Close
Ett dygn i Riga (och ljuvligheten när allt klaffar)

Ett dygn i Riga (och ljuvligheten när allt klaffar)

För ganska exakt ett dygn sedan landade jag och min kompis på Rigas flygplats med två lagom pigga fyraåringar i släptåg. Pendeltåget från Nynäshamn till Arlanda tog längre tid än själva flygresan, så i det stora hela blev det en smidig resa. Småtjejerna har skött sig väldigt fint, solen har strålat och Riga har visat sig från sin absolut bästa sida!

Ett dygn i Riga – strålande sol och två nöjda fyraåringar

springa riga

Jag såg fram emot hotelltid tillsammans med Nelly, och även om vi har spenderat den mesta tiden ute på språng är hotellhänget mysigt. Vi har inte hunnit utnyttja spa-faciliteterna här på Wellton Riverside Hotel (som för övrigt är ett trevligt om än lite opersonligt hotell som ligger väldigt centralt) – hon var lika tacksam över att hoppa i badkaret här ikväll. Och det badet behövdes vill jag lova, vi har en intensiv dag bakom oss med många steg i benen!

riga mara family run

Vi gick ut stort med en av dagens absoluta höjdpunkter – att få springa ”Family Run”-upplagan av Tet Riga Marathon. Sträckan är symboliska 4,2 km, och har delvis samma sträckning som den riktiga maran imorgon. Nelly och hennes kompis Milla var hur peppade som helst…

riga family run

… och Nelly satte av som en skottspole!

springa riga

Stämningen under dagen var enormt härlig, och loppet var väldigt fint anordnat. Musik, dansare, engagerade speakers, hejarop längs vägen, lekhörnor, barnaktiviteter och goodiebags vid mål. Jag hade ett leende på läpparna från början till slut!

riga the beginnings

Efter att ha pustat ut en stund på hotellet gick vi vidare mot lunch på ”The Beginnings”, en trendig hälsorestaurang (Kr. Barona iela 21) där vi vuxna njöt till fullo av sötpotatisstrips och advokadoburgare, medan barnen var mer skeptiska och istället slurpade i sig blåbärssmoothies.

riga park

Försommaren har verkligen tagit Riga med storm, vilket gjorde det naturligt att ta sikte på en av Rigas gröna parker: Vermanes Garden. Där hittade vi en fin lekpark till barnen och en hörna med hopptorn, där barnen fick leka av sig en stund (det fanns tydligen mer hopp kvar i benen).

riga

Efteråt satte vi oss på en filt (min rutinerade kompis C hade packat med sig en hemifrån) och käkade picknick.

riga med barn

Vi tvekade länge om huruvida vi skulle ta med vagnar eller inte – tjejerna är ändå fyra år. Det som talade emot var att vi tog med en sulky till Nelly i Thailand som vi inte använde en enda gång, utan istället gav bort efter ett tag. Det som talade för var att vi skulle köra järnet med sightseeing under resan, och framför allt i dag. Och JA, här i Riga har vagnarna kommit väl till pass. Vi har gått, gått, och gått lite till – och sprungit såklart! Vi hade aldrig kunnat hålla dagens tempo utan vagnar, och framför allt hade vi vuxna inte klarat gnället från övertrötta småtjejer. Efter parkhänget slocknade båda tjejerna stenhårt i sina vagnar, och de behövde sannerligen sin powernap. Senare var det nämligen dags att…

riga chocolate

… gå till Laima chokladmuseum och gå en klass där vi fick göra vår egen choklad. Riktigt lyckat, och gott såklart!

riga

Och så fortsatte promenaden fram genom ett Riga som både jag och min kompis föll totalt för idag. Arkitekturen, gatorna, folket, känslan – Riga gör sig, som så många andra städer, väldigt mycket bättre under försommar än vintertid. Middagen intogs på den fräscha restaurangen Terra (Blaumala iela 9), där jag såg till att ladda med bulgur och kyckling inför mitt nästa lopp imorgon.

riga

Nu är det dags att förbereda mig inför morgondagens halvmara – någon uppvärmning lär jag knappast behöva efter det här dygnet…


Resan till Riga görs i samarbete med Magnetic Latvia.

3 comments

  1. Lycka till imorgon, ja idag ska jag väl säga!

    1. TACK snälla! Allt gick toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close