Close
Att göra i Singapore: Resfredags cityguide

Att göra i Singapore: Resfredags cityguide

Vad finns det att göra i Singapore? I Resfredags cityguide listar jag fem saker du inte vill missa, fem sevärdheter du bör se och fem saker som kan vara bra att veta.

I samband med vår thaimout passade jag under några dagar på att byta Koh Lantas sandstränder mot pulserande storstad, futuristiska byggnader och flashiga takbarer i Singapore. Jag förknippar i vanliga fall cityweekends med europeiska huvudstäder, men i det här fallet fick begreppet till min stora lycka en ny innebörd. Så, vad finns det då att göra i Singapore?

Att göra i Singapore: Fem saker du inte vill missa

att göra i singapore

att göra i singapore

dumplings

# 1. Besök en takbar (& få första parkett till ljusshowen på Marina Bay Sands)

Att lämna Singapore utan att besöka en takbar får nog ses som ett misslyckande. Det finns en hel uppsjö av schysta hak att välja på, själva tog vi sikte på Lantern vid The Fullerton Bay Hotel. Mer bloggläsning om takbarerna finns här: Takbarer i Singapore.

# 2. Häng i Fort Canning Park

Som en grön oas mitt i affärsdistriktet tronar Fort Canning Park högt uppe på en kulle – lugnt, tyst och avskilt. Jag älskar att gå på parksafari när jag är ute på storstadsäventyr, och Singapore är inget undantag. Här hittar du en lista på fler parker i Singapore.

# 3. Ät löjligt goda dumplings i Chinatown

Maten i Asien är anledning nog till att älska världsdelen – speciellt när det handlar om dumplings. Vi hittar våra favoriter på den prisbelönta restaurangen Swee Choon Tim-Sum Restaurant i Little India.

# 4. Ta en promenad längs Clarke Quay and Riverside

Promenaden längs floden är välkänd för sina restauranger, barer och nattklubbar – det är hit kostymfolket verka gå efter sina långa arbetsdagar i de blänkande skyskraporna. Mellan Clarke Quay i norr och Marina Bay i söder ligger Boat Quay, även här myllrar det av restauranger och barer. Boat Quay har en unik historia och fungerade tidigare som den hamn vilken satte Singapore på världskartan. Mer information och tips på saker att se och göra i Clarke och Boat Quay finns här.

# 5. Raffles hotel

Raffles Hotel är vackert i all sin prakt och många är turisterna som vallfärdar hit för att beställa in en legendarisk Singapore Sling. Själv kan jag bli lite putt över att den alkoholfria varianten ser betydligt tristare ut än originalet, men det är hur som helst en upplevelse att gå hit. Om inte annat för att knäcka jordnötter och sedan kasta skalen på golvet. För jo, så har det tydligen gått till på Raffles sedan urminnes tider!

Att göra i Singapore: Fem sevärdheter du bör se

singapore

att göra i singapore

att göra i singapore

# 1. Marina Bay Sands

Mastodonthotellet har kommit att bli en signatur för hela Singapore. Tre enorma huskroppar, med något som liknar ett skrov på ett kryssningsfartyg som kronan på verket. Futuristiskt, modernt och definitivt något alldeles extra. Tydligen ska infinitypoolen på våning 57 vara en höjdare i ordets rätta bemärkelse, för tillträde till poolhärligheten krävs det dock att du bor på hotellet.

# 2. Gardens by the Bay (Cloud Forest & Flower Dome)

Gardens by the Bay är en fantastisk och till viss del surrealistisk upplevelse. Jag vet inte om Avatarfilmen inspirerades av Gardens by the Bay eller tvärtom, men kopplingarna är oundvikliga. Perfekt anlagda trädgårdar, märkliga konstgjorda träd – och inte minst de två inglasade attraktionerna Cloud Forest och Flower Dome. Inne i de enorma glaskuporna kan personalen styra klimatet så att träd och växter får perfekta förhållanden för att bjuda besökarna på en praktfull naturidyll. Har du ont om tid? Satsa på Cloud Forest och dess konstgjorda regnskogskänsla.

# 3. Art Science Museum

Art Science Museum är, precis som mycket annat i Singapore, en klass för sig. Detta museum satsar på framtiden och en interaktiv konstform där konst och vetenskap vävs samman i en unik kombination. Jag brukar inte vara överförtjust i att springa på museum under mina resor, men det här stället kräver ett besök. Läs mer om min upplevelse här: Art Science Museum.

# 4. Merlion Park

Merlion Park myllrar av turister, förvänta dig inget annat. Men det är ändå värt att gå hit, om inte annat för att spana på selfie-sticks, asiatiska gruppbilder och inte minst den gode Merlion själv. Merlionstatyn med dess lejonhuvud och fiskkropp har kommit att bli en symbol för Singapore och syns flitigt i turistsammanhang.

# 5. Little India, Arab Street & Chinatown

Vill du känna själva essensen av Singapores omtalade mångfald och kulturmix bör du varken missa Little India, Arab Street eller Chinatown. Att få uppleva flera olika kulturer och stadsdelar i ett och samma land är mäktigt.

Att göra i Singapore: Fem saker som kan vara bra att veta

att göra i singapore

artsciencemuseum

kulturmix

# 1. Singapore är dyrt

Med tanke på att Singapore ligger i Asien upplevs landet som väldigt dyrt. Enligt Forex semesterindex (juli 2016) hamnade landet på 89, att jämföra med Thailand som låg på 37. Referenspunkten är Sverige som ligger på 100.

# 2. Vem var egentligen den där Raffles?

Det går inte att ta många steg i Singapore utan att stöta på en byggnad, gata eller för all del hotell som är uppkallad efter den gode Raffles. Men vem var han egentligen? Thomas Stamford Raffles arbetade som tjänsteman vid det brittiska Ostindiska kompaniet i början av 1800-talet och fick tillstånd att upprätta en handelsstation på ön. Köpmän från bland annat Europa, Indien, Europa, Kina och Thailand samlades i hamnen för att göra affärer. Singapore blev snabbt en framgångsrik frihamn med fri invandring vilket gjorde att befolkningen växte så att det knakade.

# 3. Kulturell megamix

Mot bakgrund av Raffles handelsstation skapades ett Singapore där olika folkslag, traditioner och religioner idag lever sida vid sida. Här kan man verkligen snacka om kulturell mångfald och en spännande mix av människor, vilket också ger landet den unika prägel som gör det till ett populärt turistmål.

# 4. Rent, men denguefeber förekommer

Singapore är förmodligen den renaste staden i Sydostasien och tropiska sjukdomar är sällsynta. Däremot finns det, precis som i Thailand, lokala utbrott av denguefeber. Ha koll på influensaliknande sympton!

# 5. Det är förbjudet att föra in tuggummi i landet!

Ja, det är faktiskt sant. Det är även förbjudet att spotta på gatan. Ytterligare information som kan vara bra att veta om Singapore finns på UD:s hemsida.


Att göra i Singapore, fast inte för mig: För mig är aldrig shopping prio under resorna. Hade jag varit sugen på att bränna hål i plånboken hade dock shoppinggatan Orchard Road varit ett givet stopp. Inte heller Singapore Zoo lockade något vidare. Jag har ett kluvet förhållande till djurparker och valde därför att hoppa över den omtalade nattsafarin den här gången. En annan turistattraktion som vi varken hann med eller prioriterade var den enormt populära ön, eller snarare lekparken, Sentosa IslandHär kan du läsa mer om min resa till Singapore.

11 comments

 1. Åh, Singapore låter helt fantastiskt! Jag har nu nästan bestämt mig att det blir dit min 40-års resa går om några år tillsammans med då en 10-åringen… Jag har aldrig varit i Asien så funderar om det går att kombinera med kanske Bali eller Kuala Lumpur eller…?

  Jag har börjat planera inför lite drömresor de kommande åren med barnet – Madrid, London, Paris… Än så länge har vi bara varit ensamma en långweekend i Barcelona (Legoland/Danmark, Stockholm, sommarhuset i Spanien etc tillsammans med morföräldrarna)

  1. Det låter som utmärkta planer inför framtiden! Jag tycker det är jättekul att resa med barnen, och ser också fram emot fler resor på tu man hand med dem när de blir lite äldre.

   Singapore går utmärkt att kombinera med andra länder i Asien, när ni ändå åker så långt kan ni ju lika gärna passa på att se lite mer!

 2. Just den inspon jag behövde i gråa höst-Sverige! Har tänkt länge på att åka en låååångweekend österut, typ Bangkok, Kuala Lumpur eller varför inte Singapore? Mina resor brukar ju mest gå åt andra hållet (Sydamerika). Hur är prisnivån i Singapore? Tänker mig enklare hotell, gatumat och lokala sevärdheter.

  1. Härligt att höra Sanna! Själv är jag sugen på att göra tvärtom, alltså snart resa västerut snarare än österut, hehe.

   Prisnivån ligger som jag skrev ovan strax under svenska priser, men landet upplevdes för mig som svindyrt eftersom jag kom direkt från Thailand. Det går att bränna multum där borta, men det går absolut att komma billigt undan om du äter och bor lite enklare!

 3. Vilka vackra bilder. Singapore verkar så fint! Och rent, hehe. Men det är klart att det även innebär att det är dyrt att leva där. Får kanske ta mig en tripp dit någon gång i framtiden 🙂

  1. Tack Christine! Ja, Singapore är fint.. . och rent. Gillade mycket – förhoppningsvis får du anledning att åka dit framöver!

 4. Åh, Singapore låter så himla, himla mysigt! Svärmor har dock fräst varenda gång jag ens nämnt den staden och menar på att den bara är för tillrättalagd för att vara i Asien. Ja, samt att det är dyrt då. Så vi valde Kuala Lumpur igen istället, sist var ju A bara 5 månader och hade knappast något utbyte.

  1. KL låter helt okej det också, där har jag aldrig varit. Men Singapore fanns verkligen på min önskelista, och jag blev inte besviken! Tillrättalagd behöver inte vara något dåligt, jag tyckte att det var ganska skönt att få en (uppstyrd) helg där i slutet av våra tre månader i ett inte så tillrättalagt Thailand… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close