Close
5 tips på saker att göra i Ronneby med omnejd (Blekinge)

5 tips på saker att göra i Ronneby med omnejd (Blekinge)

Jag växte upp i Karlskrona, men spenderade under många år delar av sommarlovet hos mina kusiner i grannstaden Ronneby. Jag minns att bilresan dit kändes som en hel evighet, numera swishar den knappa halvtimmen mellan Karlskrona och Ronneby på E22:an iväg på ett ögonblick. Idag förknippar jag fortfarande Ronneby med fina semesterminnen, och hänger gärna i trakterna tillsammans med släkt och vänner.

Läs mer: Att göra i västra Blekinge – 6 utflyktstips

Ronneby brunnspark

5 tips på saker att göra i Ronneby: Utflyktstips i Blekinge

#1. Hoby Kulle Herrgård: givet utflyktsmål i Blekinge

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård
tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

Som besökare på Hoby Kulle Herrgård i Bräkne-Hoby drar jag och mitt sällskap paralleller till både rosaskimrande (bokstavligen talat!) slottdrömmar och italienska ”villas”. Historierna om Hoby Kulle sträcker sig långt tillbaka i tiden, och den nuvarande byggnaden – som idag fungerar som B&B – uppfördes på mitten av 1800-talet. Ägarna driver också ett uppskattat café i ett osedvanligt härligt orangeri på området, där både lunch och fika håller högsta klass! Den antikintresserade får också sitt i form av en antikbutik på gården.

Läs mer: Hoby Kulle Herrgård i Bräkne-Hoby, Blekinge

Hitta hit: Hobykullsvägen 7, 372 62 Bräkne-hoby (Läs mer på Hoby Kulle Herrgårds hemsida)

#2. Ronneby Brunnspark: Sveriges trädgård i ett nötskal

Ronneby brunnspark
Ronneby brunnspark

Känner du till att Blekinge brukar kallas för ”Sveriges Trädgård”? Jag vågar påstå att Ronneby Brunnspark delvis kan ta åt sig den äran. Säger du ”Ronneby” kommer jag (och många med mig!) att fylla i med ”Brunnsparken” i samma andetag. Den prunkande parken är Ronnebys stora stolthet, med all rätt. Namnet härstammar från hälsokällan som satte Brunnsparken på kartan, vilket gjorde att folk lockades hit från alla håll och kanter. Att en sådan här liten stad fortfarande kan hålla sig med en park av denna klass är fint på många sätt, och ett stopp här för att beundra parken och dess gamla vackra trävillor från kurortstiden är inte förgäves.

I området finns bland annat högklassiga trädgårdsodlingar, ett upplevelsebad, en bra lekplats för de små – och här finns också riktigt bra promenad/löpslingor (här sprang jag för övrigt ett riktigt kul ultralopp i höstas). Värt att notera är att Blekingeleden och ARK56 går genom Brunnskogen!

Läs mer: Ronneby Brunnspark

#3. Café Mandeltårtan: fikatips i Ronneby

mandeltårtan Ronneby
mandeltårtan Ronneby

Lika känd som Brunnsparken är i Sverige, är dess klassiker Café Mandeltårtan bland lokalborna. Efter vår promenad genom Brunnsparken för att beundra de vackra omgivningarna är ett fikastopp på caféet givet. I Magasinet strax intill själva caféet serveras lunch, även den uppskattad.

Läs mer: Café Mandeltårtan i Ronneby (Benjamin Ingrossos Blekingefavorit)

Hitta hit: Fridhemsvägen 2, 372 38 Ronneby

#4. Björketorps Gård: bondgård som tillverkar glass av högsta klass

björketorps gård glass
björketorps gård glass

Alla glassfantaster bör definitivt göra en utflykt till Björketorps Gård, där den fantastiskt goda glassen (säljs både som kulglass och förpackning) tillverkas av mjölken från gården och ägg från grannhönsen. För egen del köper vi också med oss mjölk på flaska från gårdsbutiken.

Hitta hit: Björketorpsvägen 11, 372 95 Johannishus

#5. Äggaboden: gårdsbutik, restaurang och B&B

äggaboden Blekinge
äggaboden Blekinge

Äggaboden utanför Ronneby är ett uppskattat besöksmål året runt. Här arrangeras allt från pizzakvällar och julmiddagar till höstmarknad. I den fina gårdsbutiken kan du köpa närodlade produkter och restaurangen serverar det bästa Blekingeköket har att erbjuda. I Äggabodens verksamhet ryms också ett Bed & Breakfast på gården.

Läs mer: Äggaboden i Blekinge – gårdsbutik, restaurang och B&B

Hitta hit: Gärestads bygata 16, 372 97, Ronneby

Fler tips i Ronneby med omnejd:

minta ronneby
 • Hiet Kök & Bar: Nyöppnad restaurang i centrala Ronneby. Här möter det nordiska köket fransk bistro-känsla och jag förstår att konceptet har blivit succé! Adress: Karlskronagatan 26, 372 30 Ronneby
 • Minta: Jag vågar lova att alla, oavsett om du är inredningsintresserad eller inte, kan hitta något av intresse på Minta. Butiken har också ett eget varumärke som går under namnet Mimou, som inbegriper allt från tapeter till sängkläder. Själv införskaffar jag just sängkläder, vars kvalitet kommer att skapa hotellkänsla på hemmaplan. Adress: Gamla Landsvägen 2, 372 31 Ronneby
 • Demånes Värld: Susanne Demåne är ett välkänt namn i trakterna mot bakgrund av hennes fina trädgård och skulpturpark. Värt ett besök! (Läs mer på hemsidan.)
 • Karön: Karön är en av de största öarna i Ronnebys skärgård. Ön nås från Ekenäs.
 • Järnavik/Tjärö: Längs Blekinges kust hittar du Järnavik och dess uppskattade badplats och camping. Från Järnavik går det att ta båten över till skärgårdsidyllen Tjärö.
 • Ronneby Havscamping/Torkö: Vid havet mellan Karlskrona och Ronneby ligger en camping med den klassiska utsikten över Östersjön, som vi Blekingebor är så bortskämda med. I närheten ligger ännu en ö, Torkö, uppskattad för sitt stenbrott som är ett dragplåster för hoppsugna badare.

Tips till grannstaden Karlskrona hittar du här: Att göra i Karlskrona: en guide till Sveriges vackraste stad! Gilla gärna Resfredag på Instagram för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Omslagsbild tagen på Hoby Kulle Herrgård.)

11 comments

 1. Håller med om alla tips. Hade gärna besökt Demåne när hon har sina kända hästuppvisningar. Tror det är ngn typ av dressyr?

  1. Oj, det där med hästarna kände jg inte till. Hon har många strängar på sin lyra!!

 2. Hälsar Annica says:

  Fint repotage Annika ❤️ vilka vackra foto!
  Lägg gärna till Järnavik / Tjärö 👌 och Ronneby havscamping/Torkö…. bad i hålan 👌

  1. Tack för tipsen Annica, lägger självklart in dem! Vi var faktiskt på väg till både Järnavik och Tjärö under vår utflyktsdag, men det började regna så vi siktade in oss på fik och butik istället… : )

 3. Birgitta Andersson says:

  Får skämmas som inte varit ute på Hoby Herrgård en enda gång i sommar, där är så fint. Bor ju i byn 🙂

  1. Det är väl alltid så med ”skomakarens barn”… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close