Close
Att välja Balkan som destination för familjesemestern

Att välja Balkan som destination för familjesemestern

Januari är månaden det bokas flest resor i Sverige (av förståeliga skäl med tanke på utsikten från mitt köksfönster).  Om du i detta nu sitter och överväger vilket semesterresemål ni ska satsa på för sommarens familjesemester vill jag definitivt slå ett slag för något eller flera länder på Balkan.

Vi har rest mycket som familj, men det är två resor som utmärker sig alldeles extra nu i efterhand. En av dem är en roadtrip på USA:s västkust, den andra en roadtrip genom Balkan. Bilburna semestrar är med andra ord den gemensamma nämnaren. Vi uppskattar friheten bilen ger oss och vi upplever att vägarna framför allt i Kroatien är ovanligt välskötta. Även om ni inte är bilburna vill jag ändå rekommendera en familjeresa till något av länderna nere på Balkan nästa sommar.

Att välja Balkan som destination för familjesemestern

resa till balkan
Skärmdump från SVT.

För ett par veckor sedan representerade jag Att resa-podden i SVT Morgonstudion och fick utöver att spana på lite resetrender även chans att rekommendera några resmål. Efter förra sommarens succéresa med familjen låg en rekommendation till Balkan nära till hands. Variationen i landskapet, intressanta historiebeskrivningar, det varma badvattnet och prisnivån blev några av anledningarna till att vi trivdes så bra.

Slovenien

Piran

Piran

Piran

Efter en jobbresa till Ljubljana i ett höstdisigt november förförra året blev jag totalt såld på den här uppstickaren, trots att jag spenderade övervägande tid i staden i olika konferensrum för att diskutera politik. Det fanns ingen tvekan om att jag ville tillbaka med familjen för att uppleva andra delar av Slovenien. Under vår sommarresa lämnade vi Kroatien för en heldag i Sloveniens lilla kustparadis Piran. Den här besöksvärda sommarstaden ligger vid Sloveniens minimala kuststräcka. Jag vet att Slovenien också har en slående vacker landsbygd, uppskattade vandringsleder och omtalade berg, men de delarna hoppas vi få uppleva ett annat tillfälle.

Så tyckte vi vuxna: Vi vuxna uppskattade besöket i Piran mer än vad barnen gjorde. Jag tilltalades av atmosfären och känslan i staden som byggdes upp av pastellfärgade byggnader, utsiktsplatser med enastående utsikt över staden och kullerstensgränder. Matpriserna var överkomliga trots att Piran är populärt hos turister. Det är alltid en utmaning att ha med små barn med mycket spring i benen i stadsmiljö, men för oss blev besöket i den vackra lilla staden en skön kontrast till dagarna vid poolen.

Så tyckte barnen: Slovenien (eller i vart fall Piran) verkar i ärlighetens namn inte ha gjort något bestående intryck på våra barn, utöver badplatsen med hopptornet som vi stannade till vid i utkanten av Portoroz på väg tillbaka hem.

Läs mer: Här hittar ni mina inlägg om Slovenien.

Kroatien

resa som familj

zlatni rat guldtungan

Plitvice Nationalpark med barn

I somras besökte jag Kroatien för första gången i mitt liv och först nu förstår jag svenskarnas omåttliga förtjusning över det här landet!

Så tyckte vi vuxna: Både jag och min man stormtrivdes i Kroatien, för vår del var det just mixen av allt som var det vinnande konceptet. Lugnet i Istrien, de medeltida städerna, de välskötta nationalparkerna, de otaliga stränderna och det varma badvattnet längs den långa kustremsan och Game of Thrones-känslan i Dubrovnik bidrog till en lyckad helhetskänsla. Vi upplevde däremot att bemötandet av befolkningen var lite sisådär – vi blev bättre mottagna i Montenegro.

Så tyckte barnen: Frågar vi barnen var poolhänget vid huset i Istrien höjdpunkten i Kroatien, men de gillade också besöket vid Pula arena i Istrien där de gick helt in i rollen som gladiatorer. Framför allt vår äldsta son uppskattade också besöket på Plitvice nationalpark. Nackdelar då? Våra barn som är vana vid sandstränder var inte alls särskilt förtjusta i stenstränderna som dominerar i Kroatien. De är vana vid sandstränder och tyckte det var jobbigt att dra på sig badskor varje gång de skulle bada eller leka på stranden.

Läs mer: Här hittar ni mina inlägg om Kroatien.

Bosnien och Hercegovina

mostar

mostar

mostar

Vår dagstur till Bosnien och Herzegovina blev förmodligen det minst uppskattade inslaget för hela familjen under vår roadtrip. Detta bland annat på grund av GPS-strul i kombination med tryckande värme och att vi (trots att jag borde veta bättre) inte kunde låta bli att jämföra landet med Kroatien.

Så tyckte vi vuxna: Efter att ha läst och sett mycket om Mostar hade jag verkligen sett fram emot att komma dit. Och ja, visst var det mäktigt att få gå omkring i staden och framför allt att se den berömda Mostarbron, men det var ändå ingen hallelujakänsla. Besöket vid Kravice vattenfall bleknade i jämförelse med liknande vattenfall i Kroatien och det är väl den känslan som genomsyrade vårt besök: ”Allt är lite bättre i Kroatien.” Bosnien kämpar fortfarande att komma på fötter efter kriget och det är såklart orättvist att jämföra länderna med varandra. Bosnien har dock enormt vackra naturvyer och de intycken kan vara värda att ta del av.

Så tyckte barnen: Vår son tycker att folket i Bosnien och Hercegovina var ”negativa och stränga”. Mellandottern verkade mest nöjd över att glassen var så billig att vi köpte påfyllning inte bara en, utan två gånger. I övrigt var de stora barnens höjdpunkt skådespelet när ett par modiga män hoppade ner i vattnet från Mostarbron.

Läs mer: Här hittar ni mina inlägg om Bosnien och Hercegovina.

Montenegro

perast

montenegro

Vi tyckte verkligen om vår tid i Slovenien och Kroatien, men upplevelsen i Montenegro blev ändå pricken över vårt i och det som knöt samman semestersäcken.

Så tyckte vi vuxna: Efter intensiva dygn på resande fot fastnade jag och min man för lugnet i Montenegro och specifikt i Kotor. Dessutom fick vi uppleva några av våra mäktigaste vyer under resan uppifrån Kotors observation deck. Bilresan upp på slingrande serpentinvägar kändes dock i magen och jag kände mig inte 100 procent bekväm med att dra upp barnen dit (även om de satt och sov i baksätet hela resan). Även om jag hyllar Montenegro i stort vill jag inte rekommenderas Budva, där jag inte alls trivdes. För mig kändes hela stadens själ såld till fördel för turismen.

Så tyckte barnen: Barnens bästa upplevelse i Montenegro var vattenlandet strax utanför Budva, det jag helst hade sluppit själv med andra ord. (I slutändan var det också vattenlandet och poolen i Kroatien som blev några av barnens största höjdpunkter under resan totalt sett.) Barnen var också riktigt nöjda med möjligheten att ha en badplats i direkt anslutning till vår lägenhet.

Läs mer: Här hittar ni alla mina inlägg om Montenegro.


Mer läsning om hela vår roadtrip genom Balkan hittar ni här

2 comments

  1. Håller helt med dig om att Balkan har mycket att erbjuda! Härliga och inspirerande bilder du bjuder på dessutom! 🙂

    1. Ja, skulle lätt kunna åka dit i sommar igen! Och tack! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close