Close
Dubrovnik: en snabbvisit och omedelbar mersmak!

Dubrovnik: en snabbvisit och omedelbar mersmak!

Efter en intensiv dag i Bosnien kör vi vidare mot Dubrovnik dit vi anländer lagom för att se solen går ner över utkanterna av staden. Vi spenderar sedan resten av kvällen på Dubrovniks gator och mersmaken är påtaglig. Det här historiska guldkornet kan inte beskrivas som annat än en sagostad, hit måste jag och min man åka igen!

Jag och Tobias tittar sällan på tv-serier, men Game of Thrones har vi följt näst intill slaviskt. Efter att ha förstått att många av scenerna från King’s Landing spelades in i Dubrovniks gamla delar var det en självklarhet att planera in en sväng inom staden för att få en smula filmstjärnemagi innan vi kör vidare på vår roadtrip genom Balkan.

dubrovnik

Det känns som att kuststräckan in till Dubrovnik från Bosnien tar evigheter (man kan också köra motorvägen A1/E85 från Split), men den är värd timmarna i bilen. Den sista delen av resan, där Adriatiska havet och de Dalmtiska öarna verkligen kommer till sin rätt, är av våra vackraste vägsträckor hittills. På väg hit måste vi passera gränsen mellan Bosnien och Hercegovina ytterligare en gång, första gången vi passerar gränsen är uppe i närheten av Mostar i Bosnien. Gränsen ligger ca 60 km innan själva staden Dubrovnik, men gränskontrollen går snabbt och smärtfritt.

När vi äntligen når Dubrovnik ser vi staden uppifrån en höjd och får en storslagen vy av staden (se översta bilden). När vi slingrar oss ner på bilvägen mot stadskärnan möts vi av befästningar, torn och stadsmurar.

att göra i dubrovnik

Jag skulle kunna fotografera oavbrutet, här finns så mycket jag vill ta in via kameralinsen…

att göra i Dubrovnik

… och jag är tydligen inte ensam om den känslan.

dubrovnik

Det är fler än vår familj som vill få den bästa vyn över Adriatiska havet.

att göra i dubrovnik

Det går inte att besöka Dubrovnik utan att fascineras av den vackra arkitekturen, de mäktiga stadsmurarna…

dubrovnik

…och de otaliga gränderna som aldrig tycks ta slut.

att göra i dubrovnik

Dubrovnikborna måste vara oerhört stolt över sin stad!

att göra i dubrovnik

Jag måste åter igen få ge en eloge till våra tre barn som tappert spenderar mil efter mil där bak i bilen och följer med oss när vi gång på gång stannar till vid olika städer ”för att det är så vackert här”. Vi, barn och vuxna, har uppenbarligen olika preferenser på vad som har varit roligast under den här resan. För mig har Kroatiens medeltida städer, och då särskilt Dubrovnik, varit några av höjdpunkterna under våra veckor på Balkan. För våra barn verkar poolen i huset och vattenlandet i Montenegro ha smällt högst. Vi kompromissar och låter hela familjen vara med och välja aktiviteter – vilket för våra barn betyder att stadsvandringar på blankslitna kullerstensgator ingår i paketet.

att göra i dubrovnik

Å andra sidan finns det ljusglimtar för barnen även i storstäderna. Julia är helt fascinerad av marionettföreställningen vi går förbi inne i Dubrovnik. Den här staden är en ultimat plats för duktiga gatumusikanter och kulturupplevelser.

att göra i dubrovnik

Trots att det börjar närma sig midnatt när vi ytterst ofrivilligt känner att det är läge att åka vidare känns det som att staden nyss har vaknat till liv. Dubrovniks nattliv ska tydligen vara något utöver det vanliga…

att göra i dubrovnik

… men med det här gänget som resesällskap är just nattsuddandet är inte min starka sida nu för tiden.

dubrovnik game of thrones

Vi lämnar därför Dubrovnik bakom oss, med ett löfte om att snart komma tillbaka. Hit åker jag och Tobias på en egen weekend utan barn inom några år!

Tre snabba tips om Dubrovnik:

#1. Parkering & ta sig hit:

Vi kommer till Dubrovnik med bil när solen redan har hunnit gått ner. För att lyckas parkera i den här staden ska man vara en oerhört kaxig bilförare, jag har sällan sett så påhittiga parkeringsplatser som på Dubrovniks gator. Vi har ont om tid och vågar inte chansa, och kör därför in i ett hotellgarage. Här får vi vara med om den nervkittlande upplevelsen att åka bilhiss ner till markplan 2, hjälp vad det suger i magen! Hotellparkeringen tillhör Grand Hotel Imperial, ligger väldigt centralt och kostar oss ca 250 SEK för ett par-tre timmar. Stockholmspriser med andra ord!

#2. Att äta och att bo:

Den som är hungrig behöver inte vara orolig, jag har sällan sett så många restauranger på en och samma plats som inne i den gamla stadskärnan. Det är inte direkt billigt, och inte heller jättedyrt. Vi fastnar vid ett pizzahak och betalar en hundralapp för en pizza att dela på, och ger ca 20 SEK för en dricka. Eftersom vi ska åka vidare söderut har vi förbokat boende i den charmiga lilla orten Cavtat på ett ställe som heter B&B Country House (ca tre km söder om Dubrovnik). Vi får betala ca 450 SEK för hela familjen.

#3. För Game of Thrones-entusiaster:

Om inte Dubrovnik var ett populärt resmål innan, så verkar Game of Thrones ha fått stadens popularitet att explodera. När jag och Tobias kommer till vårt B&B på kvällen googlar vi olika filmscener och hittar bland annat den här sidan där man kan se olika inspelningsplatser från den omåttligt populära tv-serien. Det verkar finnas en uppsjö av olika guidade stadsvandringar specialiserade på Game of Thrones inne i Dubrovnik för den som vill nörda ner sig ytterligare. (En annan stad jag kan tipsa om i GOT-sammanhang är för övrigt Girona i Katalonien, där scenerna med Ayra Stark i den fiktiva staden Braavos spelades in.)


Finns det några Dubrovnikfans bland er läsare får ni gärna dela med er av tips på saker att se och göra i staden! Fler inlägg från den här resan hittar du under Roadtrip Balkan.

14 comments

 1. Ni ser ut att ha det så bra! Jag har många oupptäckta platser på Balkan men de sparar jag 🙂

  1. Känns vettigt att spara Pilla, då har du något riktigt gott att vänta på!

 2. Så himla fint!
  Det är ett av ganska få minnen från min resa där (pga var 10 år gammal haha) är vyn mot Dubrovnik från höjden innan ett. Fotade med min egen lilla rosa kompaktkamera – som jag älskade den! 🙂

  1. Rosa liten kompaktkamera, det ska börjas i tid! Underbart att ha sådana minnen att luta sig tillbaka på. Och ja, SÅ himla fint!

 3. Noterat för framtiden. Vi blir dock inte heller så länge i stan, en eftermiddag, en naty och en förmiddag. Men ser riktigt fint ut.

  Mvh
  Bara sett pilotavsnittet av GoT…

  1. Bara sett pilotavsnittet? Är det möjligt? Ge den fler chanser!!! 🙂 Ska bli kul att följa er resa.

 4. Det hör ju till att man har lite olika önskemål i en familj … Vi har rest en hel del med barn/ungdomar i åldern 8-20 och då gäller det också att kompromissa 😉 Dubrovnik är en vacker stad, men personligen tycker jag att det är för mycket turister där och väldigt dyrt. Gillar faktiskt Split bättre 😉

  1. Jag älskar att vi har olika önskemål, det ger massor av dynamik på resan (men vattenland kommer jag aldrig att älska!). För egen del gillade jag Dubrovnik mer än Split, men berodde nog väldigt mkt på min dagsform… Det kändes som att det var 100 grader varmt när vi var i Split – och i Dubrovnik rullade vi in lagom till mörkret la sig över staden. Så himla mysig inramning!

 5. Jag håller med ger verkligen mersmak. Vi var där igår över dagen och samlade just på inspelningsplatser från Game of Thrones ?.

  1. Wiiiie, vi går i varandras fotspår! Hur var det att att se/uppleva inspelningsplatserna, värt att satsa på inför vårt nästa besök?

   1. Ja jag vet! Så kul. Imorgon åker vi även till Mostar som jag såg att du skrev om precis. Vi tyckte det var jättekul med inspelningsplatserna och letade även upp ett par i Split:)

 6. Så kul att se inspelningsplatser till just GoT! Fastnade totalt i den serien! Jättefina bilder, roligt att se 🙂 Vi gör som ni när vi reser, låter alla få uppleva sina favoriter så blir alla också nöjda. Våra tjejer gillar också ofta poolbad bäst, men ingår sådant i resan är det ok för dem att gå runt på en guidad tur i tre timmar i + 30 grader i Colosseum…

  1. Ja, vi fastnade också..

   Precis sånt upplägg funkar bäst i längden. De lär sig att hänga med liksom, men får de allt serverat på silverfat hela tiden tror jag man gör dem en otjänst…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close