Close
Café Mandeltårtan i Ronneby (Benjamin Ingrossos Blekingefavorit)

Café Mandeltårtan i Ronneby (Benjamin Ingrossos Blekingefavorit)

Jag är inte ensam om att gilla Café Mandeltårtan i Ronneby, det är vi många som gör. Som Benjamin Ingrosso till exempel! För ett par år sedan svängde han förbi Café Mandeltårtan för en pizza efter en spelning på Öland. När Ingrosso i somras återvände till Blekinge för en maxad spelning på Skärgårdsfesten hade han uppenbarligen inte glömt besöket. Huvudrubriken i BLT:S tidningsintervju handlade inte ett dugg om stundande konsert, utan löd istället ”Jag vill slänga ihop en pizza på Mandeltårtan”. Även My Feldt, superentreprenör tillika Hallands fikadrottning, tog i våras sikte på Café Mandeltårtan. Ryktet går med andra ord om denna familjeägda pärlas förträfflighet…

cafe mandeltårtan Ronneby

…och jag sprider såklart gärna ordet vidare ut i cyberspace!. För oss blekingar är Café Mandeltårtan en klassiker i mat- och fikasammanhang. Villan som huserar caféet byggdes under mitten av 1800-talet och ligger vid utkanten av den berömda Brunnsparken i Ronneby. Utanför caféet slingrar sig Ronnebyån förbi och det finns en hel massa aktiviteter att göra i närheten. Villan har fått kungligt besök vid flera tillfällen och givetvis bjöds vårt nuvarande kungapar på mandeltårta under sitt besök. Personligen gillar jag drivet och framåtandan som genomsyrar verksamheten – ägarparet Angelica och Mattias med personal har ständigt nya saker (och smaker) på gång!

Café Mandeltårtan i Ronneby

mandeltårtan Ronneby

Först och främst bör man ha klart för sig att Café Mandeltårtan, namnet till trots, är mer än ”bara” ett café. Utöver caféverksamheten finns här ett vackert magasin (här hålls konferenser, möten och allehanda middagar), bageri (här säljs brödet som efter kl 12 kan köpas på caféet), Bed & Breakfast (26 fina rum i Brunnsparken!), en innergård (här huserar de berömda pizzakvällarna) och sist, och kanske faktiskt också minst, Mandeltårtans kiosk i Brunnsparken (här serveras mackor och annat smått/gott).

mandeltårtan Ronneby

I kyldiskarna väntar läckerheter av alla sorter och storlekar, samtliga med den gemensamma nämnaren att de görs från grunden. Utbudet varierar efter säsong…

…under vårt senaste besök i somras var den handsnurrade glassen ett självklart val för våra barn. I övrigt rekommenderas såklart den berömda mandeltårtan.

mandeltårtan Ronneby

Kön ringlar sig av förståeliga skäl ofta lång under sommarmånaderna. Se därför till att undvika de mest kritiska tiderna enligt Skalmans mat- och sovklocka. För egen del åker jag gärna hit framåt höstkanten, då prunkande blomkrukor får sällskap av pumpor och krispig luft.

  • Adress: Fridhemsvägen 2, Ronneby 372 38 Sverige.
  • Lekrum är vi inte särskilt bortskämda med på svenska caféer. Mandeltårtan har dock fattat storheten i att som vuxen sitta och fika i många och långa timmar medan barnen mer eller mindre underhåller sig själva. Bra där!
  • Mer läsning och aktuella evenemang samt öppettider finns på Café Mandeltårtans hemsida och på deras Instagramkonto.

Att göra i närheten av Café Mandeltårtan

Ronneby brunnspark
Ronneby brunnspark

Se till att ha bra tidsmarginaler under ditt besök på Café Mandeltårtan! Härifrån är du bara några steg från en av Sveriges härligaste parker. Jag har själv promenerat, sprungit och spelat minigolf i Brunnsparken genom åren. Om du är här med barn i sällskapet under juli-augusti kan jag också rekommendera att packa med badkläderna och ta sikte på Ronneby Brunnsbad, ett äventyrsbad som ligger schyst placerat inne i parken.

Fler tips på saker att se och göra i Ronneby: 5 tips på saker att göra i Ronneby med omnejd (Blekinge)


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Här på bloggen finns specifika svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close