Close
Resa till Filippinerna med barn: hiss eller diss?

Resa till Filippinerna med barn: hiss eller diss?

Jag får med jämna mellanrum läsarfrågor om jag tycker att Filippinerna är barnvänligt och hur det är att resa dit med barn.

Jag besökte Filippinerna under en pressresa sommaren 2016 och hade därför inte möjlighet att ta med barnen. Däremot har jag en god vän som nyligen var där med hela sin familj och passade därför på att fråga henne hur det är att resa till Filippinerna med barn.

att resa till Filippinerna med barn
Familjen Olssons treåriga son Maximus framför de berömda ”chokladkullarna” på Bohol.

Att resa till Filippinerna med barn

1) Hur gamla är era barn och vem av dem tror ni uppskattade resan mest?

Vi har tre barn som heter Elsa (13 år), Noa (11 år) och Maximus (3 år). De större barnen fick ut mer när det gäller snorkling, de kunde även paddla kajak och åka ziplinebana. Minstingen Maximus var nöjd med att se valhajar och fiskar från båten. Det var också magiskt för honom att plocka snäckor och hitta sjöstjärnor, tusenfotingar, snäckor, krabbor och andra djur. Vart och ett av barnen uppskattade resan på sitt sätt och alla verkade lika nöjda.

att resa till Filippinerna med barn

2.) Filippinerna är uppbyggd på många öar och många funderar över hur det fungerar med barn. Upplevde ni att båtarna kändes säkra?

Vi valde att åka till Panglao/Bohol dit vi tog båten från ön Cebu. Båtarna liknar våra svenska båtar som går ut till skärgården, de kändes väldigt trygga och moderna. Det finns tv-skärmar ombord som visar långfilm, så du hinner inte bli uttråkad. Båtpersonalen går även runt med en försäljningsvagn som säljer dricka och snacks. Du kan välja att köpa 1:a klass-biljetter, vilket innebär att du då får sitta på övre däck i bekvämare stolar. Vi kände oss väldigt trygga i båten mellan Cebu och Panglao/Bohol. Vi hyrde också en mindre båt en av dagarna för att spana efter delfiner och snorkla, i den båten fanns det flytvästar att låna. Vi kändes oss trygga i den också, det fanns bra sittplatser och personalen som körde båten visste hur de skulle manövrera båten. Vi uppskattade att det fanns flytvästar till alla och vi höll dessutom i barnen när det kom större vågor.

att resa till Filippinerna med barn

3.) Hur gjorde ni med barnvagn, tog ni med eller lämnade hemma?

Vi åkte med en treåring och valde att ta med oss en vagn, det var inga problem alls att ha den med. Vi använde den likadant där som hemma i Sverige under vardagen. Vagnen var väldigt praktisk att ha när Maximus somnade tidigt och vi ville äta en sen middag ute eller på hotellet (han sover väldigt bra i den). Vagnen följde dock inte med på alla äventyr vi gjorde.

att resa till Filippinerna med barn

4.) Hur fungerade det med mat/välling etc, är maten okej för småbarn på Filippinerna?

Maximus föredrar ersättning framför välling, så det tog vi med hemifrån Sverige. Vi tog även med blöjor. Barnen på Filippinerna lär sig att gå på toaletten väldigt tidigt, småbarnen vi stötte på hade inga blöjor på sig. Vi åt mat på hotellet och olika köpcenter, den var helt okej. Det fanns allt det klassiska som barn gillar, typ ris, kyckling, pommes, hamburgare och pizza. Våra barn är tyvärr inte så kulinariska av sig, men om de hade varit det fanns väldigt goda maträtter att välja på.

att resa till Filippinerna med barn

5.) Hur la ni upp resan, kombinerade ni med något annat resmål? Var det en jobbig flygresa över + transfer till Filippinerna?

Resan till Filippinerna tog nästan ett dygn och gick över förväntan. Både vi och barnen gjorde vårt bästa för att hålla humöret uppe. Vi flög först från Arlanda till Hong Kong vilket tog ca 11 timmar. Där väntade vi på flygplatsen ca 2,5 timme innan vi flög vidare till Cebu, den flygresan tog 2 timmar och 45 minuter. Under väntan på flygplatsen hann vi få ut våra väskor, checka in till nästa flyg och äta. Under flygresan till Cebu var alla trötta och sov. Väl framme på Cebu tog vi en taxi till färjan, taxiresan tog ungefär timme eftersom det var mycket trafik till färjan. Båten avgick bara fem minuter efter vi kom, vi behövde alltså inte vänta vilket var skönt. De har dock flera avgångar per dag till Panglao. Båtfärden mellan Cebu och Panglao tog ca 2 timmar, därefter tog vi en taxi till hotellet på ön Bohol (den taxiresan tog ca 40-50 min). Vi var sjukt trötta och lättade när vi kom fram till hotellet. Där väntade ett snabbt dopp i poolen, middag och sedan gick vi och la oss runt kl 16 på eftermiddagen. Hemvägen blev helt annorlunda och lugnare. Vi valde då att sova på ön Cebu en natt innan vi tog flyget till Hong Kong. Vi stannade sedan i Hongkong ett par dagar innan vi flög hem till Sverige.

att resa till Filippinerna med barn

6.) Upplever ni Filippinerna som barnvänligt i jämförelse med andra länder ni har besökt?

Jag skulle spontant säga att det bästa bemötandet vi någonsin har fått utomlands med barn i sällskapet var just på Filippinerna! Det kändes barnvänligt och barnkärt, att åka med ljushåriga barn och en treåring är en hit, vi fick mycket vänlig uppmärksamhet. Alla log och var glada mot våra barn. Flera stycken ville ta kort på dem, men frågade artigt innan. Tyvärr fanns det inga bilstolar i de bilar vi åkte i, så det kan kännas lite otryggt om det finns mindre barn med i sällskapet. Ett tips är därför att ta med egen bilbarnstol om det finns smidiga sådana i reseformat. Hotellet vi valde att bo på (Amorita resort) är barnanpassat, det fanns aktiviteter riktade mot barnen på eftermiddagarna. Vi uppskattade också att poolen var uppdelad i olika nivåer, perfekt för en barnfamilj.

att resa till Filippinerna med barn

7.) Kan ni nämna några fördelar respektive nackdelar med att resa till Filippinerna med barn?

Några av fördelarna med att resa till Filippinerna med barn är att det är prisvärt, det kändes som att vi fick mycket för pengarna. Vi upplevde också landet som väldigt barnvänligt och barnkärt. Det kändes också tryggt och säkert på de platserna vi befann oss (Bohol och Panglao). En nackdel med att resa till Filippinerna med barn är väl att det är en väldigt lång resa dit och att säkerhetstänket inte riktigt är vad vi är vana vid (t.ex. att det inte fanns några bilbarnstolar). Vi ångrar oss dock inte en sekund att vi reste dit och hade lätt gjort om resan igen!

Läs mer:


Samtliga bilder tagna av Maria Olsson.

3 comments

  1. Vad härligt med föräldrar som inte är rädda för att åka långt med sina barn! Ungar lär sig så himla mycket mer av att resa utanför charterresorterna 🙂

    Jag skulle gärna vilja besöka Filippinerna. Det verkar så himla vackert.

    1. Men eller hur Christine! Ja, Filippinerna är absolut värt ett besök. Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close