Close
Att resa till Teneriffa med en bebis (och som 3-barnsfamilj)

Att resa till Teneriffa med en bebis (och som 3-barnsfamilj)

För en dryg månad sedan njöt vi av en härlig familjesemester på Teneriffa. Vår yngsta dotter var knappt fem månader när vi åkte och resan var en bra uppvärmning inför vår långflygning till Taiwan. Här kommer några tips att tänka på för dig som funderar på att åka till Teneriffa med en bebis som är dryga halvåret.

Till att börja med kan jag konstatera att det var enkelt att resa till Teneriffa med en bebis. Personerna vi möter är otroligt barnvänliga och alltid har tid över till lite bus eller ett vänligt ord riktat mot vår lilla dotter. Bebisar ses inte som ett hinder, vilket jag ofta upplever i Stockholm, utan tvärtom som en tillgång som gör livet lite roligare.

Att resa till Teneriffa med en bebis

1. Skydda bebisen från solen

skydda bebis från sol

Det här kan aldrig inte sägas för många gånger: Skydda bebisen från solen! Små bebisar har en mycket solkänslig hy och barn under ett år ska aldrig utsättas för direkt solljus (se källa här). Bebisar under halvåret bör som huvudregel heller inte smörjas in, utan kan istället skyddas med hjälp av kläder och skugga. Klä ditt barn i tunna kläder som täcker armar/ben samt solhatt. Jag föredrar personligen mjuka och långärmade bomullsbodys till mina barn i kombination med tunna långbyxor. Se till att placera dig och bebisen under skugga – är ni på stranden är det absolut värt att lägga en extra slant på en solbädd med parasoll. Om du skyddar bebisen från solen i vagnen, kontrollera då och då att det inte blir för varmt. Det är lätt hänt att vagnen förvandlas till en minibastu om man hänger filtar och handdukar över vagnen som skydd för solen – vilket kan vara extra bra att tänka på om ni planerar att resa till Teneriffa med en bebis.

2. Satsa på en bra bärsele/bärsjal

Babybjörn

Många bebisar älskar att spendera sin tid i en bärsele/sjal, men andra avskyr det. Du känner din bebis bäst och vet vad som fungerar. Som trebarnsmamma med ett gäng resor bakom mig är min erfarenhet att någon typ av bärsele/sjal är ovärderligt för både mig själv och mitt barn. Det finns en uppsjö av olika märken/prisklasser att välja på, och det är bara att prova sig fram. För att slippa köpa grisen i säcken kan det vara en bra idé att fråga vänner och bekanta om du får låna och prova av dem. Tänk på att det ofta krävs ett par timmars bärande för att känna efter hur du och barnet trivs med selen/sjalen. På resan till Teneriffa hade jag med mig både en bärsjal och en bärsele (Babybjörn). Min nyfikna dotter föredrog det senare eftersom hon ville vara vänd från mig och på så sätt ”vara med”. Babybjörn fungerar okej för mig som ett komplement till resevagnen. Om fler långpromenader och hajker hade stått på schemat med lillan hade jag dock föredragit en annan typ av sele, t.ex. Ergobaby som jag har hört många lovorda.

3. Välj resevagn efter typ av resa

resevagn

Innan du åker iväg och akutköper en ny vagn bör du fundera på vilken typ av semester du är ute efter. Välj helt enkelt resevagn efter behov och typ av resa. På resan till Teneriffa åkte vi två föräldrar och tre barn, varav en bebis och två äldre syskon på 4 och 6 år. Vi visste från början att det inte skulle bli fråga om några längre hajker bland bergen, utan ville ha med oss en enkel vagn som klarade av halvlånga promenader på asfalterade vägar. För det behovet räckte det gott och väl med en paraplyvagn från Koelstra Simba som vi köpte inför vår resa till Dubai för några år sedan. Enkel att packa ihop, lätt att bära, generös sufflett som skydd för solen samt möjlighet till både sitt/liggläge. Vagnen är helt okej, och har enligt tester för paraplyvagnar fått betyget ”bra extravagn”. (Bäst betyg i samma test fick paraplyvagnen Chicco Lite way.)

4. Förbered er på oväntade situationer

byta blöja

Att resa till Teneriffa med en bebis som inte ens fyllt halvåret kräver en del planering, det kan nog alla hålla med om. Samtidigt är det just planeringen som kan bli boven i dramat när förväntningarna är höga på att familjen ska få en fantastisk semester tillsammans. Oväntade situationer inträffar alltid, välkommen till livet med en bebis i familjen! Som på bilden ovan, en styck hungrig och förväntansfull familj som varken vill missa solnedgången eller de bästa platserna innan turistmassorna anländer till restaurangerna vid strandpromenaden. Jag både ammar, byter bajsblöja och klär på bebisen finkläder innan vi åker hemifrån. När vi parkerar bilen för att ta oss till stranden är samma bebis både vrålhungrig och har hunnit bajsa ner både blöja och finkläder (igen!). Tji fick vi. Fram med nödproviant till hungriga storasyskon samt provisoriskt skötbord i bilens bagagelucka följt av en amningsstund i passagerarsätet. Alla nöjda och glada, dock X antal minuter sena till mitt planerade födelsedagsfirande i Las Americas.

5. Anpassa er efter bebisen

att resa till Teneriffa

Den här punkten hänger till viss del ihop med föregående punkt. Om ni planerar att resa till Teneriffa med en bebis i sällskapet – förvänta er inte att ni ska hinna se och göra allt samlat som en familj. Att dela upp sig kan vara en god idé. Dagen denna bilden är tagen hänger jag och min lilla stjärna i lägenheten en stor del av dagen medan de äldre syskonen är ute på äventyr med sin pappa. Anpassa situationen efter bebisen. Var inte rädd för att ”missa” något och glöm inte att ta det lugnt då och då, det mår både föräldrar och bebis bra av. Var sak har sin tid!


Slutligen lite kuriosa. Under veckan på Teneriffa får vi ofta kommentarer om vår söta lilla son (som alltså är en dotter): ”Que niño guapo!” För, som den manliga receptionisten på hotellet säger till mig: ”In Spain girls do not wear blue, and we pierce the girls ears when they are babies so they can have earrings… ” Receptionisten verkade minst sagt förbryllad över vår blårandiga dotter.

6 comments

  1. Sötnosen! Snygg sele med!

    1. Ja, men visst är hon fin vår lillmyhran. Selen är snygg, men inte den mest ergonomiska. Här i Taiwan har jag lånat min kompis Ergobaby, och det är stor skillnad på belastning för axlarna. Men visst, lika snygg är den inte! 🙂

  2. Hej! Vi ska resa med vår dotter till Teneriffa 2 veckor i december, då är hon 4 månader. Vår BVC läkare blev dock arg och tyckte att vi skulle avboka pga risk för mässling och polio. Har flera vänner som rest med sina barn när dom var runt 2-3 månader. Jag vill inte behöva avboka men har även blivit uppskrämd av läkaren..

    1. Hej Sabina! Väldigt lurigt det där. Självklart ska du lyssna på din BVC-läkares rekommendationer, men i slutändan är det du/ni som gör valet. Jag har svårt att säga bu eller bä i den här frågan som du säkert förstår…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close