Close
Från stadsfest i Riga till lantligt lugn i Sigulda

Från stadsfest i Riga till lantligt lugn i Sigulda

Klockan är strax efter midnatt här i Lettland. Vi har lämnat maraton-festligheterna i Riga för en lugnare tillvaro på landsbygden strax utanför den lilla orten Sigulda – som ligger en dryg timmes körning från Riga. Det pågår förvisso världens fest utanför fönstret inatt också, jag har sällan hört så många grodor kväka på en och samma plats!

Från Riga till Sigulda – stadsfest till lantligt lugn

riga marathon start

Igår morse rev jag av en halvmara i årets upplaga av Tet Riga Marathon 2019. Det kändes inte optimalt när jag vaknade, men när allt kom till kritan var det här loppet var en ren och skär fröjd att springa! Min lilla hejarklack fick mig på bra humör, min kompis hade koll på Nelly – och jag kunde koncentrera mig på loppet…

riga marathon start

… som jag kommer att skriva en utförlig rapport om här på bloggen nästa vecka. Den korta versionen är att jag fick sällskap av en svensk löpare från fyra kilometer-skylten och hela vägen in i mål. Jag har aldrig upplevt att kilometrarna flög fram på samma sätt som igår, vilket jag såklart också har loppet i sig att tacka för. Peppande publik längs vägen, massor av dryckesstopp, folkdräkter och flaggor – det var fantastiskt roligt och en upplevelse från början till slut!

riga city view

Efter en snabbdusch på hotellet gick vi ut på stan igen, för att bland annat ta en timmes båttur genom staden. Det var precis vad mina ben behövde – en riktigt schyst sightseeingtur utan att behöva gå!

mezaparks

På eftermiddagen tog vi en taxi ut till det vackra grönområdet Mezaparks, som ligger drygt 20 minuter med taxi från centrum. (Planen var att ta en spårvagn ut, men den var avstängd på grund av marathonloppen.) Det här var ett perfekt stopp för både oss och barnen – vackert, barnvänligt och lugnt. Här hämtade vi också upp vår hyrbil från Hertz…

road riga

… för att sedan köra vidare mot Sigulda, som ligger drygt fem mil nordost om Riga. Vägarna var inte vidare underhållna, men mycket vägarbeten pågår i området just nu för att förbättra situationen.

ezeri spa

Barnen totaldäckade i bilen, vilket gjorde att jag och min kompis i omgångar kunde smita ner till hotellets SPA-avdelning. Jag har sällan njutit lika mycket av ett jacuzzibad som igår, även om kroppen kändes förhållandevis pigg efter loppet.

ezeri spa breakfast

Och på tal om hotell! Vi bor alltså två nätter på spahotellet Ezeri Spa, vilket utifrån ser ut som ett österrikiskt timrat hus. Rummen är ljusa och känns skandinaviska – och frukosten var toppen (mycket viktigt i min värld).

ramkalni

Dagens schema har varit fullmatat med en massa roligheter. Först en runda till den välskötta lilla nöjesparken Ramkalni, där Nelly till sin stora lycka fick testa att ”köra bil” alldeles själv.

ramkalni

Barnen fick också testa att hoppa studsmatta med extra schwung – även en viss mamma tog tillfället i akt och provade!

ramkalni

Den stora höjdpunkten på Ramkalni var ändå rodelbanan…

cable car sigulda

… det är vi alla överens om!

cable car sigulda

En annan (bokstavlig) höjdpunkt var turen med linbana…

cable car sigulda

… över till det pampiga Krimulda Manor.

krimulda manor

På det här stället, som drivs av ett företagsamt äkta par, hittar du både rehabcenter, vintillverkning och givetvis en ljuvlig utsikt.

fjärilshus sigulda

Vi tog också en tur förbi fjärilshuset här i Sigulda – Nelly är besatt av de där flygande och färgglada små skönheterna efter att ha gått förskoleavdelningen ”Fjärilen” på Koh Lanta. Det blev ett kort, men lyckat stopp.

family trip Riga

Så ja, vi ser helt enkelt till att maxa den här resan – jag, Charlotta, Nelly och Milla! Imorgon väntar ytterligare ett par lekparker, sedan är det dags att ta oss vidare hem till Sverige igen. Det blir bra, det också.


Resan till Riga görs i samarbete med Magnetic Latvia. Omslagsbild från gårdagens båttur runt Riga.

4 comments

  1. Härliga dagar ser det ut som! Ser fram emot racereport! 🙂

    1. Ja – men vi har verkligen haft det bra! Och jag ser fram emot att skriva om loppet, måste göra det snart medan känslan är färsk… 🙂

  2. Imponerande planering och många olika aktiviteter under samma resa. Bra där!

    1. Det är barnen som ska ha cred, de har verkligen varit på topp hela resan! Annars vet man aldrig riktigt var man har en 4-åring, och vi hade ju dessutom två med oss…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close