Close
Coron Island, Palawan (Filippinerna)

Coron Island, Palawan (Filippinerna)

Turkost vatten, sagolika korallträdgårdar under vattnet och makalös utsikt. Coron Island på Filippinerna lyckas med (det omöjliga?) konststycket att få mig undra varför jag envisas med att åka till Thailand.

Efter en natt i ett myllrande Manila tar vi flyget mot Busuanga, en ö som tillhör provinsen Palawan. Palawan är också namnet på den stora ö som ligger söder om Busuanga. Det är svårt att hålla reda på alla öar, städer och provinser – det gäller att hålla tungan rätt i mun. Filippinerna verkar ha en förkärlek till att döpa flera platser till samma namn vilket vi snabbt blir varse om. På Busuanga checkar vi in på Lion Inn som ligger strax utanför Coron Town. Den lilla staden, eller snarare byn, i sig består mest av halvfärdiga byggnader och vi ser inte en enda strand i sikte. Den luggslitna byn är i sig själv ingen vidare anledning till att besöka Filippinerna…

coron island

…men platserna som nås från denna ö är det definitivt. En lagom båtfärd från den lilla hamnen i Coron Town tar oss vidare till Coron Island. (Ni ser, namnen går igen!)

coron island på palawan

Redo för nya snorkeläventyr.

palawan coron island

Oslagbar utsikt från Coron Island.

palawan coron island

Kristallklart vatten i Kayangan Lake. Coron Island har inte mindre än tretton öar, men bara två av dem är öppna för allmänheten.

palawan13

Ingen longtailbåt så långt ögat når, här är det istället trimaranliknande båtar med bamburör på sidorna som gäller.

palawan17

Room with a view!

palawan14

På Coron Island bor fortfarande ursprungsbefolkningen ”Tagbanuas”. De är väldigt måna om att ön inte blir alltför exploaterad. 

palawan16

Klippformationen kallas för krokodilen, ser ni gapet med huggtänderna, näsborren och ögat?

palawan18

Två Tagbuanas paddlar runt och tar emot båtavgiften på 100 pesos (18 SEK) för att stanna till på ön.

Sevärdheter på och i närheten av Coron Island:

 • Kayangan Lake: Välkommen till paradiset! Att snorkla i sötvatten hör inte till vanligheterna, vilket gör upplevelsen ännu häftigare. Det är endast tillåtet att besöka sjön fram till kl 17, därefter tillhör den öns vilda djur som kommer hit och dricker.
 • Twin Lagoon: De två lagunerna ligger precis bredvid varandra. När vi kommer hit är det lågvatten, vilket gör att vi kan simma mellan de olika lagunerna genom en öppning i klipporna. Vid högvatten används istället en stege för att klättra över till andra sidan.
 • Siete Pecados och dess Coral Garden: Sju öar i samma område. Enligt myten simmade sju svanungar hit för att fly från huvudön för att följa efter sina föräldrar. Alla svanungarna drunknade och kvar ligger istället sju öar utspridda på platserna där ungarna drunknade. Området kring öarna har fantastiskt vackert snorkelvatten och korallträdgårdarna under vattnet är några av de vackraste jag har sett.
 • Lusong wreck: Det är inte ofta du kan snorkla över ett tvättäkta vrak, men ibland har man tur! Lika lyckligt lottad är inte krigsfartyget på botten – Lusong är ett 35 meter långt japanskt krigsfartyg som sjönk under Andra världskriget och numera är täckt av koraller.
 • Lusong Coral Garden: Om Siete Pecados var bra är Lusong Coral Garden himlens motsvarighet under ytan! Korallträdgården består av de mest fantastiska formationer och under snorklingen får jag nästan nypa mig i armen för att se att jag inte drömmer.
 • Malcapuya Island: Snövit pulversand och turkost hav. Den här ön förtjänar en paradisstämpel!

Min resa till Filippinerna möjliggjordes tack vare Philippines Departement of Tourism. Tankarna, åsikterna och bilderna är dock mina egna. Här kan du läsa fler inlägg från resan till Filippinerna.

21 comments

 1. Låter – och ser – helt fantastiskt ut. Vilken resa! Vilket ställe! Längtar efter att höra mer!

  1. Men ja, vilken resa och vilket ställe… Så lycklig!

 2. Wow, vilket ställe! Packar och åker imorgon…;)
  Urfina bilder.

  1. Hehe, välkommen!

 3. Åh men herregud! Filippinerna-suget nu är nästintill löjligt.

  1. Jaaaa, alltså Ämma! Vilket ställe!

 4. Ser nästan obeskrivligt ut! Jag har faktiskt aldrig (hittills) varit riktigt och seriöst sugen på Thailand men Filipinerna och Malaysia har vi pratat om. Ditt inlägg gör mig inte mindre sugen! 🙂

  1. Ja, Filippinerna är liksom likt Thailand men ändå så totalt olikt. Försöker sätta fingret på vilka skillnaderna verkligen är, får återkomma efter ett par dagar till här borta..

 5. Oj vilka vackra bilder, där kan man va..;)

  1. Det är verkligen fantastiskt på alla sätt och vis.

 6. Riktigt underbart. Men det visste jag ju redan!

 7. Du missar det Coron är mest känt för. Dykning på skeppsvrak! Är enda stället i världen där det finns så många vrak man kan dyka på inom ett så litet område. Amerikanarna sköt ned massa skepp i en flygattack mot Japanarna som var i området under andra världskriget.

  1. Det var så häftigt att jag tänkte köra det i ett eget inlägg Jacob… men visst har du rätt i att det i vart fall bör nämnas! 🙂

 8. Alltså ge mig den snorklingen!!

  1. Men eller hur! Vill gärna tillbaka.

 9. Sanslöst vackert! Jag har inte varit i Thailand så jag kan inte jämföra med det, men Filippinerna verkar vara något alldeles speciellt. Det ser nästan overkligt ut! Tack för bra tips att spara för framtiden.

  1. Visst är det vackert! Thailand är inte heller dåligt, men Filippinerna gav mig en riktig wow-känsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close