Close
Kravice vattenfall i Bosnien och Hercegovina

Kravice vattenfall i Bosnien och Hercegovina

Efter några stekheta timmar inne i Mostar åker vi vidare för att svalka av oss i Kravice vattenfall. Här möts vi av en mäktig syn – otaliga vattenfall som samlas upp i en liten sjö med en lummig inramning. Ibland gör naturen alla rätt!

Det tar oss mindre än en timme att köra till Kravice från Mostar. Efter lite GPS-strul förlitar vi oss på vägskyltarna, och eftersom vi under långa perioder är den enda bilen på vägen känns det stundtals som att vi har åkt vilse. Vi kör tappert vidare – och när vi äntligen kommer fram är parkeringen till vår förvåning nästan full. Vi är tydligen inte de enda besökarna som vill kyla av oss efter en dag med uppåt 35 graders värme här i krokarna.

Kravice waterfall

Kravice vattenfall

Kravice waterfall

Kravice vattenfall
Kravice vattenfall

Kravice vattenfall

Kravice vattenfall

Kravice vattenfall

Kravice vattenfall

Kravice waterfall

Kravice vattenfall är vackert, men har större potential!

Trots att miljön vid en första anblick är alldeles sagolik finns det något som skaver. Några dagar tidigare har vi varit i Plitvice Nationalpark i Kroatien, en välskött park som verkar vara omhändertagen in i minsta detalj. Trots att vattenfallen här i Kravice är en fantastisk syn blir den här upplevelsen dessvärre inte lika stark. Jag tror till viss del att mina känslor beror på de uteserveringar med stora reklamparasoll som har smällts upp precis intill vattenfallen, i kombination med skrangliga bryggor och folk som röker överallt. Vattenfallen i Kravice förtjänar att upplevas i all sin storslagna enkelhet – som naturen skapade dem från början. Serveringarna kan med fördel flyttas upp till parkeringen!

Kravice vattenfall

Kravice vattenfall

Kravice vattenfall

Att tänka på:

  • Med hjälp av GPS och olika kartfunktioner i mobilerna lyckas vi hitta fram hjälpligt, men i slutändan är det vägskyltarna som hjälper oss hela vägen fram. Innan och under resan får vi höra från flera olika håll att både GPS och kartor på mobilen inte är helt tillförlitliga i Bosnien och Hercegovina.
  • Vår familj (två vuxna och tre barn i åldrarna 8, 6 och 2) betalar ca 70 kronor för inträde och parkering.
  • Gör inte om vårt misstag och glöm badkläderna i bilen, det är en bit att gå från parkeringen ner till vattenfallen.
  • Vi hinner med tre olika besök till vattenfall under våra veckor på Balkan, av dessa tre gör Kravice faktiskt minst intryck. Å andra sidan är vattenfallen och dess inramning otroligt vackra, så ett besök hit blir inte förgäves.

Här kan ni läsa mer om vårt besök i Mostar. Fler inlägg från vår familjresa på Balkan hittar du under taggen Roadtrip Balkan.

 

5 comments

  1. Jo jag förstår precis vad du menar! Man vill att någonting så vackert skapad av naturen ska vara orörd utan en massa krims o krams runt omkring. Jag minns tex Laos där vi besökte en jätte fin grotta men sen hade man hängt en massa disco/jul ljus överallt som blinkade…? Ajj vad synd!

  2. Makalöst vackert. Jag som är som så svag för vattenfall, kan liksom aldrig få nog av dem. 🙂
    Men förstår vad du menar med att uteserveringar och reklamparasoll skulle göra sig bättre vid parkeringen.

    1. Eller hur, alla borde ha tillgång till ett eget vattenfall runt hörnet. (Utan parasoll, haha!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close