Close
Solnedgång över amfiteatern i Pula

Solnedgång över amfiteatern i Pula

Vi kommer till amfiteatern i Pula precis i lagom tid för att se en sprakande solnedgång bakom stenvalven. Det här mästerverket må ha kommit i skuggan av det betydligt mer välkända Colosseum, men faktum är att upplevelsen här blir mer minnesvärd än mitt besök vid Roms motsvarighet för några år sedan.

Amfiteatern i Pula, eller ”Arena” som den också kallas, är den bäst bevarade amfiteatern från antiken. Det är lätt att stirra sig blind på kända landmärken i huvudstäderna, men uppenbarligen finns det minst lika sevärda och magnifika varianter utspridda även på andra platser runt om i Europa.

pula arena

Amfiteatern i Pula

Amfiteatern i Pula

Amfiteatern i Pula

pula arena

pula arena

pula by night

Amfiteatern i Pula

Historiebeskrivningarna av amfiteatern är av imponerande slag – det här bygget påbörjades av den omtalade kejsare Augustus precis i skarven för vår nutida tideräkning, någon gång mellan år 2 och 14. Arenan har använts till det mesta genom århundradena, allt från klassiska gladiatorspel till riddarturneringar under medeltiden. Faktum är att amfiteatern i Pula fortfarande används idag, här hålls regelbundet konserter, teatrar och balettföreställningar. Jag skulle älska att få lyssna till en konsert med den här kulissen!

Vi kommer hit strax innan stängningstid och får i princip arenan för oss själva. Tobias passar på att berätta allt om gladiatorspelen för våra barn som lyssnar med stora öron. Det finns få sätt som lämpar sig bättre att lära barnen om diverse historiebeskrivningar, än att faktiskt besöka de aktuella platserna där historien faktiskt utspelade sig. Att filmen ”Gladiator” med Russel Crowe i huvudrollen är en av mina absoluta favoritfilmer ger mig dessutom ytterligare en dimension till besöket på Pula Arena. Jag gråter floder varje gång jag ser filmen, som såklart vimlar av citat värda att minnas:

What we do in life echoes in eternity.

Lagom till solen har gått ner drar vi oss sakta in mot Pula centrum för en skön kväll bland gränder, uteserveringar och semestervibbar. Det här stället får ni inte missa om ni planerar ett besök till Istrien!

Tre snabba tips om amfiteatern i Pula

#1. Ta sig hit, parkering och inträde:

Arena ligger i utkanten av Pula på Istriens västkust. Ett fåtal parkeringsplatser finns i direkt anslutning till amfiteatern för en billig peng, annars finns parkeringar utspridda längs gatorna i kringliggande kvarter. Inträdet till arenan för vår familj kostar cirka 200 kronor (2 vuxna och 3 barn).

#2. Att äta:

Vi är riktigt hungriga när vi kommer till Pula och bestämmer oss att satsa på en middag på första bästa restaurang ett stenkast från Arena. Vi förväntar oss turistpriser och mindre god mat, men faktum är att mackorna med Pulled Pork och tillbehör på Tappo blir en av mina bästa restaurangupplevelser under hela resan – dessutom till ett bra pris. Adress: Istarska ul. 38.

#3. Övrigt:

Har ni möjlighet att åka hit på kvällen? Gör det! På det sättet slipper ni både turistmassor och de varmaste timmarna på dagen, dessutom får ni förhoppningsvis en minnesvärd solnedgång på köpet. Öppningstider och mer information om amfiteatern hittar ni här.


Fler inlägg från vår familjeresa till Kroatien hittar du under Roadtrip Balkan

6 comments

  1. Kristina Murray says:

    Finaste reskorten du någonsin tagit tycker jag. Åker gärna till denna magiska platsen.

    1. Tack! Ja, magi är rätt ord. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close