Close
Resa till Filippinerna: tips för en lyckad öluff i Sydostasien

Resa till Filippinerna: tips för en lyckad öluff i Sydostasien

Inlägget om att resa till Filippinerna är skrivet i samarbete med reseföretaget Evaneos, som kan hjälpa dig att skräddarsy resrutt, transport, boende och aktiviteter under din resa. Evaneos samarbetar med lokala researrangörer, vilket innebär att du via Evaneos kan planera din resa direkt med en filippinsk reseexpert med stor lokal expertis och kontaktnät på plats.

Filippinerna har seglat upp som ett populärt resmål bland svenskarna och i min mejlkorg dyker det med jämna mellanrum ner frågor om att resa till Filippinerna. 
karta filippinerna

Söder om Taiwan och väster om Vietnam ligger över 7000 öar som tillsammans bildar landet Filippinerna. Till denna delen av Sydostasien lockas svenskarna av ungefär samma anledningar som till Thailand: öliv med vajande palmer, vackra sandstränder, turkost vatten och utmärkande dykning och snorkling – men också av riktigt bra mat och medryckande musik. Jag besökte Filippinerna sommaren 2016 och får återkommande frågor om resan och landet, här är ett urval från den senaste tiden:

Att resa till Filippinerna: frågor och svar

coron

#1. Hur tar man sig runt på Filippinerna? 

”Jag och en kompis åker till Filippinerna och planerar att besöka Boracay och El Nido, men vi har också funderingar på Coron. Är det smidigt och ta sig mellan Coron och El Nido?”

Svar: Först och främst ska man vara medveten om att Filippinerna består av över 7000 öar, det tar med andra ord tid att ta sig runt mellan öarna. Fundera över vad du verkligen vill ha ut av resan och planera rutten väl, annars är risken stor att du spenderar hela vistelsen på olika båtar/färjor alternativt flygplan för att ta dig runt mellan utvalda öar. Även om själva transportsträckan kan se snabb ut på pappret tar det ofta mer tid än vad man tror med incheckning och transport mellan hamnen/flygplatsen till ditt boende.

Som svar på den specifika frågan ovan går det färjor mellan El Nido (Palawan) och Coron. Ett bolag som trafikerar sträckan är Coron Ferry, turen tar ca 6-8 h och mer information finns på den här länken.

palawan

#2. Hur är det att resa till Filippinerna med barn?

Svar: Jag skulle personligen inte välja Filippinerna som mitt förstahandsval om jag reste med en liten knodd i åldern 0-3 år och ville se så mycket av landet som möjligt – just av anledningen att mycket tid går till transport. Planerar du att lägga längre tid på en utvald ö/ar är det en helt annan femma. Mina vänner reste nyligen till Panglao/Bohol från Cebu med tre barn i åldrarna 3-13 år och var väldigt nöjda med sin upplevelse, läs mer nedan:

Resa till Filippinerna med barn: hiss eller diss?

palawan

#3: Vilken ö på Filippinerna är bäst?

Svar: Det beror helt på vad du är ute efter! Föredrar du kritvita stränder, party in på småtimmarna eller fantastiskt dykvatten? Många turister (inklusive svenskar) väljer att åka till Boracay. Jag har själv inte varit där, men har hört att det vimlar av turister och känns ganska charteraktigt – inte optimalt om ni inte vill ha mycket folk i närheten.

Coron Island 

Under min resa till Filippinerna hann jag med en snabbvisit till Manila för att därefter ta mig vidare till Palawan-provinsen med fokus på ön Busuanga. Därifrån tog vi oss vidare till Coron Island – som i sin tur består av 13 småöar. Upplevelsen vid Coron Island är minnesvärd av många anledningar, bland annat snorklingen vid Lusong Coral Garden och att simma omkring i Twin Lagoon. 

Läs mer: Coron Island (Palawan) 

Bohol/Panglao

På Bohol finns de berömda Chocolate Hills, frodiga och gröna under regnperioden, men bruna och pralinliknande under torrperioden. Andra höjdpunkter på ön är The Tarsier Sanctuary, där de små spökdjuren strövar fritt.

Coron Island må vara mer paradisiskt och svårtillgängligt, men en kombination av dessa platser blev en perfekt lösning för mig som hade lite tid i landet, men ändå ville få en mix av stadspuls, strandliv, snorkling och naturupplevelser. Under mina dagar i Bohol bodde jag på Panglao, en liten ö som ligger strax norr om Bohol (det går en bro mellan öarna).

Jag har också hört mycket bra om den bilfria paradisön Malapascua, som Vagabond har skrivit mer om här: 8 anledningar till att besöka härliga härliga Malapascua.

 

palawan

#4: Hur är vädret på Filippinerna, vilken är bästa tiden att resa dit?

Svar: Med tanke på att de tusentals öarna täcker ett relativt stort område finns givetvis också skillnader i klimatet. Gemensamt för landet är den höga luftfuktigheten. Det är som varmast under april till oktober (precis som i Thailand), och behagligast under november till mars månad. 

Viktigt att nämna är de tyfoner som med jämna mellanrum slår hårt mot Filippinerna och dess öar. Säsongen där tyfonerna kan uppstå pågår under juli-oktober, men i vilken omfattning de drabbar landet kan ingen säga i förväg. 

#5: Vilket land gillar du mest, Filippinerna eller Thailand?

Svar: Filippinerna och Thailand har många likheter. En thailändare berättade att det kommer allt färre svenskar till Koh Lanta, ”de vill upptäcka andra platser än Thailand nu, mer exotiska och okända.” Och ja, har du besökt Thailand flera gånger kan jag förstå att ett annat land lockar. Filippinerna är bra, men jag upplever ändå att thailändarna är bättre på turism generellt.

Läs mer: Thailand vs Filippinerna: vilket är bäst?

#6: Hur är maten på Filippinerna? 

Svar: Filippinerna har en brokig historia och har genom åren styrts av både Spanien, USA och Japan. Även Kina och kineserna har satt sin prägel på matkulturen. Detta har bidragit till ett kök med influenser från olika kulturer, vilket ger en spännande mix på restaurangerna. Jag åt mängder av nyfångad fisk när jag var där, mäktigast var det att få äta den när den tillreddes direkt på den båten vi åkte med. Missa inte att beställa in desserten ”Halo-Halo” om du får chansen, kanske mest för sakens skull och inte smaken. Mixen av bönor, frukt och kondenserad mjölk är onekligen speciell. 
 
En typisk filippinsk maträtt som jag aldrig kommer att prova är ”balut” – ett befruktat ankägg som kokas efter 16-18 dagar och sedan äts med små fjun och allt. 
 

#7: Hur ska vi lägga upp vår resrutt på Filippinerna? 

Fundera först och främst över hur lång tid du har till förfogande, hur stor budget du kan tänka dig att lägga på resan och vilka sevärdheter och aktiviteter du vill uppleva på Filippinerna. Utöver mina blogginlägg om Filippinerna hittar du bland annat inspiration hos resebloggarna Ladies Abroad, Run away to adventures och Malin Lundsten

Vill du ha experthjälp att skräddarsy resan kan jag tipsa om Evaneos som arbetar med lokala researrangörer för att kunna ge dig bästa sortens upplevelser. Du reser på egen hand, men resan är skräddarsydd efter dina önskemål. En sådan lösning stöttar dessutom de lokala researrangörerna på plats som hjälper till att utveckla landets ekonomi. Jag var själv på Filippinerna inom ramen för en pressresa, där programmet var uppstyrt av lokala reseexperter som hade stenkoll på landet – vilket gjorde att jag kunde få russinen i kakan.

Vill du veta mer om att resa till Filippinerna? 

Här är en film från min resa… 

…och här kan ni lyssna på vårt podcastavsnitt om att resa till Filippinerna.


Inlägget om att resa till Filippinerna är skrivet i samarbete med Evaneos, men tankar och ord är mina egna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close