Close
Rabac: en första smak av vad Istrien har att erbjuda

Rabac: en första smak av vad Istrien har att erbjuda

Rabac på Istriens östkust blir vårt första egentliga möte med städerna i Istrien. Den lilla orten ligger vid Kvarnerbukten intill Adriatiska havet och har väl i ärlighetens namn svårt att särskilja sig från andra pittoreska samhällen runt Medelhavet. Vår utflykt dit känns å andra sidan som en perfekt introduktion till vår familjesemester i Kroatien.

Huset vi hyr ligger mitt inne i Istriens landsbygd, utanför det lilla samhället Barban. För att få en känsla av vad Istrien har att erbjuda i kustväg väljer vi Rabac som ett första utflyktsmål. Det tar oss cirka 40 minuter att åka dit, vilket känns som en lagom utflykt efter en dag vid poolen.

rabac

Även om Rabac kan upplevas turistigt är det såklart inte hela sanningen. Vi träffar på fullt av lokalbor som fiskar, badar och solar precis som vilka turister som helst.

rabac

Det vilar en avslappnad stämningen över det lilla kustsamhället, som faktiskt påminner mig en del om Capri. Evig sommar, små träbåtar som guppar i vattnet och turistbutiker till bredden fulla med alldeles för dyra kylskålsmagneter. Jag har för övrigt alltid undrat vilka som köper de där magneterna. Nu vet jag! Under resan till Skottland i julas kom min käre make och våra barn på den (o)briljanta idén att börja samla på dem. Där hade jag, som har väldigt svårt för onödiga souvenirer, inte mycket att säga till om – haha!

rabac

Och så allt detta vatten! Turkost, ljusblått, smaragdgrönt, glasklart – nyanserna är lika många som stränderna här är steniga.

Barnen siktar i vanlig ordning in sig på att utforska djurlivet. De spenderar flera timmar om dagen i huset vi hyr åt att fånga fjärilar, tusenfotingar och andra småkryp – och fascinationen fortsätter även på utflykterna. Här är det tydligen en krabba som står för underhållningen.

rabac

Vi parkerar vår bil innanför parkeringsbommarna i staden, och promenerar sedan in mot centrum. Parkeringen går på motsvarande 30 kr för några timmar, helt överkomligt men inte gratis. Även om vår erfarenhet hittills är att det ofta går att betala med euro här i Kroatien är det definitivt ingen självklarhet. Parkeringsvakten tog först bara emot Kuna, den kroatiska valutan, innan vi lyckades övertala honom att ta emot våra euromynt.

Rabac är en bra ort att åka till för att insupa lite semesterkänsla…

gott att leva

… men precis som i alla turistorter varierar utbudet av restauranger. Eftersom vi har en hel drös med hungriga barn med oss hamnar vi i hungerfällan = en typisk ”här-äter-bara-turister-med-lågt-blodsocker-restaurang”. Maten vi serveras är med andra ord ingen höjdare, så jag bryr mig inte om att rekommendera den vidare till er. Min grekiska sallad är förvisso över medel, och faktiskt riktigt prisvärd med sina ca 50 kronor.

gott att leva

Att få sitta ner i lugn och ro för att äta min sallad är önsketänkande. Den här donnan har mycket spring i benen som ska ut…

rabac

… men vad gör väl det när omgivningarna ser ut så här?

De här två grabbarna blev extremt pizzasugna, och eftersom vår restaurang tydligen hade slut (!) på pizza gick de till ett närliggande hak och köpte sig varsin slice som de avverkade i snabb takt.

bil i kroatien

Det tog mig förresten ett tag att fatta att HR (som är en förkortning för Republika Hrvatska) är Kroatiens landskod, varje dag lär man sig något nytt.

Båtar, hav, fler båtar och ännu mer hav. Det är väl en bra sammanfattning av Kroatien så här långt…

… lägg också till pastellfärgade fasader, prunkande blommor och solkyssta turister så vet ni på ett ungefär hur vi har det här nere.

rabac

När solen är på väg ner drar vi hemåt, nöjda efter en första introduktion av Kroatiens kuststäder. Nu, ett par dagar senare, vet jag att Rabac inte ens i närheten kan mäta sig med den fantastiskt vackra staden Rovinj på Istriens västkust som vi besökte igår – men omväxling förnöjer!


Följ gärna vår resa genom Balkanländerna på Instagram för fler snapshots från resan. 

10 comments

 1. Det bästa i Kroatien är vattnet, naturen, nationalparkerna, båtturerna, de mysiga byarna… Maten är inte med på listan faktiskt. Vi har haft några bra restaurangupplevelser, men generellt är maten inget speciellt.

  1. Vi har ätit nästan alla måltider hemma i huset den här veckan – så lyxigt att ha eget hus! Imorgon har det redan gått en vecka – då drar vi söderut och bokar boende från dag till dag.

 2. Jag är magnetköpare! Det och Starbucks city muggar samlar jag på 🙂 Ser supermysigt ut.

  1. Muggarna kan jag förstå… men magneterna!? Haha. Håller på att bli omvänd av min familj dock, sakta men säkert.

 3. Kul att läsa detta inlägg då jag och min familj ska till Rabac i början av augusti! Jag är förresten också en sån som köper magneter… 🙂

  1. Vad härligt Ann-Louise, då har ni allt det härliga framför er! 🙂 Du är alltså också en magnetköpare?? Ni verkar vara ett stort gäng! 🙂

 4. Åh så himla ljuvligt! Väldigt mysiga uppdateringar från er där nere 🙂 Och tycker alltid det är kul med landskoderna på regplåtarna. Spanar alltid efter det när jag reser i Europa, särskilt kul bland Österrike där jag bilat endel och där det rör sig väldigt många olika nationaliteter. Hade aldrig kunnat gissa HR, så tack för den infon 😉

  Glad midsommar på er <3

  1. Ja, HR var otippad. Glad midsommar till dig också! <3

 5. Jenny Lindberg says:

  Har en magnetsamlare här hemma? Men nu har vi inget kylskåp man kan sätta magneter på, så vi har en stor burk med magneter stående… ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close