Äppelträdgårdarna

kiviks musteri

De olika äppelträdgårdarna på Kiviks Musteri har var och en sin unika utformning. Visningsträdgården är utformat som ett helt eget litet ”trädgårdsrum” med strikta linjer. Sortimentsodlingen rymmer inte mindre än 70 (!) olika sorters äppelträd för att visa just på mångfalden, och av erfarenhet vet jag också att den här trädgården är en stor inspirationskälla för personer som själva är trädgårdsintresserade. På Kulturodlingen finns träd som planterats så tidigt som 1905, men också långt senare – vilket också blir ett sätt att visa på kontrasterna mellan det gamla och nya sättet att odla.

Tips! Vill du köpa med fruktträd och växter hem ska du ta sikte på Plantskolan, där du också kan rådfråga en trädgårdsmästare om eventuella odlingsfunderingar.

#2. Äpplets Hus

Självklart ska ett äppelmusteri ha ett hus tillägnat äpplet! Äpplets Hus invigdes 1996 och kan beskrivas som en plats full med kunskap, givetvis med äpplet som genomgående tema. Huset har olika stationer, bland annat Visningsfabriken (där gästerna kan få se hur själva tillverkningsprocessen av must och cider går till) och…

naturskola kivik

… en liten barnhörna för de minsta.

Tips! Under juli månad ges dagliga visningar i Kivik, där du som gäst bland annat visas runt i Äpplets Hus.

#3. Stinas Café

kiviks musteri

Vad vore ett besök i Kivik utan en bit äppelkaka? Den avnjuter du med fördel på Stinas Café, målat i äpplets färger grönt och rött. Utsikten över Hanöbukten blir pricken över ditt i!

kiviks musteri

Stinas Café har sittplatser både på husets fram- och baksida, men också inne i caféet.

#4. Restaurang Kärnhuset

kiviks musteri

Möjlighet till rejälare mat finns på Restaurang Kärnhuset, där du kan avnjuta din måltid antingen i den ombonade inomhusmiljön…

kiviks musteri

… eller på innergården.

#5. Musteributiken

I Kiviks Musteris egen gårdsbutik kan jag själv gå runt i evigheter och lukta, jämföra och provsmaka. Här brukar min familj som sagt bunkra upp med must, kräm och andra ätbara härligheter för eget bruk, men det är också ett perfekt tillfälle att köpa delikata presenter till någon annan i din omgivning.

#6. Kurser och specialarrangemang

kiviks musteri

För aktuella arrangemang, kurser och öppettider hänvisar jag till musteriets hemsida, några av de aktiviteter som erbjuds är beskärningskurser och…

kiviks musteri

… ciderprovningar nere i musteriets häftiga Ciderkällare.

#7. Stenshuvuds Nationalpark

kiviks musteri

Hör verkligen Stenshuvuds Nationalpark hemma i ett inlägg tillägnat Kiviks Musteri? Jo, men faktiskt. Det finns en ingång till nationalparken (”Norra entrén”) bara några hundra meter från musteriet, och jag tycker verkligen att du ska ta chansen att gå dit en runda när du ändå är så nära.

Läs mer: Stenshuvuds nationalpark: tips och inspiration inför ditt besök

kiviks musteri

Själv gick jag en sväng i nationalparken för ett snabbt ”skogsbad” efter en lunch och efterföljande rundvandring på musteriet – och kunde sedan återvända till Stinas café för en himmelsk bit äppelkaka innan jag cyklade ”hem” till Kivikstrand badhotell igen. Perfekt upplägg för en dag på Österlen, om du frågar mig!

Läs mer om Kiviks Musteri öppettider etc på hemsidan.

Mer inspiration inför din resa till Österlen:

kiviks musteri

Mer inspiration om att resa i Sverige hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. 

4 comments

  1. Åh, underbara Kivik! Det är minst 25 år sedan jag var där senast men minns att det var så fint och att vi köpte hem massor av must och kräm. 🙂 Nu blev jag så sugen på att åka dit framåt sommaren. Tack för all din Sverige-inspiration!

    1. Åh, tack för inspo själv Ann-Louise!! Ja, alltså jag skulle kunna köpa upp hela lagret när jag är där. Så himla goda grejer, som jag också förknippar med fina barndomsminnen. <3

  2. Alltså den där äppelkakan är to die for!! Den toppar ännu topplistan hos mig <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close