Close
En (svettig) mellanlandning i Split före resan mot Brac

En (svettig) mellanlandning i Split före resan mot Brac

Dagarna rullar på och vi fortsätter vår resa söderut genom Kroatien. Split står inte överst på vår önskelista över städer att besöka, men eftersom vi ändå ska ta bilfärjan över till ön Brac från Split passar vi på att spendera några timmar i kvarteren vid det berömda palatset.

Vi vaknar i ett litet rum på landsbygden utanför Plitvice Nationalpark – och bilar sedan vidare mot storstaden Split. Vi försöker i största möjliga mån att lägga upp vår resrutt så att vi undviker all typ av sightseeing under dagens varmaste timmar. För att få schemat att klaffa med resten av dagen har dock klockan hunnit bli lunchdags när vi anländer till Split – och temperaturen klättrar upp mot 35 stabila grader.

split

Efter tips från en vän siktar vi in oss på de världsarvslistade kvarteren runt Dioklecianpalatset. Innan vår resa ner till Kroatien hade jag dålig koll på vilka fantastiska historiska lämningar som finns utspridda över hela Kroatien, men med tanke på att Romarriket sträckte sig runt hela Medelhavet borde det inte ha kommit som en överraskning för mig.

split att göra

För jo, arkitekturen i Splits gamla stadskärna är verkligen vacker, det är ingen tillfällighet att turisterna flockas vid kvarteren runt palatset som kejsar Diocletianus lät uppföra på 200-talet.

split

Vi tar skydd i skuggan, där Tobias passar på att köra en snabb genomgång med barnen om Romarriket.

split

Jag har nämnt det tidigare…

split

… men det finns förmodligen inget bättre tillfälle att lära barnen historia än att göra det på platserna där historiebeskrivningarna utspelades.

split

35 grader i en storstad kräver sin beskärda del av isglass…

split

… och skugga! När glassen är slut går vi ner till souvenirbutikerna som ligger placerade under palatset. Tobias och barnen är på jakt efter (ännu en) magnet, den här gången från Kroatien. Jag inser att det bara är att kapitulera, trots att jag som bekant är mer eller mindre entusiastisk över deras nya hobby.

split

När jag läser på om saker att äta i Split fastar jag för beskrivningarna om alla ”hål i väggen” där man kan beställa den bosniska maträtten Čevapčići – kryddade köttrullar som serveras i varmt bröd med färsk hackad lök och ajvar.

split

Snabbmatskioskerna runt palatset har tydligen tagit siesta allihop, men till slut hittar vi ett hak nere vid färjelägret mot Brac där vi beställer in våra efterlängtade Čevapčići. Det visar sig vara en höjdare, vi slukar maten och ger maträtten högsta betyg! (Och måste givetvis beställa exakt samma maträtt när vi sedan anländer Bosnien ett par dagar senare…)

Om det inte hade varit så varmt och vi hade haft mer tid i Split och dess omgivningar skulle jag ha satsat på tre saker utöver palatset:

#1.  Stadsparken Marjan

Jag hade hyrt en cykel och tagit mig till Marjan, därifrån lär man ha riktigt bra utsikt över Split och närliggande öar.

#2. Trogir

Den här staden, som ligger ca 3 mil från Split,  finns också med på UNESCO:s världsarvslista. Det i sig är ett tecken på att det är värt att ta sig dit.

#3. Hvar

Vi kan (dessvärre) inte hinna se och göra allt under våra veckor på plats, men en sak jag definitivt kommer att prioritera nästa gång vi närmar oss Split är att åka över till Hvar. Den här ön lär vara rent magisk, men själva satsar vi på Brac. Det visar sig för övrigt vara ett utmärkt val, mer om det i kommande inlägg!


Ni som har varit i Split får gärna fylla på med guldkorn i kommentarerna. Fler inlägg från vår resa till Kroatien hittar du här. Ett par av inläggen försvann dessvärre i samband med att min blogg blev hackad i morse (GAH!), men jag får se till att fixa dem när tillfälle ges framöver.

5 comments

  1. Jag och min sambo var på semester i Split och bestämde oss en regnig dag för att göra en chansning och åka ut till ön Vis där vädret förhoppningsvis var lite bättre (vilket det också var). Vis visade sig vara helt magiskt! Ön är lite lugnare än sina grannar Brac och Hvar. Vi hyrde cyklar och trampade oss runt hela ön. Fantastiska vyer, och inte heller speciellt mycket trafik! Vi stannade för lunch och badpaus i byn Komiza, väldigt fin by vid vattnet. Helt klart värt resan dit! 🙂

    1. Visste inte ens att det fanns en ö som hette Vis – kul att få lite specialtips. Tack snälla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close