Close
Italien med barn: varför, när och vart ska du åka?

Italien med barn: varför, när och vart ska du åka?

Varje gång det vankas planering inför kommande familjeresor står Italien högt upp på listan över tänkbara förslag.

Italien med barn kan knappast bli fel, vilket stämmer överens med min åsikt om att landet är ett säkert kort att satsa på för både soloresenärer, kompisgäng och alla möjliga typer av familjekonstellationer. I det här inlägget har jag fokuserat på Italien med barn och tillhörande tips.

Italien med barn: varför, när och vart ska du åka?

toscana italien

#1. Varför ska du resa till Italien med barn?

Italien är ett land som du kan besöka året runt, med barn eller utan. Jag reser helst till destinationer och platser där hela familjen kan få ut något av vistelsen och föredrar resor där jag själv syr ihop paketet med transport, boende och aktiviteter för bästa möjliga upplevelse. Just Italien erbjuder en mix av varierad miljö och olika utflyktsmål som gör att landet passar alldeles utmärkt för småbarnsfamiljer. Min ultimata vecka i Italien med barn ser ut ungefär så här:

toscana italien

Strax innan vår yngsta dotter Nellys ettårs-dag tar jag med henne, storasyster Julia (4 år), min mamma och min syster till Italien. Vi flyger till Pisa där vi hämtade upp en hyrbil och kör sedan drygt 15 mil mot Grosetto och en bokad lägenhet på Riva del Sole Resort & SPA (Castiglione Della Pescaia). Under veckan anpassar vi oss någorlunda efter lillans mat- och sovklocka. Vi utgår från vår lägenhet och tar bilen mot…

toscana italien

… Porto Santo Stefano där vi promenerar längs vattnet och köper på oss en massa delikatesser till lunch.

toscana italien

Vi åker också till den söta lilla byn Orbetello, en av oräkneliga charmiga italienska byar att stanna till vid och flanera runt.

tips för resa med barn Italien

Eftersom vår lägenhet ligger ett stenkast från stranden spenderar vi givetvis också mycket tid vid Adriatiska havet.

toscana italien

Med en ettåring och en fyraåring i sällskapet skulle det nog i ärlighetens namn räckt med att hänga vid stranden hela veckan, men vi vuxna vill gärna turista runt för att se mer av våra omgivningar.

toscana italien

Det gör vi bland annat i staden Volterra, grundad av etruskerna högt uppe på en klippa. Härifrån sägs Stephenie Meyer ha fått inspiration till filmerna Twilight och dess kända vampyrer.

toscana italien

Vi passar såklart också på att spendera en halvdag i Pisa för att se det där tornet alla pratar om.

#2. Vad ska du tänka på?

toscana italien
toscana italien
toscana italien

I de allra flesta reseforum på internet handlar frågorna inom ”resa med barn”-segmentet om 1) tillgång till blöjor och välling/barnmat, 2) tips på barnvänliga hotell och 3) vaccinationer. Jag skulle vilja generalisera och säga att ingen av frågorna innebär något större problem.

1) Italien har både välling, barnmat och blöjor i affärerna, fast givetvis med italiensk touch. Jag köpte på mig barnmatsburkar med ”prosciutto” till Nelly som hon nöjd åt hela veckan i kombination med vanlig mat och amning. För storasyster Julia passade den italienska maten alldeles utmärkt, hon kunde glatt konstatera att landets matkultur byggd på pizza, pasta och glass passade henne alldeles utmärkt. Som lunch till våra utflykter shoppade vi loss foccacia, goda ostar, biscotti, skinka, oliver och salami i lokala bagerier/charkuterier, som vi kompletterade med färsk frukt från små frukthandlare.

2) Vad gäller barnvänliga hotell är jag fel person att fråga om begreppet ”barnvänligt” innebär barnklubb och all inclusive. Riva del Sole var ett väldigt bra alternativ för oss, här hade vi en egen lägenhet som låg nära stranden med tillgång till kök och även möjlighet att låna områdets poolanläggning som var väldigt fräsch.

3) Till Italien krävs inget specialvaccin, se dock till att ha kontakt med din BVC-mottagning så att du inte missar någon av de obligatoriska vaccintillfällena under utlandsvistelsen.

#3. När ska du åka?

Tidpunkt för resan är såklart en smaksak. För egen del tycker jag att de flesta resmål upplevs bäst under låg- eller mellansäsong och extra mycket så om du har barn i sällskapet. Vi reser till Toscana i mitten av oktober, vilket är i senaste laget rent vädermässigt. Under vår vecka har vi ganska ostadigt väder och hinner uppleva både duggregn och kyligare dagar, men också strålande solsken med temperaturer upp till 30 grader. Eftersom jag inte är jättebekväm med att köra bil utomlands blir det dock en bra kompromiss att åka när det inte är så mycket bilar på vägarna.

toscana italien
toscana italien
italien med barn

För bästa möjliga väderupplevelse skulle jag nog välja att resa till Toscana i september. Då har turistmassorna lagt sig, solen dröjer sig kvar och havet har hunnit bli uppvärmt efter en lång sommar.

#4. Vart ska du åka?

toscana italien

Det finns oändliga möjligheter och din slutgiltiga destination beror såklart på intresse och smak. Här är några konkreta förslag:

Toscana

resa med barn Italien

Cypresser i prydliga rader, böljade kullar, skuggande pinjeträd, stabila olivträd, charmiga medeltida byar och så givetvis långa sandstränder granne med Adriatiska havet. Min mamma jämför vår sandstrand och tillhörande solnedgångar med Thailands motsvarigheter och jag lovar, hon är inte helt fel ute!

Lär mer: Fem anledningar att besöka Toscana

Ligurien och ”italienska rivieran”

Ligurien med barn
Ligurien i rött, Toscana är regionen söder om Ligurien med öarna utspridda längs kusten. Foto: Lisa Fahlåker

Ovanför Toscana ligger grannregionen Ligurien, ett landskap som väl mest är känt för de fem omtalade byarna Cinque Terra vilka är ett väldigt populärt resmål för oss svenskar. Jag skulle också vilja tipsa om det betydligt mindre turisttäta Ligurien som ligger längre västerut. Här finns ett helt gäng fina stränder och området rekommenderas starkt för barnfamiljer av både resebloggarna Towe och Lisa som har varit där sina barn (vilka är i ungefär samma åldrar som mina egna).

Läs mer hos Lisa: En guide till Ligurien (och charmiga Civezza)

Läs mer hos Towe: Civezza – en pärla vid italienska rivieran

Rom

rome

Efter min storasysters skräckupplevelse med obefintliga bilbarnstolar och galna taxichaufförer i Rom har jag inte varit jättesugen på att ta med mina småbarn dit, i vart fall inte åka bil med dem. Jag skulle istället föredra att upptäcka Rom med något äldre barn som kan uppskatta storslagen arkitektur och historiebeskrivningar. I Rom finns många turister och inget hav att för underhålla och svalka badsugna barn, men å andra sidan gick det utmärkt att ta med min tvååring till Madrid som till viss del kan jämföras med Rom. I höstas var min bloggkollega Linda i Rom med sina barn som nu är 9 och 11, perfekt ålder att upptäcka Rom skulle jag gissa.

Läs mer hos familjen Hammarberg om deras resa till Rom.

#5. Fler tips om att resa med barn

toscana italien
toscana italien
toscana italien

Vart du än väljer att åka i Italien med barn kommer det säkert att bli bra. Om du inte känner dig bekväm med att åka själv, gör som jag gjorde och ta hjälp för att underlätta resan. Fråga syskon, föräldrar, släktingar eller vänner, eller åk med en annan kompis som också har barn. I övrigt vill jag gärna hänvisa till tidigare allmänna och specifika tips om att resa med barn som jag har skrivit här på bloggen:

Läs mer: Tips om att resa med barn: allmänna och specifika

Funderar du över fler lämpliga semesteralternativ vid Medelhavet utöver Italien? Då kan jag också rekommendera Spanien:

Läs mer: Spanien med barn – varför, när och vart ska du åka?


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler reseskildringar och konkreta resetips framöver. Inlägget publicerades ursprungligen 2018, men är uppdaterat under maj 2023.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close