Close
Reseprylar: fem tips för en globetrotter

Reseprylar: fem tips för en globetrotter

Ju mer jag reser, desto tydligare blir det vilka reseprylar som jag verkligen använder och vilka som har en tendens att bli kvar i ”reselådan” hemma i Nynäshamn.

Tips på praktiska reseprylar

Det finns en hel djungel med reseprylar och gadgets där ute som påstår sig göra resorna roligare, smidigare och mer minnesvärda. Jag tycker det är roligt att prova mig fram och har nu gjort en sammanställning över fem reseprylar som frekvent återkommer i min packning.

#1. En bra kamera

sony
Foto: Jennifer Sandström

För mig är det en självklarhet att dokumentera mina resor rent visuellt, jag älskar att drömma mig tillbaka till platser, resor och minnen genom att gå igenom gamla foton. Idag kommer man väldigt långt med en bra mobilkamera, men när allt kommer till kritan är det ändå en betydlig skillnad på bildkvalitén jämfört med en rejälare kamera. Ända sedan jag fick en Sonykamera i födelsedagspresent av min man när jag fyllde 30 år har jag uteslutande fotat med Sony. Jag vet på ett ungefär hur knappar och reglage fungerar och känner mig trygg i det. Just nu varvar jag mellan tre olika kameror:

 1. Sony A6300: det här spegellösa kameran skulle jag inte ha köpt som nybörjare, varken med tanke på tekniken eller priset, men i år kände jag mig tillräckligt varm i kläderna för att slå till på stort. Systemkameror kan ofta uppfattas som stora och klumpiga, men genom att plocka bort spegeln och den optiska sökaren kan kameror numera ”bantas” till det som i folkmun kallas spegellösa kameror. Till kamerahuset köpte jag ett separat objektiv: Vario-Tessar T* 16-70/4 ZA OSS. För både kamerahus och objektiv betalade jag strax under 20 000 kr.
 2. Sony RX100: Den här storfavoriten köpte jag inför vår senaste resa till Thailand på inrådan av bland annat resefotografen Jeanette Seflin. Jag ville ha en enkel, smidig och proffsig kompaktkamera för att fota på resande fot och jag var så nöjd med köpet! Jag skriver ”var” eftersom det har kommit flera uppföljare sedan den första modellen släpptes, jag märker att min RX100 har svårt att få till bra bilder i dåligt ljus. Det skiljer många tusenlappar på min modell (3 500 kr) och den allra senaste uppdaterade versionen RX100V (10 000 kr).
 3. Sony HX90V: Den här är en enklare och billigare modell av min RX100 som inte lyckas ta riktigt lika bra bilder, men ändå gör ett bra jobb. En fördel med den här modellen är att den (till skillnad från min RX100) har en vridbar skärm, vilket gjorde att jag använde den till att filma allt material under min förra resa till Lissabon via Schiphol (se resultatet här).

#2. Kamerastativ

kamerastativ
Det här stativet från Joby är den senaste investeringen bland mina reseprylar.

Nu har jag äntligen investerat i två olika typer av stativ som jag invigde på resan till Lissabon. Det finns otaliga alternativ på stativmarknaden i olika prisklasser, själv satsade jag på två billiga modeller som fungerar utmärkt till mina behov. Dels köpte jag ett större portabelt stativ för kameror med standardfäste på Teknikmagasinet. Stativet är 61 cm hopvikt, men kan bli upp till 156 cm när man fäller ut det. Vikten ligger på 3,5 kg vilket är i det mesta laget för mig som helst åker med handbagage, men det får funka ändå. Kostnad ligger på 350 kronor och länk hittar ni här. Det andra stativet är en så kallad GorillaPod från märket Joby som jag köpte på Schiphols flygplats för 30 euro. Det här stativet marknadsförs under devisen ”Möjligheternas stativ!” mot bakgrund av att man kan fästa sin kamera på alla möjliga föremål och olika miljöer för att få en bra bild utan att själv behöva hålla i kameran. Det enda som krävs är att kameran har en stativgänga.

#3. Brusreducerande hörlurar

sony brusreducerande hörlurar
Foto: Sebastian Wivallius (som också har tagit omslagsbilden)

Ett annat tips är den brusreducerande hörluren Sony MDR-1000X. Brusreducering innebär i korta ordalag att omgivningens störande ljud dämpas rejält och i vissa fall försvinner nästan helt. Detta sker rent tekniskt genom att mikrofoner i ljudkåporna plockar upp störande ljud och skickar det till en processor som skapar en omvänd ljudvåg. Summan av kardemumman är att de två motsatta ljudvågorna tar ut varandra och bildar… tystnad. Det låter som ett trolleritrick men fungerar förvånansvärt bra, särskilt när det gäller ”dova, monotona och konstanta ljud som flygmotorer” som Ljud och Bild mycket riktigt konstaterar. Matochresebloggen.se, som också var med i Riga, har skrivit en recension om lurarna här. På samma resa gjorde jag ett snabbt filmklipp med både hörlurarna och Sonykameran HX90V:

Det här är en rejäl On-Ear variant som sitter väldigt skönt över öronen. Dessutom är luren trådlös och ansluts till mobil, surfplatta eller dator via Bluetooth (och det finns även med en sladd om man exempelvis vill utnyttja underhållningsskärmen på flyget). Man kan också ändra volym, pausa eller byta låt genom att svepa med fingret utanpå luren. Den största fördelen med Sonys brusreducerande lur är att ljuden omkring mig, i synnerhet bruset från flygplansmotorerna, verkligen försvinner vilket är ett stort lyft på flygresan. Finns det några nackdelar då? Eftersom jag gärna reser med enbart handbagage finns det tillfällen där jag har valt att lämna hörlurarna hemma mot bakgrund av att fodralet till de ihopfällbara lurarna (som ni ser i filmklippet) förvisso är stöttåligt, men ganska stort och otympligt. Jag vill heller inte åka utan fodral eftersom jag då riskerar att ta sönder hörlurarna. Priset kan nog också verka avskräckande för potentiella köpare, på Prisjakt hittar jag ett par Sony MDR-1000X från 2 818 kronor och uppåt.

#4. Portabel hårddisk

toshiba hårddisk

Jag är livrädd för att mina foton ska försvinna och litar inte enbart på det abstrakta molnet. På resorna har jag alltid med mig en portabel hårddisk som jag använder för att ladda över mina foton. Hårddisken använder jag också flitigt på hemmaplan. Så sent som för några veckor sedan tackade jag ödmjukt min lyckliga stjärna för att jag hade laddat över mina senaste foton på hårddisken när min Mac fick ett glas vatten över sig. Den hårddisk jag använder är en Toshiba Canvio Alu som rymmer 2 TB. Liten, lätt, smidig och dessutom snygg i sin metallicblå utformning. Priset ligger på en dryg tusenlapp.

#5. Smarta resefodral till mobil, pass och pengar

smarta case reseprylar

Jag vill ha mina resedokument, pengar och kontokort enkelt åtkomliga. För ett par år sedan tipsade en kompis om att Muji sålde smidiga ”case” i olika storlekar. Jag köpte dels en större variant där jag lägger resedokument, pass och telefonladdare, dels en mindre variant där jag förvarar kontokort och kontanter. Fördelarna med de här casen är att de knappt väger någonting och att de har pålitliga dragkedjor för att hindra mynt och andra småprylar från att smita. Hemma i vardagen använder jag alltid ”den lilla svarta” som plånbok.


Andra reseprylar jag uppskattar och brukar ha med mig är en portabel strömbank (USB-laddare), en bagagevåg, en multiadapter och mikrofonen Blue Strawberry som jag och Lisa använder när vi spelar in podden på resande fot. (På hemmaplan använder vi oss av Blue Snowball som vi köpte inför lanseringen av podden.) Vilka reseprylar är dina favoriter i packningen? 

12 comments

 1. Vad är det för fin brun skrivbok du har som ligger under hårddisken?

  1. Men ja, visst är den fin Michaela! Det är en anteckningsbok jag fick i en monter hos Turkish Airlines på någon mässa om jag minns rätt… Den är brandad med ett TA-tryck längre ned på boken. Jag brukar ha med den på möten, tyvärr är den snart full! 🙁

 2. Behöver införskaffa ett litet stativ och en portabel hårddisk!! Beställde ett sånt litet stativ från Alibaba, och det var jättebra, tills två av tre ben trillade av, hehe. Man får kanske lite vad man betalar för 😉 Och jag har en extern hårddisk men behöver en jag kan ta med på resa också och inte bara hemma… Vill inte helst släpa runt på den som jag har hemma som backup!

  Fina tips hur som helst! 🙂

  1. Hoppsan på benen Jennifer! Den här känns stabil, det är ju ett välkänt märke också. Externa hårddiskar ja, har flera olika – men den här är faktiskt överlägsen i snabbhet/storlek av de jag har.

 3. Allt ovan! Men har alltid m mig portabla batteri laddare flera & dator oxå!!!

  Man vet aldrig när batteriet tar slut!

  Kram

  1. Dator brukar jag ha med mig ibland – men inte alltid. Ganska befriande att resa utan! Smart med flera olika batteriladdare. Ha en fin vecka!

 4. Har också med mig allt på din lista, utom hörlurarna. På den punkten skulle det stå dator istället för mig, jag kan verkligen inte resa utan den. 🙂

  1. Jag brukar ha med den, men den kan lika gärna stanna hemma… Kom till den insikten för ett tag sedan, vilket var ganska skönt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close