Close
Riga med barn: 10 tips i Riga, Sigulda och Litgane

Riga med barn: 10 tips i Riga, Sigulda och Litgane

foto123

Riga med barn är en höjdare, hit åker vi gärna tillbaka! Jag och min kompis reser till Lettland i sällskap av våra fyraåringar och får några strålande försommardagar tillsammans inne i centrala Riga, men också i de närliggande orterna Sigulda och Litgane.

boatride riga
riga med barn
riga med barn
1) Vyer från en båttur genom Riga. 2) Gamla stan. 3) Utslagna barn efter heldag i Riga.

Riga med barn: 10 barnvänliga tips i Riga, Sigulda och Ligatne

Till att börja med kan jag konstatera att Lettland är en bra destination för barnfamiljer. Vi blir väl mottagna, på restaurangerna blir vi erbjudna ritpapper och pennor och barnen verkar mer ses som en tillgång än ett hinder. Riga med barn är med andra ord en resa att rekommendera, här kommer några tips för en lyckad vistelse.

#1. Båttur genom Riga (Riga City Canal och Daugava)

båttur riga
boatride riga båt
båttur riga

För små ben som inte riktigt orkar gå runt på sightseeing hela dagarna är det en bra idé att ta en båttur för att se några av stadens främsta sevärdheter. Det blir ett smidigt sätt att upptäcka Riga med barn i sällskapet. Passagerarbåtarna Darling, Maria, Rebecca och Lamia från företaget RigaByCanal tar mellan 8-19 personer. Båtturen tar cirka en timme och ger en bra överblick över staden på turen genom Riga City Canal och vidare ut på floden Daugava. Kostnaden för en biljett ligger på 18 euro för vuxna och 9 euro för barn (gratis upp till 6 år). Alla barn under 12 år måste bära flytväst, vilka tillhandahålls på båten. Startplatsen för båtturerna hittar du vid kanalen strax till vänster om Frihetsmonumentet.

Mer information finns att läsa på hemsidan RigaByCanal.

Fikatips i närheten: Veganrestaurangen/caféet ”The Beginnings” har väldigt goda och mättande blåbärssmoothies som både vi och barnen snabbt sörplade i oss. Adress: Skolas Iela 12

#2. Vermanes Garden – (lek)park för barn och vuxna

riga med barn
riga med barn

Besöker du Riga med barn är stadens parker ett säkert kort. Vårt intryck är att de är inbjudande, fräscha och exploderande gröna under den period vi besöker staden. Vi fastnar för Vermanes Garden när vi (barnen!) ser en skymt av en hoppborg som de inte vill lämna ohoppad. Vi betalar ett par euro och fortsätter efter hoppborgen till lekparken bredvid, här finns allt från gungbräda till rutschkanor.

Restaurangtips i närheten: Lidojosa varde / The Flying Frog är en ganska typisk turistrestaurang av klientelet att döma, men den passar oss alldeles utmärkt. Rejäla och prisvärda portioner och trevlig uteservering, och inte minst en källarvåning med flera olika akvarium som underhåller våra barn. Adress: Elizabetes Iela 31A.

#3. Laima Chocolate Museum

laima riga
laima choklad

En av resans absoluta höjdpunkter för både barn och vuxna blir våra timmar inne i Laima Chocolate Museum. Museet är tillägnat en av jordens mest uppskattade smaker, och mer specifikt chokladen från Laima vilket är Lettlands motsvarighet till vår Marabouchoklad. Vi gick en guidad visning, vilken avslutades med en workshop där vi själva fick tillverka våra egna praliner. Jag vet inte vem som var mest nöjda med klassen, vi föräldrar eller barnen. I anslutning till museet finns också en butik där du kan köpa med dig ett urval av Laimas produkter.

Laima chocolate can be enjoyed with all the senses- it can be seen, tasted, heard and felt.

– Laima Chocolate Museum

Läs mer i mitt inlägg Chokladmuseum i Riga: Laima Chocolate Museum samt på Laimas hemsida 

Restaurangtips i närheten: Restaurangen TERRA har ett smidigt koncept där personalen plockar ihop din måltid efter dina önskemål. Du får välja bas, tillbehör och topping, alla med en hälsosam touch. Adress: Blaumala iela 9.

#4. Mezaparks

mezapark
mezapark riga
riga med barn

Mezaparks, som ligger i Rigas utkanter, är ett av de vackraste och grönaste områdena i Riga. I de här trakterna hittar du också några av de absolut mest eftertraktade adresserna i Riga – tänk Stockholms motsvarighet till Djursholm. Faktum är att en av våra svenska kungar satte upp ett militärläger här för hundratals år sedan, vilket senare gjorde att parken fick namnet ”Kungaskogen”. Dagens namn ”Mezaparks” kan översättas till ”Skogspark” på svenska, vilket också är en bra förklaring till vad du kan förvänta dig av ditt besök.

Det här är ett utmärkt utflyktsmål om du besöker Riga med barn – här kan ni njuta av vackra promenader i den lummiga skogen, cykla eller åka rullskridskor längs de asfalterade vägarna, men också leka loss på någon av lekparkerna som finns i området. Det finns också frisbeegolf och minigolf, och Riga Zoo om ni vill spana på djur.

Mer information om vad du kan se och göra i parken hittar du här: Mezaparks

Restaurangtips i närheten: Restaurangen Hercogs är en restaurang med ett lite finare klientel (av gästerna att döma när vi var där) i anslutning till parken. Priserna är ändå rimliga och maten håller bra klass.

Sigulda med barn

Den natursköna orten Sigulda, vid floden Gauja, ligger drygt 5 mil nordost om Riga. Det här är ett ultimat semesterställe för barnfamiljer som vill komplettera Rigas stadspuls med natyrvyer och lugn, men också fartfyllda aktiviteter om så önskas. Vi ser flera olika platser som vi hade kunnat tänka oss att besöka med lite äldre barn utöver tipsen här nedan, bland annat äventyrsparken Tarzans park och Gutmanis cave.

#5. Ramkalni – utomhuslekland med det lilla extra

ramkalni
ramkalni

En annan höjdpunkt under resan är vårt stopp på Ramkalni, en naturskön rekreationspark som passar hela familjen. Under vintertid erbjuds skidåkning i backarna, övriga tider på året finns ett helt gäng roliga aktiviteter att välja på. Några av de aktiviteter vi fastnar för är småbilarna som barnen får köra på en bana, trampolin/studsmattor med sele och framför allt rodelbanan – som barnen vill åka igen och igen. Här finns också kanotpaddling, rutschkana med gummiringar och ”flygande stolar” där du kan se Gaujadalen från ovan. Aktiviteterna betalar du för styckvis.

Ramkalni har även ett eget varumärke för hälsosamma snacks, alla lokalproducerade från gårdar i närheten. Produkterna finns bland annat att köpa i den butiken som ligger i anslutning till parken.

Mer information finns på Ramkalnis hemsida.

Restaurangtips i närheten: Vid Ramkalni finns en tillhörande bistro och restaurang.

#6. Linbana till Krimulda Manor

cable car sigulda
krimulda manor

Sigulda har många vackra utsiktsplatser att ta sikte på. En av dem är Turaida Castle, som vi dock valde bort eftersom det renoverades när vi var på besök. I närheten av slottet ligger en linbana som tar dig över andra sidan den grönskande dalen och River Gauja (håll utsikt efter björnen som sitter i en av grantopparna, min dotter pratar fortfarande om den!). När du stiger av linbanan är det bara en kort promenad till det vackra Krimulda Manor, som länge har varit populärt som rekreationsområde. Tidigare kom tuberkulos-patienter hit för den friska och välgörande luften, numera finns ett rehabiliteringscenter inhyst i den pampiga byggnaden. Stället drivs av ett äkta par som lägger sin själ i att få Krimulda att nå sin fulla potential.

Mer information om Krimulda Manor finns hos EnterGauja.

Restaurangtips i närheten: Resans bästa måltid, med tillhörande lemonad, beställer vi in på restaurangen Aparjods. Mitt första intryck när vi parkerar bilen är att byggnaderna ser ut som en större version av Hobbit town. Adress: Ventas iela 1A.

#7. Tropu Taurini – fjärilshus i Sigulda

fjärilshus
fjärilshus sigulda
fjärilshus

Inför resan fick vi tips om ett fjärilshus i Sigulda. Jag nappade direkt – fyraåringar är en optimal ålder för att uppskatta fjärilar. Jag förväntade mig ett liknande komplex som Fjärilshuset/Haga Ocean (Stockholm), men i själva verket bestod detta ”fjärilshus” i princip bara av ett enda rum – uppbyggt som en större modell av ett iglooformat växthus. Barnen fick varsitt inplastat kort med ett uppdrag att hitta olika arter, och fick en rolig upptäcksfärd på jakt efter fjärilar. Kul grej, men var som sagt uppmärksam på att det här stället är väldigt litet. Vi stannade ungefär en halvtimme innan vi tyckte det var lagom att åka vidare.

Restaurangtips i närheten: Hotel Sigulda Restaurant (tidigare namn ”Kropotkins”). Barnmeny och trevlig personal, rekommenderas!

#8. SPA Hotel Ezeri – barnvänligt spahotell

ezeri spa Riga
hotell riga ezeri
ezeri spa breakfast

Det är ingen självklarhet att läsa om ett hotell i en topp-tio lista över saker att göra med Riga med barn, men SPA Hotel Ezeri i Sigulda utanför Riga är värd en egen punkt. Här trivdes våra barn väldigt bra, och vi hade lätt kunna hänga på hotellet ett par dagar utan att åka härifrån. De lugna och lantliga omgivningarna är lekvänliga, det finns en liten lekplats som tillhör hotellet, spa- och badavdelningen har barnvänliga pooler och i restaurangen finns en liten barnhörna med leksaker och ritgrejer.

Läs merSPA Hotel Ezeris hemsida.

Litgane med barn

Litgane, som är beläget på 6 olika kullar, är ett naturskönt hörn av Guaja Nationalpark. Orten har fram tills nu främst varit känt för sin pappersindustri och för nationalparken, men börjar också göra sig ett namn som utflyktsmål för barnfamiljer. 

#9. Tiklu parks – äventyrspark

nätpark riga
nätpark riga
netpark riga

Tiklu parks är en relativt nyöppnad äventyrspark i Litgane. Unikt för denna parken är den stora nätparken som hänger i träden på en höjd av runt 3-4 meter över marken. Här kan du ta dig fram i olika nätgångar till de 6 olika ”nätrummen” som alla har olika utformning. Det lär ha använts fyra ton (!) rep för att skapa denna häftiga och unika lekpark. När barn och vuxna har lekt klart sina spindelmannen-lekar kan de yngre förmågorna fortsätta i de små lekbodarna som finns på området.

Restaurangtips i närheten: Det familjevänliga (och inredningsmässigt väldigt snygga!) Zeit café ligger precis i anslutning till nätparken och har både bra lunch- och fikaalternativ.

#10. Vienkoci parks

vienkoci
vienkoci
vienkoci riga

Alldeles i närheten av nätparken ligger Vienkoci parks, ett stort friluftsområde där du kan gå olika slingor för att lära dig mer om djur och natur. Längs stigarna finns uppbyggda miniatyrbyggnader från förr, där du har en chans att få ett hum om landets kulturhistoria.

För egen del tänker jag att Vienkoci vore en perfekt plats att fira svensk midsommar på – grönt, naturskönt och relativt avskilt. Min dotters klara favorit blir stoppet hos kaninerna, men också inköpet av ett litet handgjort gosedjur från båset där vi betalar inträde (som för övrigt är väldigt överkomligt, vi betalar totalt 8 euro för 2 vuxna och 2 barn).

Mer information om parken hittar du på hemsidan Vienkoci Parks.

Läs mer om resan och saker att göra i Riga med barn här:


Inlägget om att göra i Riga med barn är skrivet i samarbete med Magnetic Latvia. (Omslagsfoto från Ramkalni, Sigulda.)

riga banner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close