Close
Delfiner på Filippinerna och gråten i halsen

Delfiner på Filippinerna och gråten i halsen

Delfiner i kombination med solens glitter på vattenytan, böljande vågor och mäktiga molnformationer. För en flicka vars högsta dröm under större delen av barndomen var att bli delfintämjare kändes morgonens upplevelse utanför ön Panglao som att befinna sig mitt i en sanndröm. När jag ser den första vilda delfinen bryta igenom vågorna har jag gråten i halsen.

Delfiner är och förblir mina favoritdjur. Jag har sällan varit så mån om att inte försova mig som i morse. När hotellreceptionen ringer för att väcka mig klockan 05:30 flyger jag upp ur sängen och stänger strax därefter av mina tre olika alarm på mobiltelefonen. Shorts och linne ligger redo och prydligt ihopvikta på fåtöljen och för första gången i mitt liv står inte ”frukost” först och viktigast på min prioriteringslista för morgonens bestyr. Nej, de följande timmarna handlar om något helt annat.

delfiner

delfiner1

delfiner4

delfiner3

delfiner

delfiner12

delfiner9

delfiner

delfiner13

Dolphine and Whale Watching:

Turen vi åker på kallas ”Dolphine and Whale Watching”, men jag förstår ganska snabbt att valarna, närmare bestämt kaskeloter, inte är särskilt vanligt förekommande. Däremot berättar vår guide Cecile Remolador (för övrigt den bästa guiden jag någonsin har haft!) att man under perioden mars-juni har drygt nittio procents chans att få syn på delfiner om man åker ut tidigt på morgonen. Under de här månaderna tar nämligen delfinerna rutten förbi det aktuella området utanför Bohol. I vanliga fall brukar turistbåtarna (vi är totalt ett femtontal båtar ute till havs, helt överkomligt med tanken på att det är ganska få passagerare på varje båt) få åka ca en timme från startpunkten vid Alona beach, men idag har vi tur och delfinerna befinner sig ett fåtal minuter rakt ut från stranden. Vi har lyckan att få se minst tjugo, kanske trettio, Spinndelfiner uppdelade i tre olika flockar, men det finns också stor chans att få syn på Flasknosdelfiner, Kortnäbbade delfiner och Irrsos-delfiner.

Det glädjer mig verkligen att se delfinerna simma fritt i havet, istället för att hållas instängda i ett skabbigt litet delfinarium någonstans i syfte att tillfredsställa högljudda turister. För jo, någonstans på vägen från barndomens drömmar om yrkesval förstod jag att delfiner inte alls behöver tämjas. Faktum är att jag genomgående är väldigt positivt överraskad och imponerad över hur filippinerna har fattat att hållbar turism är Grejen. Så sent som på åttiotalet jagade och dödade invånarna här i området delfinerna istället för att låta turisterna ta del av det vackra skådespelet i havet. Saker och ting var uppenbarligen inte bättre förr…


Foto #4: Sara Amos

26 comments

 1. Delfiner är mäktigt.
  Förstår det måste ha varit en underbar tur.
  Har haft lyckan att se vilda delfiner på Bali, norra delen utanför Lovina.
  Vi åkte på en tur liknande din tidigt på morgonen.
  De kom varje morgon ganska nära stranden och hoppade.
  Fortsatt trevlig resa önskar Titti.

  1. Vad häftigt att du har varit på Bali Titti! Och ja, visst är det otroligt mäktigt, det är nästan så att jag fick nypa mig i armen…

 2. Mitt djurnördshjärta blir varmt helt igenom Annika! <3

  1. Ja, du kommer nog gilla historien om spökdjuren också, de kommer i ett senare inlägg… 🙂

 3. Mäktigt och vilken underbar upplevelse.

  1. Ja, mäktigt är bara förnamnet. SÅ glad att jag fick göra det här!

 4. Alltså – FANTASTISKT!
  Jag är glad för din skull som får uppleva det där, och adderar ställe efter ställe, upplevelse efter upplevelse, till min bucket list.

  1. Ja, det är ofta jag tänker ”det här skulle Lisa älska!” 🙂

 5. Jag förstår du grät. Vilken grej, vilken lycka!

  1. Ja, det är verkligen en helt galen känsla att se dem på riktigt.

 6. Vad fint! 🙂 Vi skymtade delfiner långt ut till havs i Nerja förra påsken och i julas fick vi se ett spontansimmande gäng kring båtarna när vi dök på Zanzibar (utan att de var ditjagade av båtar). Härligt vackra djur!

  1. Jag har bara sett en ensam rackare i Costa Rica i vilt tillstånd, annars var det här första gången vilket gjorde upplevelsen extra fin. Och Zanzibar, spontansimmande, WOW!

 7. Så glad för din skull!

  1. Ja, det var så himla stort och fint och fantastiskt på en och samma gång.

 8. Så härligt du beskriver din lyckokänsla och den mäktiga upplevelsen! Förstår verkligen att den blev ett minne för livet.

  1. Jag filmade lite också, men var lite för darrig på handen – både av upplevelsen och vågorna, haha!

 9. Underbart! Fantastiskt att läsa om! Vi såg vilda delfiner (och Peter och Robin simmade med dem) när vi var på NZ. En speciell liten sort var det, som heter Hectors delfin. Fantastisk upplevelse!

  1. Ja, fantastiskt är förordet!

 10. Kom precis på att jag sett vilda delfiner även i Indien.
  Denna gången från land i Cochin/Kerala.
  Titti

  1. Oj vad du har rest Titti!

 11. Ser härligt ut! Jag såg vilda delfiner från stranden i Florida i vintras och det är verkligen en upplevelse att få se. Efteråt funderade jag en hel del över vår interaktion med just vilda delfiner och skrev lite om det här: http://frukapten.se/2015/11/22/idag-sag-vi-delfiner-igen-i-naples/

  1. Tack Vanja, ska genast in och läsa!

 12. Åååh wow alltså fortfarande på min bucketlist. Vet inte varför vi inte också åkte ut och kollade på dem när vi var där. Jättedumt.

  1. Haha, det kommer nog fler chanser Sofia!

 13. Så häftigt!!!! Vilken upplevelse!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close