Close
Plitvice Nationalpark: som att landa i Paradiset

Plitvice Nationalpark: som att landa i Paradiset

Plitvice Nationalpark kan vara en av de vackraste platserna jag har besökt hittills, det går nästan inte att ta in att ett ställe kan se ut så här på riktigt! Exploderande grönska och porlande, dånande och forsande vattenfall på alla håll och kanter i kombination med sjöarnas iögonfallande vattenfärg gör att vårt besök hit blir något alldeles extra.

Plitvice Nationalpark med dess sexton omtalade sjöar och sammanlänkande vattenfall fanns med som ett självklart stopp under vår planerade resa runt Kroatien. Det spelar ingen roll vilka vänner vi pratar med, vilka turistbroschyrer vi bläddrar i eller vilka googlingar vi gör – alla säger samma sak. Nationalparken Plitvicesjöarna är en unik plats som bör upplevas för eller senare! Och vet ni – nu säger jag exakt samma sak till er. Åk dit om ni får chansen! Om inte annat får ni hålla till godo med de här bilderna.

Plitvice Nationalparken

Plitvice

Plitvice Nationalparken

Plitvice Nationalparken

Plitvice Nationalparken

national park plitvice

Plitvice Nationalparken

Plitvice Nationalparken

Plitvice Nationalparken

nationalpark Plitvice

Plitvice Nationalparken

Plitvice Nationalpark med barn

Plitvice Nationalparken

Plitvice Nationalpark

När jag skickar ett par väl valda bilder till mamma från besöket i parken låter reaktionen inte vänta på sig:

”Det ser ju ut som Edens Lustgård!”

Och ja, det är väl ungefär samma beskrivning min man Tobias sammanfattar vårt besök med efteråt: ”Det är som att någon har anlagt en paradisträdgård”. Vår åttaåring Sebastian konstaterar nöjt att stället är unikt, och själv funderar jag på huruvida trädgårdsarkitekterna som anlade den konstgjorda trädgården Cloud Forest fick sin inspiration härifrån… eller vad tror ni!?

Frågor och svar om Plitvice Nationalpark:

Var ligger Plitvice och vad kostar inträdet?

Nationalparken Plitvice ligger ungefär mittemellan Zagreb och kuststaden Zadar. Kostnad för inträde varierar i tre olika prisnivåer beroende på säsong. Vi är här i slutet av juni och hinner precis gå under mellantaxan innan priserna går upp igen den 1 juli. Vi betalar totalt 360 SEK för två vuxna och ett barn. (Barn under 7 år går in gratis.) Mer information om priser etc finns att få på nationalparkens hemsida.

Fungerar det att besöka parken med barn?

Våra barn hänger med på det mesta, inklusive nationalparker i Kroatien! Jag skulle dock rekommendera er, eller snarare uppmana, att lämna eventuell vagn i bilen. Trapporna, träbroarna och stigarna här gör sig helt enkelt bättre utan vagn. Vår yngsta dotter (2,5 år) pinnade på rejält i början, men när de olika sjöarna och vattenfallen började närma sig kändes det betydligt tryggare att ha henne i min bärsele på ryggen, där hon sedan stannade resten av kvällen. Det finns olika trails att välja på med varierande svårhetsgrad beroende på vilka åldrar ni har på barnen. Vi blev rekommenderade att gå ”F”, en runda på drygt 5 kilometer som tog oss strax över två timmar att gå, inklusive två kortare båtturer över sjöarna.

Vilken tid på året är bäst att besöka parken?

Vi besöker Plitvice Nationalpark i juni, det vill säga innan den största turistinvasionen slår till över Kroatien (juli + augusti). Det är relativt mycket folk på plats när vi är där, men det känns ändå som att parken slukar många besökare utan att det känns fullproppat. Eftersom vi inte vill utsätta varken barnen eller oss själva för tryckande värme kommer vi till parken cirka klockan 17, och hinner då gott och väl ta oss runt innan parken stänger klockan 20. Ju närmare öppnings- och stängningstid man kommer, desto mindre folk brukar det vara på plats.

Mina bloggkollegor på FreedomTravel besökte parken i oktober, och fick då se parken i höstskrud vilket också verkar vara riktigt fint. Nackdelen är å andra sidan att stora delar av parken då var översvämmad och att parken till och med var avstängd på sina ställen.

Får man bada i sjöarna?

Nej, nej och åter nej! Till skillnad från Krka Nationalpark är det nu för tiden förbjudet att bada här, anledningen sägs vara att man inte vill förstöra ekosystemen.


Vi befinner oss i skrivande stund i Kotor, Montenegro, efter gårdagens besök i Bosnien och Dubrovnik. Fler inlägg från vår resa till Kroatien hittar du här. (Översta fotot taget av min man Tobias.)

 

21 comments

 1. Alltså jag saknar ord. Måste åka – NU!

  1. Ja, alltså du hade verkligen älskat stället Lisa!

 2. Bra kamera, snygga modeller, vacker natur. Kan inte bli annat än fantastiskt! Älskar artikeln och vill tillbaka. Var där 2001 eller något, verkligen dags för ett nytt besök.

  1. Åh, tack snälla Lena! Förstår att du vill tillbaka.

 3. Jag vill dit! Underbart vackert. Här eldar jag i vedspisen……….

  1. Hu! Det känns avlägset.. hälsar 30 grader+.

 4. Helt fantastiska bilder! Hit måste jag absolut åka någon gång.

  1. Ja, och parken gör sig oerhört mkt bättre i verkligheten än på bilder. Åk!

 5. Ah, det där ser ju helt magiskt ut! Maria vill dit, jag kände inte till det förrän hon berättade tidigare i våras, men känns lite avigt utan bil att dra dit från Split. Eller vad tror du?

  1. Magiskt – JAAAA! Har ni inte hyrbil där nere? Jag tror det är värt det ändå, men det beror nog mest på kidsen och deras dagsform.

  1. Men visst är det magiskt!?

 6. Åh, detta ställe finns på min Bucket List. Fantastiskt fina bilder!

  1. Tack Michaela! Ja, nationalparken är verkligen värd ett besök (eller flera…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close