Close
Tips om julmarknader och annat som hör julen till

Tips om julmarknader och annat som hör julen till

Till min stora glädje kryper december allt närmare vilket innebär att jag får frossa i adventsmys, lussekatter och julmusik. I dagens fredagsspaningar ger jag några tips om julmarknader, allt från lokala varianter i Stockholmsområdet till enormt stora julmarknader i Tyskland.

I veckan föll den första snön över Stockholm och i vanlig ordning blev det totalkaos med pendeltåg och bussar. Jag fastnade i Älvsjö och kunde till slut bara le åt eländet. Det är samma visa varje år! Jag var också inne och spanade in NK:s julskyltning som det här året har temat ”Fanny och Alexander”. Det blev en bra uppvärmning för det här veckosvepet med fullt fokus på tips om julmarknader. utlandsjular

RESFREDAG: 17 november 2017 – tips om julmarknader och annat som hör julen till

#1. Julmarknader i Stockholm

Vill du flanera tillsammans med ett stort antal turister (och mig!) ska du ta dig till de mer kända tillhållen i Gamla stan och Kungsträdgården. Det finns dock mindre, men riktigt mysiga, traditionella och gratis varianter hos exempelvis Zetas i Kungens Kurva, Tungelsta trädgårdspark och Stora skuggans 4H-gård. Skansens och Fjärilshusets julmarknader är också fina alternativ, men har du ett gäng barn med dig i sällskapet är det lätt att inträdespriserna drar iväg. Skansen tar 60 kr/barn och 120 kr för vuxen och Fjärilshuset 80 kr/barn och 165 kr/vuxen. Då ingår i och för sig inträde till respektive anläggning, men ändå.

weekend i stockholm

#2. Julresor i Sverige

Innan jag fick upp ögonen för de mindre varianterna ovan hann jag skriva ett samlingsinlägg om julresor i Sverige i en artikel för Travelmarket: Julresor i Sverige: vart ska du åka? 

#3. Samlingsinlägg om julmarknader i Skandinavien

Min bloggkollega Daniela/Discovering the Planet har satt ihop ett samlingsinlägg om elva olika julmarknader i Skandinavien.

#4. Omtalade och välkända julmarknader i Tyskland

Mycket av det vi i Sverige förknippar med jul är direktimporterat från Tyskland och det är med med andra ord inte konstigt att Tysklands julmarknader är världskända. Jag bodde i Berlin ett år och njöt i fulla drag av julmarknaderna runt stadens gator och torg. Förra året var jag och familjen nere i södra Tyskland och passade på att besöka Nürnberger Christkindlesmarkt, en enorm julmarknad med över 180 marknadsstånd och ”Das Nürnberger Christkind” som övervakar hela spektaklet. Det var riktigt häftigt att uppleva marknaden på plats, fast det var alldeles för mycket folk på liten yta. I slutändan föredrog den lugnare och lokala varianten i Furth där vi bodde. Hamburg verkar ha en hel uppsjö med julmarknader som lär vara besöksvärda, Jeanette Seflin skriver mer om dem här: En guide till Hamburgs julmarknader.

christkindlesmarkt

christkindlesmarkt

christkindlesmarkt

#5. Salzburg julmarknad i Österrike

Jag har prickat in minst en julmarknad per år så länge jag kan minnas (men undantag för det året vi spenderade hela december i Thailand). Nu i början av december får jag genom ett samarbete med STS Alpresor möjlighet att åka till julmarknaden i Salzburg. Jag ser fram emot att damma av tyskan och promenera runt bland marknadsstånden på torget. Julen gör sig definitivt extra bra på det tyska språket. Frohe Weihnachten!

christkindlesmarkt


Satsar du på någon julmarknad i år och i så fall vilken? För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar om att resa hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

8 comments

 1. Jag började redan förra helgen med jul på Liseberg: http://liniztravel.com/2017/11/18/jul-pa-liseberg-i-goteborg/

  Det var fantastiskt!

  Stockholms julmarknad hoppas jag hinna med kommande jul helger och kanske blir det någon julmarknad i Dubai också.

  Hörligt m Salzburg! Vi funderar oxå på alperna i vinter. Det var så härligt i vintras!!!

  Trevlig helg,

  Kramar

  1. Ja, jul på Liseberg är en höjdare – fast Tobias blev avskräckt förra året när han var där med barnen, han sa att de knappt kom fram för att det var så mycket folk.

   Dubai låter onekligen nice, fast julstämningen kanske uteblir i värmen… Trevlig helg!

 2. Jag har en julmarknad precis utanför kontorsfönstret. Blandad europeisk på Kongens Nytorv nära den mer danska i Nyhavn. På Hotel d’Angleterre invigde de sin traditionella julfasad idag med julorkester (jag lade upp en hastig bild på min egen FB). Christiania skippar jag i år men mamma har flyttat ner hit och vill se den på Tivoli och så ska vi på de olika i Malmö. Jag saknar den europeiska i Bryssel med sin galet blandade atmosfär.

  1. Ah, du låter lika julifierad som mig – härligt att höra! 🙂 Bryssel, åh, det vore något. Roligt att få en inblick i andras favoriter, Tivoli har jag hört mycket gott om.

 3. Salzburg är ju så vackert – jag har ju bara varit där på sommaren så gissar att julmarknad ger staden extra bling 🙂

  1. Ja, men eller hur! Bling gillar vi!

 4. Mysiga tips man tackar 🙂

  Jag tipsar om Göteborgs mysigaste julbutiker idag på bloggen:)

  Ha en fin ny vecka!

  LOVE Maria på Inredningsvis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close