Close
Att äntligen få resa till Mostar i Bosnien och Hercegovina

Att äntligen få resa till Mostar i Bosnien och Hercegovina

Jag vet fortfarande inte riktigt var eller när jag såg bilder på Mostar första gången, jag vet bara att jag tänkte ”jag måste dit”! Det var anblicken av den mäktiga ottomanska Stari Most-bron som slog an något i mig. Tiden gick, våra planer om att bila nere på Balkan började smidas – och jag såg min chans att komma till Mostar.

bosnien

Vi lämnar Omis i Kroatien på förmiddagen och kör in över gränsen till Bosnien mindre än ett par timmar senare. Utsikten som omger oss är fantastiskt vacker.

bosnien

Mostars närliggande omgivningar lär vara kända för odlingar av växter som trivs i det här medelhavsklimatet, bland annat vindruvor, fikon och clementiner. Under sommartid når Mostar och omnejd emellanåt temperaturer över 40 grader. När vi rullar in i staden i slutet av juni mäter vår termometer 35 grader, vilket är på gränsen för bekvämlighetszonen till och med för oss som har bott ett par omgångar i Thailand.

Staden Mostar

mostar

När vi till slut är framme och har parkerat bilen möts vi av kyrkor, moskéer och kullerstenar i en salig blandning.

mostar

Vi frågar efter vägen till bron och svänger enligt anvisningar ner vid en moské, där vi mycket riktigt hittar en bro. För en millisekund hinner jag tänka – ”oj, bron ser verkligen större ut på bilderna än i verkligheten…”

mostar

… men snart skymtar vi den betydligt större bron Stari Most lite länge bort mellan trädkronorna.

mostar

Jag måste ändå verkligen slå ett slag för den lilla bron…

mostar

… som egentligen är sötare än Stari Most, men framför allt en betydligt lugnare plats än stadens huvudattraktion.

mostar

Vid det här laget har vi hunnit bli helt urlakade av värmen och bestämmer oss för att äta lunch vid en av de trevliga restaurangerna som har sina serveringar precis vid den lilla ån som flyter under bron. Vi frågar om rekommendation att äta (alla Bosnier vi träffar på är väldigt bra på engelska), och blir tipsade om att beställa in den lokala maträtten cevapcici som vi fastnade för redan i Split – utan att då har koll på att den här maträtten egentligen kommer från Bosnien. Vi betalar drygt 150 SEK för en måltid för hela familjen.

Stari Most

Efter maten är vi redo att ta oss an lite sightseeing och följer vägen upp på kullerstensgatorna mot Stari Most  och som ni ser är vi inte ensamma. Den välkända bron byggdes redan på 1500-talet när Bosnien styrdes av det ottomanska riket, men förstördes under kriget i början på nittiotalet. Efter kriget donerade ett flertal länder pengar för att bygga upp bron som återinvigdes igen 2004.

Mostar ligger i en dal som delas genom Neretvafloden som flyter igenom staden. Spana in hopptornet i mitten av bilden, kan ni gissa vad det används till? Från Stari Most får vi en väldigt vacker utsikt över Mostar…

mostar

… från båda sidor.

mostar

Hela vår familj bänkar oss vid bron och väntar på något som får det att kittla rejält i magen på oss allihop.

stari most

Killen i röda badshorts och hans vänner klättrar helt oberörda uppe längs räckena på bron för att samla in pengar som så småningom ska få dem att hoppa ner från bron i vattnet. Prislappen? Totalt 25 euro. Lägg på sex nollor till så kanske jag hade övervägt tanken.

De männen vi ser hoppa verkar kunna göra det i sömnen, lokalbefolkningen har gjort det här sedan urminnes tider. Det finns också turister som hoppar, men för att göra det behövs en rejäl genomgång från de lokala hoppkillarna. Att hoppa utan utbildning rekommenderas bara för dem med dödslängtan, för att klara hoppet på 20-24 meter ner i det iskalla vattnet (ca 15 grader) behövs utbildning och ett par övningshopp som görs från hopptornet som jag redan har nämnt. Är du galen nog att vilja göra ett försök själv kan du läsa mer information på den här bloggen.

mostar

Själva känner vi oss redo att ge oss på glassen i stan. Trots att vi köper glass på huvudgatan som kryllar av turister får vi italiensk kvalitetsglass till hela familjen för trettio kronor, hurra!

stari most

I en byggnad vid ena brofästet visas en fotoutställning från kriget, den hade jag absolut satsat på om inte barnen hade varit med.

stari most

För jo, den här dagen tär på barnens krafter. Försök att besöka staden tidigt på morgonen alternativt framåt eftermiddagen/kvällen om ni har möjlighet.

mostar

Efter lunch, brospaning och glassätning, och med den här utsikten i ryggen vänder vi tillbaka…

mostar

… för att sakta ta oss tillbaka mot bilen. Men innan dess stannar Tobias och barnen till vid en av småbutikerna längs huvudgatan för att (surprise!) köpa en kylskåpsmagnet från Bosnien och Hercegovina. Svetten lackar och vi bestämmer oss för att åka vidare mot Kravice för att svalka av oss i vattenfallen.

Tre snabba tips om Mostar:

mostar

#1. Parkering & ta sig hit:

Vi lämnar Omis i Kroatien vid tiosnåret på förmiddagen och kör in över gränsen till Bosnien och Hercegovina en timme och fyrtio minuter senare. Vi har blivit bortskämda med den fina kvaliteten på Kroatiens vägar och märker snabbt en tydlig försämring vad gäller väglaget inne i Bosnien. Eftersom vi har blivit förvarnade kommer det inte som någon överraskning. Att hitta till Mostar är inte svårt, skyltningen till staden är över förväntan och vår GPS fungerar hyfsat. Däremot är det lite lurigt att följa skyltarna in mot de gamla stadsdelarna där de flesta sevärdheterna finns. Vi parkerar bredvid ett hotell med en parkeringsvakt och betalar 50 SEK för en heldagsparkering. Säkert överpris, men vi hade inte tålamod nog att leta egen parkering.

#2. Att göra i närheten

Det finns en del turistattraktioner i närheten av Mostar. På väg in mot Mostar kör vi igenom staden Blagaj där Europas största källa floden Buna ligger. Vi kör också förbi staden Počitelj som är känd för sin turkiska arkitektur. Själva hoppar vi över både Buna och Počitelj för att istället köra mot vattenfallen vid Kravice där man kan bada. Det är en fantastiskt vacker plats, men i ärlighetens namn tycker jag en stor del av upplevelsen försvinner eftersom marken är så upptrampad att det blir en enda stor gyttja och att det vimlar av små serveringar som känns malplacerade mitt i allt det vackra. Här har Plitvice Nationalpark lyckats bevara och ta hand om sina naturtillgångar på ett helt annat sätt.

#3. Ett spanskt alternativ till Mostar

I våras fick jag nästan gnugga mig i ögonen när vi under en pressresa till Katalonien stannade till vid staden Besalú. Det var exakt den här vyn jag hade förväntat mig av Mostar och likheterna är slående. Har du närmare till Spanien än till Bosnien och Hercegovia har du med andra ord ett likvärdigt alternativ till Mostar i Besalú – med vy över mäktiga stenbroar, snirkliga gränder och kullersten.

Mostar vs Besalu
Lika som bär: den charmiga staden Besaú i Katalonien.

Fler inlägg från den här resan hittar du under Roadtrip Balkan. Just nu befinner vi oss i Montenegro där vi stormtrivs.

25 comments

 1. Ett önskeresmål sedan länge. Tror prins Charles var med vid återinvigningen av bron apropå den.
  Visst är det intressant att se skillnad i hur länder visar upp sin natur. Kroatien är ju med i EU och måste utnämna Natura 2000-områden och annat samt att de såklart får bidrag för projekt. Dock har vi inom miljö visst samarbete med hela Balkan. De har ju inte samma tradition av att bevara natur för rekreation heller men det kommer.

  1. Kul att du också drömmer om Mostar! Intressant att ta del av din kunskap om naturen, det märks verkligen att det är olika ”tänk” bakom – men som du nämner spelar väl självklart också pengar in…

 2. Alltså wow vilken resa ni gör!!! Underbara bilder! Skulle (tyvärr) aldrig få m min familj på en liknande Roadtrip även fast jag gärna skulle Vilja 😉 kram

  1. Tack snälla Lina! Jag är glad att alla i vår familj är okej att att bila långa sträckor, själv var jag väldigt åksjuk när jag var liten och hade nog inte grejat mer än några meter på en sådan här roadtrip innan jag hade kräkts, haha!

 3. Jeg har lengtet etter å besøke Mostar i flere år, og hver gang jeg ser bilder derfra, tenker jeg at jeg MÅ dit snart. Det ser så vakkert ut der! Og den lille broen var virkelig søt 🙂

  1. Du MÅ dit! 🙂 Hoppas det blir av.

 4. Så himla härligt att följa er här på bloggen och på instagram. Vilken underbar familjeresa!

  1. Kul att du följer oss Sandra. Ja, vi har haft det fantastiskt – men nu är vi redo att åka hem igen! <3

 5. Vartenda ställe ni besöker hamnar direkt på min önskelista. 🙂 Mostar är verkligen en dröm att få besöka någon gång. Det ser så otroligt fint ut.

  1. Haha – det låter som ett bra betyg för att vi har valt rätt ställen! Mostar var super, hade önskat vi fick lite mer tid att gå omkring i staden. Nästa gång!

 6. Bosnien är på vår bucket list. Vi åkte väldigt nästan in där förra året, på en roadtrip mot Kroatien men då krävdes det ett speciellt tillstånd vid gränsen, green card eller nåt? Som man skulle ansöka om innan så vi fortsatte. Hade ni några problem med att köra in med bilen?

  1. Hej! Ja, vi hade ordnat allt med tillstånd att åka in i andra länder redan när vi hyrde bilen. De kräver ett speciellt certifikat för att köra hyrbilen över landsgränserna. Vår hyrbilsfirma hade stenkoll på detaljerna, tror vi fick betala 900 kr totalt (för att köra in i grannländerna).

 7. Visst är det härligt att hitta såna pärlor i världen/europa.
  Underbara bilder.
  Jag har bytt namn på min blogg
  Hälsningar Stina
  https://sparklingtajland.blogspot.se/

  1. Tack Stina. Kul med namnbyte – heja!

 8. Ser verkligen supercharmigt ut! 🙂

  1. Ja, vi hade en bra stund där! Glad att vi prioriterade att åka dit.

 9. jag får galen realängtan av din blogg! Och då är jag inte ens särskilt förtjust i att resa! =)

  1. Haha, det måste vara det bästa betyget. TACK!

 10. Mycket intressanta tips här! Vad är det för kyrka i första bilden? Ser väldigt vackert ut där!

  1. Tack Kristofer! Visst är det fint. Vet tyvärr inte namnet, vi parkerade där med bilen – nära den ”lilla” Mostarbron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close