Close
Tips i Stockholm: vackraste huvudstaden i världen (?)

Tips i Stockholm: vackraste huvudstaden i världen (?)

Med jämna mellanrum drömmer jag mig bort till ett boende i Karlskrona, eller för all del ett liv på en annan kontinent. Men så kommer dagar som i fredags, när Stockholm gör allt i sin makt för att påvisa sin stjärnglans. Och vet ni? Tricket fungerade – huvudstaden fick mig på fall, igen. Här är några av mina personliga höjdpunkter och tips i Stockholm för er som har vägarna förbi.

Dagen började på bästa tänkbara sätt med krispig höstluft och gulnande löv under resan in till Farsta strand dit jag åkte för ett jobbmöte. Jag kunde redan då ana att det här skulle bli något bra. På pendeltåget hem genom natten efter en heldag i storstaden satt jag salig, åter igen övertygad om att Stockholm måste vara världens vackraste huvudstad.

tips i stockholm

Tips i Stockholm:

#1. Lunch på K25

Lunchen intogs med två kollegor på Panorama Café, Kulturhuset, som jag i ärlighetens namn inte kan rekommendera vidare för annat än en fika. Läget är perfekt, utsikten är fin och lokalen har potential – men maten känns trött och oinspirerad. Nästa gång kommer jag istället att föreslå lunch på K25, en snygg och nytänkande resturanghall med 11 restauranger där alla i sällskapet kan hitta något de gillar. Hitta hit: Kungsgatan 25.

#2. Jobba på Haymarket by Scandic

Efter lunchen och en sväng in på Åhléns landar jag, som vanligt, på min favoritarbetsplats inne i centrala Stockholm. På Haymarket by Scandic (före detta PUB-huset) sätter jag mig på andra våningen med utsikt över Hötorget och beställer in något drickbart innan jag går loss på mejlkorgen. Hitta hit: Hötorget 13-15.

#3. Shopping i Moodgallerian

Helgen inleds på riktigt när jag möter upp min före detta kollega Elisabeth som känner Stockholm som sin egen bakficka. Det hon inte vet om Stockholms kulturliv är inte värt att veta och nu ska vi äntligen ta den där fikan vi har pratat om så länge. Först får jag hänga med henne på shopping i Moodgallerian och jag skäms nästan över mitt erkännande att det är mitt premiärbesök. Jag är inte världsbäst på att shoppa, inte alls faktiskt, men till och med jag förstår direkt att jag måste gå hit igen. Inte nödvändigtvis för att shoppa dock, känslan och stämningen är tillräckligt skön för att bara hänga här i en av fåtöljerna och titta på folk. Dessutom visar det sig att Moodgallerian har stans fräschaste gratistoalett, bara det är anledning nog att gå hit. Tipstack till Elisabeth! Hitta hit: Regeringsgatan 48.

#4. Afternoon Tea på Svenskt Tenn

tips i stockholm svenskt tenn

En av dagens höjdpunkter är vår fika på Svenskt Tenn där vi sätter oss på övervåningen med utsikt över Nybroviken. Jag hade ingen aning om att det gick att fika här, men tydligen är deras Afternoon Tea ett uppskattat inslag. Billigt är det inte, vi befinner oss ändå på Svenskt Tenn, men det kan vara värt en slant att befinna sig i en miljö omgiven av designklassiker från Josef Frank och Estrid Ericson. Jag vet inte om det är en tillfällighet, men det är väldigt lugnt och skönt under vårt besök på fredagseftermiddagen. Innan vi vinkar hej då guidar Elisabeth runt mig bland hyllorna i butiken. Det går oroväckande fort att göra av med det presentkort mina gamla kollegor har skramlat till (och mer därtill) och är likaså oroväckande härligt att köpa vackra saker till hemmet. Jag går som så ofta förr på resetemat genom att bland annat köpa en Manhattanbricka från Josef Frank. Hitta hit: Strandvägen 5.

#5. Kvällspromenad med utsikt över Nybroviken

tips i stockholm

Ett av mina absoluta favoritpromenadspråk i Stockholm är att följa Nybrokajen mot Nybroplan och vidare hela vägen längs Strandvägen bort mot Djurgården. När jag lämnar Svenskt Tenn glittrar kvällssolen över Nybroviken och för en kort sekund färgas både himmel och hav rosa. Jag kommer på mig själv att högt gå och nynna på ”Sakta vi går genom stan” hela vägen bort till Djurgårdsbron. Hitta hit: Nybrokajen – Nybroplan – Strandvägen.

Här bor en miljon
säg hör de den ton som Stockholm nu spelar för dem
De far härifrån långt bort härifrån
men Stockholm det är ju vårt hem

#6. Middag på Paradiso

Efter att ha gått längs vattnet promenerar jag tillbaka mot Norrmalmstorg och tar tunnelbanan mot Mariatorget för att möta upp två kompisar. Vi hinner med en långpromenad på Söders gator innan vi slår oss ner vid vårt förbokade bord på restaurangen Paradiso. Vi går loss på mellanrätterna (som kostar mellan 80-170 kr/styck) och efter första tuggan konstaterar vi snabbt att det här stället kommer att bli en återkommande favorit. Paradiso, som jag själv hittade via tips från en kompis, kan jag verkligen rekommendera vidare som ett utmärkt tips i Stockholm! Hitta hit: Timmermansgatan 24.

stockholm stockholm stad i världen
I den här pampiga byggnaden utspelade sig Norrmalmstorgsdramat 1973 (ännu en sak jag fick lära mig av Elisabeth i fredags).

Fler av mina tips i Stockholm hittar du under den här länken och här hittar ni fler tips i podcastformat. Vilka är era favoritplatser i Stockholm?

4 comments

  1. Alltså Paradiso. Jag är nyfiken på det stället nu, tycker jag läst om det i flera bloggar nu på senaste tiden!! Fina tips och väldigt passande för den kommande Stockholms-helgen 😉

    1. Förstår om fler skriver om det! De har också en bar i dörren bredvid som vann pris som årets bar i Nöjesguiden 2016, men vi gamlingar föredrog den lite lugnare restaurangdelen… 🙂

  2. Älskar oxå Sthlm! Hade hopp om ”att göra Sthlm mer” under min föräldrarledighet…. men blev inte så mkt som jag tänkt 😉 staden är underbar! Jag måste ju även besöka Nynäshamn har ju aldrig varit där ;). Kramar

    1. Jag hade också storslagna planer när jag var FL med Nelly… 🙂 Nynäs är fantastiskt, nästan mest på sommaren. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close