Close
Nürnberger Christkindlesmarkt: Julmarknadernas julmarknad

Nürnberger Christkindlesmarkt: Julmarknadernas julmarknad

Vår resa till Tyskland sker delvis i samarbete med Tyska Turistbyrån

För mig som gillar julmarknader är Nürnberger Christkindlesmarkt som att komma till julhimlen. Jag förstår varför turister från hela världen vallfärdar till denna oas av glittrande julgranar, handgjort pynt och doften av allehanda godsaker.

Den traditionella julmarknaden Nürnberger Christkindlesmarkt är ingen nyhet, redan år 1628 nämns marknaden för första gången i litteraturen. Marknaden har förmodligen rötter från Luthertiden, då man började ge varandra gåvor under julen. Ända sedan dess har alltså Nürnberger Christkindlesmarkt i olika skepnader rumsterat på torget i Nürnberg. Numera är marknaden en enorm historia med över 180 träbodar täckta av röd- och vitrandiga tak. Vår familj parkerar bilen vid Hauptbahnhof och följer dofterna av brända mandlar och Nürnberger Bratwürste hela vägen ner mot Frauenkirche. Både jag och min man blir tagna av hur vacker staden Nürnberg är, med julpynt eller utan.

christkindlesmarkt

Innan vår avresa har jag fått rekommendationer av min tyska extrasyster att ta sikte på Nürnberger Bratwürste – alltså korv från Nürnberg. Sagt och gjort, vi langar fram tre euro och blir serverade tre småkorvar i en fralla tillsammans med en klick senap. Betyg? Fem korvar av fem möjliga. Det blir att gräva i fickorna efter fler euros på uppmaning från både make och barn.

christkindlesmarkt

Och där uppe hänger hen, Das Nürnberger Christkind, med änglavingar och guldkrona. Varken begreppet hen eller Nürnberger Christkindlesmarkt är några nymodigheter i sammanhanget. Das Christkind (”das” är varken kvinnligt eller manligt) är själva symbolen för julmarknaden i Nürnberg. Med blont lockigt hår och vit särk öppnar hen ”sin” marknad kl 17:30 fredagen innan första advent – då hen läser en dikt från en avsats på Frauenkirche vid torget där marknaden hålls. Das Christkind utses av en jury i Nürnberg för en period om två år – och har med andra ord vissa likheter med vår svenska luciatradition. Under hela julmarknadsperioden finns hen att beskåda lite här och där i staden.

christkindlesmarkt

Hela gänget samlat.

christkindlesmarkt

Vårt eget lilla Christkind på jakt efter nya karuseller.

christkindlesmarkt

Hade vi haft plats i väskorna hade jag köpt hem en egen liten julmarknad att ställa upp hemma i Nynäshamn.

christkindlesmarkt

Marknadsstånd i långa rader…

christkindlesmarkt

… fyllda av korvar, brända mandlar och lebkuchen. Här kommer en hel bildkavalkad från vår ljuvliga julkväll i Nürnberg:

christkindlesmarkt

christkindlesmarkt

Nürnberger Christkindlesmarkt

christkindlesmarkt

christkindlesmarkt

christkindlesmarkt

nurnberg23

christkindlesmarkt

Nürnberger Christkindlesmarkt

christkindlesmarkt

Nürnberger Christkindlesmarkt 2016

 • Nürnberger Christkindlesmarkt pågår mellan 25 november och 24 december. Invigningen sker av ”Das Nürnberger Christkind” den 25 november.
 • Det finns gott om parkeringshus i staden, som kostar betydligt mindre än i Sverige. Vi betalade ca 20 kr i timmen för ett parkeringshus vid Hauptbahnhof (motsvarande Centralstationen).
 • Ät inte innan ni kommer hit, halva grejen är att äta sig igenom marknadsstånden.
 • Cash is king, här är det bara kontanter som gäller.
 • Klä dig varmt, marknaden hålls utomhus och det är inte kul att gå omkring och frysa!
 • Det finns en speciell marknad för barn, missa inte den (mer om den i ett separat inlägg senare).
 • Här hittar ni mer information om Nürnberger Christkindlesmarkt.

Och slutligen, Nürnberger Christkindlesmarkt är en unik upplevelse och är verkligen värt ett besök för dig som gillar julmarknader. Jag skulle dock absolut rekommendera att ni kombinerar ett besök på den stora marknaden i Nürnberg med en lokal och mindre variant som kan kännas gemytlig på ett helt annat sätt. Vi fick tips om att besöka julmarknaden i Fürth, vilket är ett bra tips för att få det bästa av båda världar. Jag hörde någonstans att det hålls över 2500 julmarknader runt om i Tyskland, det finns med andra ord ett gäng att välja på.


Vår resa till Tyskland sker delvis i samarbete med Tyska Turistbyrån, men tankarna, åsikterna och bilderna är som vanligt mina egna.

10 comments

 1. Vad mysigt det ser ut, och härliga varma färger i bilderna! Imorgon visar vi oxå julmarknadsbilder på vår blogg, men från en betydligt mindre julmarknad.

  1. Tack – och jaaa, så mysigt! Nu hemma igen, inte så illa att komma hem till snö, första advent och lussekatter (förvisso från Statoil, men ändå!) heller. Ha så mysigt på era marknader°!

 2. Åh! Min lilla julmarknad swishade förbi 🙂 käthe wohlfart. Det är lite kul att ha en egen butik. 😉

  1. Haha, eller hur! Svårt att inte tänka på dig när jag är i Tyskland. Älskar de där träfigurerna, särskilt änglarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close