Close
Äggaboden i Blekinge: gårdsbutik, restaurang och B&B

Äggaboden i Blekinge: gårdsbutik, restaurang och B&B

Äggaboden utanför Ronneby är ett utflyktsmål jag gärna tipsar om för vänner och bekanta som är på väg till Blekinge! Här händer ofta olika typer av evenemang, som exempel kan nämnas Äggabodens höstmarknad som gick av stapeln den här oktoberhelgen efter ett trist uppehåll på grund av pandemin. Det gör mig glad att se alla färgsprakande uppdateringar från marknaden i mina flöden – hade jag varit hemma i Karlskrona hade jag absolut tagit mig dit! Idag får jag istället bjuda på ett blogginlägg från sommarens besök på Äggaboden tillsammans med mina syskon.

Fler Ronnebytips: 5 tips på saker att göra i Ronneby med omnejd

Äggaboden utanför Ronneby: gårdsbutik, restaurang och Bed & Breakfast i Blekinge

Äggabodens rykte som besöksmål är given i mitt hemmalän Blekinge, och vi är många som med spänning har följt utvecklingen av den familjeägda verksamheten under åren. Äggaboden ägs och drivs av Peter och Anna-Lena, ett par som köpte gården i Gärestad by utanför Ronneby under 2003. Då hade gården ägts av en och samma släkt under 150 års tid.

äggaboden Blekinge
äggaboden Ronneby

Det är fint att se hur paret har förvaltat den gamla gården med dess byggnader från 1700- och 1800-talet på bästa sätt. På gården står, utöver boningshuset, sex olika byggnader. Verksamheten började med försäljning av ägg i barnens lekstuga och på den vägen är det. Här på gården finns numera gårdsbutik, högklassig restaurang och Bed & Breakfast.

Gårdsbutiken

Gårdsbutiken ligger i gårdens gamla ladugård och stall…

äggaboden Blekinge

… och rymmer hel massa godsaker från Blekinge, men också från angränsande landskap.

äggaboden Ronneby

Fokus på de produkter som säljs? Närproducerat, kravmärkt och ekologiskt. Äggen kommer såklart från gårdens egna hönor. Det är svårt att lämna det här stället tomhänt, jag och mina syskon kliver ut från butiken med händerna fulla av allt från äppelmust och grönsaker till necessärer och choklad.

Restaurangen

Bredvid gårdsbutiken/ladugården ligger det den rymliga logen…

äggaboden Ronneby

… som numera rymmer restaurang och festlokal.

äggaboden Ronneby

På restaurangen (där för övrigt min kusins man jobbar som kökschef!) serveras lunch, fika och middag.

Med enkel mat men med noga utvalda råvaror vill vi visa alla härliga råvaror som finns i Blekinge. Fisk, nötkött från naturbetesdjur och det så goda viltköttet. Tillsammans med fantastiskt fina grönsaker som odlas i vårt landskap från öst till väst. Vår filosofi är närodlat och gärna ekologiskt. 

– Äggaboden

Som exempel på en maträtt från närområdet i Blekinge kan nämnas lunchen som serveras i skrivande stund: Hjortfärsbiff på dov från Johannishus Gods med kumminstuvad grönkål, potatis och rårörda lingon.

äggaboden Blekinge

Jag och mina syskon besöker Äggaboden i slutet av juli, och sätter oss då ute i orangeriet för att äta vår middag. Orangeriet, som byggdes 2009, vilar på den tidigare gödselplattan och är numera en strålande plats för att avnjuta en måltid.

äggaboden Ronneby

Jag har hört en massa lovord om Äggabodens julbord/julmiddag som börjar serveras i slutet av november. Sommarutflykt, höstmarknad eller tindrande julmiddag – det här stället gör sig uppenbarligen lika bra oavsett om du åker hit vår, sommar, höst eller vinter. Hurra för verksamheter som håller öppet året runt!

Bra att veta om Äggaboden:

  • Adress: Gärestads bygata 16, 372 97, Ronneby (vilket innebär fem snabba minuter från avfart 56 på E22:an och därmed gör stället perfekt för ett stopp under en roadtrip i Blekinge!).
  • Evenemang: Här finns uppdaterad information om Äggabodens evenemang.
  • Bed & Breakfast: I den tidigare magasinlängan finns idag ett Bed & Breakfast för uthyrning. Jag har själv inte bott där, men visst verkar det vara ett fint alternativ om du behöver övernatta i Blekinge. Läs mer om boende på Äggaboden.

Här hittar du fler utflyktstips i Blekinge!

4 comments

  1. Se, det var en fin utflykt!

    1. Julbord där i år kanske? Jag skulle också gärna ta en sväng förbi Eriksbergs julbord. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close