Close
Därför ska du åka till Filippinerna

Därför ska du åka till Filippinerna

7107 öar med vita paradisstränder, blinkande eldflugor, storslagna naturupplevelser, snorkling bland utsökta korallträdgårdar, vänliga leenden och delikata måltider. Det finns många anledningar till att besöka Filippinerna!

Philippines_airline

Filippinerna har funnits på min bucketlist ganska länge. Varför? I ärlighetens namn visste jag inte exakt vad som lockade mer än det jag skrev i blogginlägget om mina drömresor för ett tag sedan:

”7000 öar kan helt enkelt inte vara fel”.

En kort men koncis önskan och längtan efter att åter igen besöka Sydostasien baserad på en enda mening. Efter en inbjudan från Philippines Departement of Tourism fick jag chansen att åka dit – och snabbt kunde jag konstatera att just ölivet blir en av många anledningar till mina dagliga glädjeskutt under veckan på Filippinerna. Här sammanfattar jag några skäl till att besöka landet.

# 1. 7107 öar att upptäcka

delfiner2

coron8

palawan36

Redan när vi flyger in mot Manila och jag yrvaket kisar ut genom flygplansfönstret ser jag dem, öarna. En del är små, andra stora, vissa är bulliga, flera är gröna, många är böljande – och den gemensamma nämnaren är att jag vill besöka dem allihop! Öarnas olika former ger utrymme för fantasi, Coron Island i Palawan-regionen går till exempel under smeknamnet ”The Sleeping Giant” eftersom sihuetten är kusligt lik en sovande jätte.

Det svindlande antalet 7107 öar bildar alltså tillsammans landet Filippinerna. Här finns det uppenbarligen utrymme för ett varierat landskap, men även för ett stort antal dialekter (108 stycken!), olika traditioner och kulturella skillnader. Förutom ”riksspråket” filipino är även engelska officiellt språk i landet, vilket gör att jag kan göra mig förstådd vart jag än går.

# 2. Paradisstränder och oslagbar snorkling

coron26

bohol6

bohol8

Många svenskar jag pratar med förknippar Filippinerna med den pulvervita sanden på Boracay, vilket lär vara Filippinernas motsvarighet till Phuket i Thailand. Boracay lockar med andra ord till sig stora mängder turister, särskilt asiater som gärna ser att semestern fylls av ett brett utbud av aktiviteter. Vi åker aldrig till Boracay, utan får istället uppleva mindre turisttäta stränder och snorkelvänliga vatten i Palawan-regionen och på ön Bohol. Översta bilden är tagen vid en av de vackraste stränderna jag har besökt: Malcapuya Island, Palawan.

Jag får också uppleva några riktigt fina snorkelturer – både Coron Island och Pamilacan Island bjuder på undervattensupplevelser utöver det vanliga. Jag har snorklat både i Australien, Egypten, Thailand, Karibien och på Fiji – och må ha sett både färggladare fiskar och intensivare turkosblått vatten. Någon motsvarighet till de fantastiska korallträdgårdarna under ytan på Filippinerna har jag dock aldrig upplevt någon annanstans! En stor del av de fina snorkelupplevelserna beror också på att vårt lilla gäng är de enda turisterna på plats under våra utflykter, vilket känns helt overkligt. Vi får höra att det finns ett tak för hur många personer som får flyga in till Busuanga Airport (Palawan) varje år för att på så sätt skydda miljön. Extra pluspoäng för hållbar turism med andra ord!

# 3. Djurlivet: hoppande delfiner, storögda spökdjur och blinkande eldflugor

delfiner10

spökdjur

clownfisk

Blinkande eldflugor som liknar dansande stjärnor i trädkronorna, vilda delfiner som hoppar framför vår båt, färgglada fiskar som simmar runt bland utsökta korallträdgårdar och söta spökdjur som strövar fritt i sitt reservat på Philippine Tarsier and Wildlife Sanctuary. På Filippinerna får jag uppleva djurlivet i deras naturliga miljö och det gör mig riktigt glad. För ett par år sedan såg jag filmen Blackfish och har sedan dess brottats med dåligt samvete över turism som går ut på att hålla djur i fångenskap.

Jag får uppfattningen att Filippinerna och dess invånare har respekt för sina djur och frågar guiden Cecile hur och varför det är så. Cecile menar att saker och ting måste få ta tid – det har inte alltid sett ut som det gör i landet. Med hjälp av eldsjälar som arbetar med djuren har en långsam förändring skett till det bättre. Jag är medveten om att det förmodligen ser annorlunda ut på andra delar av Filippinerna och att det finns enormt mycket kvar att göra, men jag hoppas och tror att hållbar turism även inom djurlivet är en trend som har kommit till landet för att stanna.

# 4. Ett varmt mottagande och glada leenden

palawan9

coron28

coron9

Efter att ha rest runt en hel del i världen kan jag konstatera att det finns länder där jag känner mig mer eller mindre välkommen/trygg som svensk och relativt ung (nåja…) kvinna. Filippinerna är, liksom Thailand, en oas av genuint vänliga leenden samt tillmötesgående och gästvänliga invånare. Kanske beror min upplevelse helt enkelt på att jag är svältfödd på glada miner hemma i Sverige!? En filippinsk kvinna som jag träffar under resan berättar att hennes syster med familj har flyttat till Stockholm för att jobba. När kvinnan nyligen frågade sin lille systerson hur han trivdes i Sverige kom svaret blixtsnabbt:

” – Aunti, they don’t smile here…”

Men allt är dessvärre inte idel leenden, visst finns det problemområden på Filippinerna också. UD gick för ett tag sedan ut med en avrådan att åka till områdena Mindanao och Suluarkipelagen.

# 5. Delikat mat med influenser från hela världen

palawan10

mat_filip3

coron16

Åren under Spaniens, USA:s och Japans styre över Filippinerna har satt sina spår i landet, inte minst vad gäller maten. Filippinerna är stolta över sin ”fusion”, det vill säga landets karaktäristiska mix av olika smaker och inflytande från andra kök. Maten vi äter är skapad av lokala råvaror: mango så mjuk att den nästan faller i sär, dagsfärsk fisk som är så nyfångad att den inte ens smakar fisk, sallad gjord på sötpotatisblad och ingefärssoppan ”Sau-oy” som smakar så gott att jag vill smuggla med den hem till Sverige.

Som sagt, det finns många anledningar till att besöka Filippinerna…


Min resa till Filippinerna möjliggjordes tack vare Philippines Departement of Tourism. Tankarna, åsikterna och bilderna (förutom nr 1 som är tagen av Sara Amos och nr 9 som är lånad av Tierney/Seafocus.com) är dock mina egna. Här kan du läsa fler inlägg från resan till Filippinerna.

30 comments

 1. Wow vilken härlig resa!!! Så inspirerande! Nu vill jag dit igen och se mer! Inte bara Boracay som sist… Otroligt härligt inlägg!!! Kramar

  1. Ja, jag vill också åka tillbaka, en vecka var alldeles för lite. Får ta med resten av familjen nästa gång…

 2. Det där hade jag velat uppleva!

  1. … men vem skulle då ha tagit hand om barnen!? Puss! 🙂

 3. Hade jag haft en bucketlist hade nu philippinerna hamnat där! ? Kanske när minstingen är 4-5 år?

  1. Det är bara att börja skriva en Anna… 🙂 Jag har förresten fått många frågor om skillnaden mellan Thailand och Filippinerna, vilket är bäst etc – och ett inlägg om det kommer framöver! Jag antar att det kan vara intressant för er med tanke på er stundande resa.

 4. Allts bilderna. Mums. Gillar särskilt personen i vattnet. Jag behöver inte övertygas jag verkligen vill dit.

  1. Du skulle älska det, kameran skulle gå lika varm som solen där borta! 🙂

 5. Jag är ju liksom mycket för djur och hav, det låter som att Filippinerna kanske, eventuellt skulle falla mig i smaken 😉

  1. Kanske, eventuellt ja… Haha!

 6. 5 otroligt bra anledningar – du har min övertygelse alltså!

  1. Åh ja Lisa, tänkte ofta ”det här skulle Lisa ha gillat”! 🙂

 7. Håller med om allt förutom om maten. För mycket ketchup i allt!?

  1. Haha, där ser man – ett arv från jänkarna antar jag! Tror inte att jag åt en enda maträtt med ketchup faktiskt…

 8. Du gör det igen, bild och text i magisk kombo. Nu vill jag också åka dit. Och jag kan tack vare dig faktiskt svara på varför.

  1. Haha, tack Linda! Upp med det på listan bara, så är du nog snart där…

 9. Vad bra att ni fick god mat! I övrigt instämmer jag i allt.

  1. Ja, vi fick verkligen bra mat – men så blev vi ju också guidade av lokalbor som visste vart vi skulle gå för att få bra mat.

 10. Vi tyckte mycket om Filippinerna och skulle gärna åka tillbaka. Fina bilder!

  1. Ja, jag åker också gärna tillbaka någon dag. Tack!

 11. Vilket härligt inlägg! Fantastiskt inspirerande 🙂 Har aldrig riktigt haft med Filippinerna på min lista innan men nu är de definitivt med <3

  1. Tack Lina, vad kul att du tycker det. Ja, signa upp Filippinerna på din bucketlist och åk – du kommer gilla det! 🙂

 12. For et paradis! Jeg ble i alle fall overtalt om å reise. 😉 Jeg fikk faktisk invitasjon til denne reisen, jeg også, men måtte takke nei da den overlappet med en viktig eksamen. Det kjennes litt ekstra bittert nå når jeg ser hvor flott dere har hatt det, hehe. Men men, jeg får satse på å komme meg til dette spennende landet snart. 🙂

  1. Åh Renate, vad synd att det överlappade, skulle ha varit jättekul att träffa dig. Och jag är SÅ glad att jag kom iväg på resan, det var så himla fint på alla sätt och vis. Förhoppningsvis kommer det en ny chans för dig snart. Tack för kommentaren!

 13. Japp! Tack för inspirationen! Nu vill jag åka till Filippinerna 🙂

  Ha en fin helg!

  1. Haha, varsågod! Och tack detsamma! 🙂

 14. Härligt inlägg, jag blir så sugen!:)

  1. Ja, men visst lockar det onekligen…

 15. Om man ska resa till Filippinerna över jul och nyår, vilken av de öar du har besökt skulle du vilja rekommendera? Gör man klokt i att boka boendet hemifrån eller är det som på många ställen i t ex Thailand – att man löser det på plats? Hur funkar det med inrikesflygen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close