Close
Chokladmuseum i Riga: Laima Chocolate Museum

Chokladmuseum i Riga: Laima Chocolate Museum

På vårkanten reste jag och en kompis till Lettland tillsammans med våra två fyraåringar. Det kan vara klurigt att hitta aktiviteter som alla åldrar uppskattar, men choklad brukar alltid vara ett säkert kort. En av höjdpunkterna under vår vistelse i Riga med omnejd blir med andra ord ett besök på Laima Chocolate Museum – ett chokladmuseum i Riga. Den främsta anledningen är deras ”Chocolate Masterclass”, där vi själva får tillverka praliner enligt eget tycke och smak.

Laima Chocolate Museum – chokladmuseum i Riga

#1. Guidad tur

laima chocolate museum Riga

Laima kan kort och gott sägas vara Lettland motsvarighet till Marabou choklad. Alla känner till chokladmärket, och deras produkter är givna på gottebordet under årets alla högtider.

På Laimas chokladmuseum i Riga kan vi besökare få en övergripande bild inte bara av Laimas historia genom tiderna, utan vi får även lära oss mer om choklad i största allmänhet. Hur en chokladböna ser ut, var de växer, och ja, hur de olika stadierna går till från kakaoträd till chokladkaka.

laima chocolate museum Riga

Hela museet är väldigt snyggt utformat och designat in i minsta detalj, till och med toaletterna som är tapetserade i chokladpapper.

Vår guidade tur görs av en proffsig guide med bra engelska, som ser till att anpassa själva turen efter åldern (och humör/intresse!) på de olika gruppdeltagarna. Vi får en snabb genomgång av historian, men koncentrerar oss sedan på de interaktiva delarna. En av roligheterna under turen är att vi välkomnas med en stor korg choklad, för att sedan smaka choklad i rinnande form. Vi får även skriva våra egna hälsningar på omslaget till en chokladkaka som vi sedan får hämta i receptionen innan vi går hem.

laima chocolate museum Riga

Det finns också en fin lekyta för barnen, där de förutom att måla även kan leka av sig framför en filmskärm som spelar in filmer med museumbesökarna som huvudpersoner. Filmerna/fotona kan du sedan skicka till din mejl. Temat? Ni kanske kan gissa…

#2. Chocolate Masterclass: Gör dina egna chokladpraliner

laima chocolate museum Riga

Efter den guidade turen får vi gå ett par trappor upp, och stiga in i ett rum som hämtat från ”Kalle och Chokladfabriken”.

laima chocolate museum Riga

In the chocolate workshop, everyone will be able to taste the three types of chocolate and more than ten different chocolate ingredients. Each visitor of the workshop will make their own unique sweets which will be packed in a special box afterwards.

– Laima Chocolate Museum
laima chocolate museum Riga

Medan vi tvättar händerna…

laima chocolate museum Riga

… sätter vår guide på en gammal LP-platta och musiken flödar ut från högtalarna i rummet.

laima chocolate museum Riga

Och så kör vi igång, med full koncentration.

laima chocolate museum Riga

Mycket är redan förberett, fyllningen och toppingen ligger prydligt upphällda i små skålar på bordet.

laima chocolate museum Riga

Våra fyraåringar får nästan helt fritt spelrum…

laima chocolate museum Riga

… fast får lite hjälp när det ska hällas smält choklad över pralinerna.

laima chocolate museum Riga

Vi får tillverka fyra praliner var…

laima chocolate museum Riga

… som sedan packas ner i prydliga små askar, där barnen till och med får välja färg på sidensnörena!

laima chocolate museum Riga

Andaktsfulla små fingrar, och en liten pralintillverkare som nöjt beundrar sitt verk.

laima chocolate museum Riga

När vi är klara får vi varsin liten skål att fylla upp med godsaker och äta på plats. Vid det här laget är vi dock alla ganska nöjda, och ja, mätta efter ett par timmar i Lettlands Chokladmecka.

#3. Bra att veta

laima chocolate museum Riga
  • Kostnad för inträde? Det beror på vad du väljer för paket. Ett vanligt museumbesök kostar 7 euro/vuxen och mellan 3-5 euro för barn/studenter/pensionärer. Vill du bara gå Chocolate Masterclass får du betala 9 euro. En kombination av museumbesök och Chocolate Masterclass kostar 16 euro/vuxen och 14 euro/barn. Samtliga priser hittar du på den här länken.
  • Tidsåtgång? Chocolate Masterclass tar ca 1 timme. Jag hade därutöver avsatt minst en timme för besöket på själva muséet.
  • Ta dig hit? Riga Chocolate Museum hittar ni på Miera ieala 22, som ligger relativt centralt.
  • Mer information hittar ni på hemsidan för Riga Chocolate Museum.

#4. Fler tips på saker att göra i Riga med barn


Vårt besök på Laima chokladmuseum i Riga gjordes i samarbete med Magnetic Latvia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close