Close
Eriksberg Hotell och Safaripark: fint utflyktsmål i Blekinge

Eriksberg Hotell och Safaripark: fint utflyktsmål i Blekinge

Eriksberg Hotell & Safaripark, som ligger mellan Karlshamn och Ronneby, är en av Blekinges stoltheter i destinationssammanhang. Här erbjuds resturang- och hotellupplevelser av högsta klass, men också möjlighet att uppleva safari i Nordens största safaripark. Letar du efter en unika upplevelser, bra förslag på aktiviteter eller schysta konferensmöjligheter i Blekinge skärgård är den här platsen definitivt värd att kika närmare på!

Läs mer: Semester i Blekinge – guide med tips för en lyckad resa

Eriksberg Hotell och Safaripark: fint utflyktsmål i Blekinge

Eriksberg beskriver sig själva som en helhetsupplevelse med djur, natur, logi och gastronomi. Jag har tidigare besökt Eriksbergs restaurang för just gastronomin, då för en trerättersmiddag av det lyxigare slaget. Vänner och familj har däremot varit på Eriksberg ett flertal gånger för allt från safari och övernattning till det uppskattade julbordet. När min lillebror föreslår en sommarlovs-safari tillsammans med våra barn (”eftersom det var så lyckat förra året”) är vi inte sena att haka på utflyktsförslaget. Djur i bur känns ganska passé vid det här laget, på Eriksberg strövar djuren fritt i skog och mark.

Eriksbergs historia sträcker sig flera hundra år tillbaka, men det är framför allt naturfilmaren och zoologen Bengt Berg som sätter Eriksberg på kartan när han köper upp marken och hägnar in delar av den inom ramen för sin forskning på kronhjortar. I skrivande stund ägs Eriksberg av MellyGård som sedan 2008 har arbetat hårt för att skapa dagens omtalade destination där numera boende och restaurang lockar utöver djurlivet på området.

Det tar oss drygt 20 minuter att köra till Eriksberg från centrala Karlskrona (en av fördelarna med Blekinges avgränsade yta är de korta avstånden). Vi parkerar bilen vid entrén där det även finns butik och café. Efter ett trevligt mottagande och betalning av entré inne i receptionen…

eriksberg safari Blekinge

… får vi med oss en inplastad entrébiljett att lägga framme vid bilrutan. Nu är vi redo att ta oss an turen på safarislingan!

Barnen är förväntansfulla och spanar med skarpa ögon efter djur bland buskage och skogsdungar.

eriksberg safari Blekinge

Nu börjar vårt djurbingo med ambitionen att checka av de mufflonfår, dovvilt, kronvilt, davidshjortar, vildsvin och visenter som vi läser om i informationsbroschyren från receptionen.

eriksberg safari Blekinge

Jag vet förresten inte riktigt vem som spanar på vem, de här vildsvinen verkar köra sin egen variant av människosafari?

eriksberg safari Blekinge

Särskilt bråttom verkar de inte ha i alla fall, vildsvinskompisarna.

eriksberg safari Blekinge

Det är en mäktig känsla att se dessa spänstiga kraftpaket ströva omkring på markerna. Jag imponeras absolut av djuren, men också av naturen här i trakterna. Vi kör igenom tusen skiftningar av grönt och får se både blandskog, sjöar och betesmarker.

eriksberg safari Blekinge

När det blir lite extra spännande stannar vi bilen för att få tid att studera djuren i detalj, givetvis på behörigt avstånd från djuren inne i bilen.

eriksberg safari Blekinge

Snart kommer vi ner mot Färsksjön, där de röda näckrosorna förvisso imponerar mer på oss vuxna än på våra barn.

eriksberg safari Blekinge

Avstigning i safariparken får endast göras på anvisade platser och strax efter Färsksjön är det dags att sträcka benen vid just en sådan plats nere vid Utsikten. Här hoppas vi få se en skymt av den havsörn som min bror såg vid sitt förra besök…

eriksberg safari Blekinge

… men den här gången har örnen uppenbarligen roligare saker för sig än att kråma sig framför åskådare.

Vi får istället övervaka våra barn som springer ner mot sjön där de har fullt sjå med att leta efter diverse fynd i vattenbrynet.

eriksberg safari Blekinge

Om vi hade haft badkläder med oss skulle vi nog ha tagit ett dopp, här finns en stadig badbrygga redo för badsugna gäster. Bakom oss till vänster i bild skymtar vi Synvillan, ett av Eriksbergs mest exklusiva och omtalade boenden. Eftersom det är fotoförbud på just Synvillan får ni nöja er med den här länken om villan på hemsidan. Här väntar uppenbarligen en exklusiv boendeupplevelse med glasgolv som vilar på Blekinges egen savannvariant – dessutom med utsikt över Mahraviken.

När vi vänder tillbaka mot receptionen får vi fina vyer över andra boendealternativ på Eriksberg. Här skymtar bland annat Safarivillan (i vitt längst till höger), Dammvillan (det röda korsvirkeshuset med vasstak) samt Mahravillan (i svart) med dess stora panoramafönster.

Innan vi kör ut från safariparken får vi en sista välkomsthälsning från ett vil(d)svin som verkar ha lagt sig tillrätta för en eftermiddagslur.

Vi tar en sista sväng inne i butiken, där det finns mat, inrednings- och presentartiklar att köpa till både små och stora.

Vi tackar för oss och kan konstatera att den här utflykten lämpar sig för alla åldrar. Safarislingan är en perfekt familjeaktivitet som vi gärna gör igen! Redan ett par veckor efter vårt besök är jag nära att boka ett hotellrum till mig och min man (som aldrig har varit på Eriksberg), men får förhinder innan vi hinner boka. Jag har hört mycket gott om boendeupplevelsen och det är en tidsfråga innan jag får återkomma i den delen här på bloggen. Under vårt besök i slutet av juli pågick dessutom bygget av en ny hotelldel med ytterligare 23 rum (några av dem med glasgolv!) för fullt. Hotellet beräknas öppna under 2024 och är en bekräftelse på ägarnas ambition att kontinuerligt satsa på och utveckla Eriksberg som destination.

Bra att veta om Eriksberg i Blekinge:

Eriksberg Blekinge

Vad kostar safari?

  • Familjeentré 2 vuxna och 3 barn: 600 kr (säsongskort 1300 kr)
  • Barn 4-15 år 160 kr (säsongkort 550 kr)
  • Pensionär: 190 kr (säsongkort 550 kr)
  • Vuxen 250 kr (säsongskort 650 kr)

Boendealternativ:

Eriksberg erbjuder flera olika typer av boenden, allt från ett litet torp utan el och vatten samt glampingtält till en pålad glasvilla på ”savannen”. Läs mer om Eriksbergs boendealternativ på den här länken.

Öppettider och övrig information finns på Eriksbergs hemsida.

Vad man man förvänta sig av restaurangen?

Eriksberg Blekinge

Här kan du läsa om tidigare besök på Eriksberg, då med fokus på en trerättersmiddag på restaurang Visenten: Att göra i västra Blekinge – 6 utflyktstips.


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Här på bloggen finns specifika svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close