Close
Det ultimata reseåret: 4 årstider och 4 typer av resor

Det ultimata reseåret: 4 årstider och 4 typer av resor

Hur skulle det ultimata reseåret se ut för mig? Varje årstid har sin charm hemma i Sverige och just naturskiftningarna under årstiderna är ett av de många fenomen jag älskar med att faktiskt bo här.

När jag intervjuade min man Tobias i Att resa-podden menade han att ungefär fyra resor om året känns lagom som det ultimata reseåret för honom. Det låter egentligen ganska rimligt, även om jag själv har ett högre snitt än så. Om fyra utlandsresor var maxantalet skulle jag fördela dem ungefär så här för att uppnå bästa möjliga känsla genom året.

Det ultimata reseåret genom fyra årstider

Höst:

reseåret orbetello

Hösten har en förmåga att rusa förbi fylld med jobb, aktiviteter och att göra-listor. Jag planerar gärna in en paus någonstans under oktober månad, inte minst för att fylla på soldepåerna efter den svenska sommaren. Personligen förlänger jag gärna sommarkänslan genom en resa till södra Europa. Det finns många fördelar med att resa under lågsäsong: temperaturen är fortfarande behaglig, tempot lugnare och priserna betydligt billigare än under högsäsong.

Tips på lämpliga resmål: Italien är alltid en bra idé, inte minst under hösten. För ett par år sedan tog jag med mamma, storasyster och mina småtjejer till Toscana för några ljuvliga dagar där vi mixade strandliv med småbyar och stadspuls i Pisa. Läs mer om resan här: Fem anledningar till att besöka Toscana.

Toscana är böljande fält, pittoreska småbyar, silvergröna olivlundar och snirkliga vinrankor, men också vilda vågor och lena sandstränder.

Vinter:

tännforsen
Tännforsen, Åre. Foto: Katarina Wohlfart

December med allt vad det innebär i form av adventsmys, lucia och tusen tända juleljus är en riktig favoritperiod, då har jag egentligen inget emot att stanna i norden. För att elda på vinterkänslan åker jag gärna på julmarknader, både i Sverige och utomlands, vilket jag verkligen kan rekommendera. För att hitta snösäkra vidder är Åre, som verkligen blev en favorit tidigare i år, ett säkert kort.

Tips på lämpliga resmål: Förra året åkte vår familj till södra Tyskland där julstämningen inföll sig med besked på de tyska julmarknaderna, läs mer här: Nürnberger Christkindlesmarkt: Julmarknadernas julmarknad. För svensk vintermagi rekommenderas en resa till Åre: Vintermagi vid Sveriges största vattenfall.

En sagoskog täckt av glittrande snö, ståtliga granar på rad och så Sveriges största vattenfall som delvis fryst till mäktiga isformationer längs klippväggarna. Tännforsen i vintertid bjuder på en av de vackraste vyerna jag har upplevt här i Sverige.

thailändskor

När julen har dansats ut och snögnistret inte längre känns lika magiskt kommer längtan efter något mer, längre bort. Januari-mars är månader jag gärna spenderar på varmare breddgrader, allra helst i Thailand. Vintern 18/19 satsar vår familj förmodligen på tredje thaimouten gillt, om jag inte kan övertala min man att prova något annat alternativ.

Tips på lämpliga resmål: Thailand, Singapore eller Filippinerna är alla storfavoriter hos mig.

Vår:

reseåret weekend
Tjejweekend i Warszawa. Foto: Katarina Wohlfart.

När Europa vaknar från vinterdvalan vill jag möta våren i någon av alla dess städer. Spirande gröna träd, ljusare kvällar, picknick i stadsparker och löften om en stundande sommar. Våren är verkligen weekendstädernas tid!

Tips på lämpliga resmål: Möjligheterna är oändliga, några förslag är Warszawa (Därför ska du åka till Warszawa), Rom (Att göra i Rom: Femton tips att ta fasta på), Reykjavik (Reseguide Island: med fokus på Reykjavik och omnejd) och Amsterdam (Reseguide Amsterdam: bland kanaler, parkliv och fika).

Ett av de bästa restipsen för en weekend får vi av vår holländske hotellportier: ”Våga gå vilse!”. Jag och min kusin släpper med andra ord våra krampaktiga grepp om kartan och turistguiderna och promenerar istället runt på måfå bland stadens kvarter.

Sommar:

det ultimata reseåret

Sommaren i Sverige ÄR kort och det mesta har sannerligen en förmåga att regna bort, men när alla bitar faller på plats finns det ingenstans jag hellre vill vara i juni, juli och augusti. Under de senaste åren har jag fått mersmak på mitt eget land och inser att det finns en hel guldgruva att ösa ur från norr till söder, och tillbaka igen.

Tips på lämpliga resmål: Några av mina favoritplatser i Sverige hittar ni i inläggsserien ”Resfredags Svenska Pärlor” som löpande kommer att fyllas på framöver.


Mina fyra utlandsresor hade jag med andra ord fördelat på en vecka i exempelvis Italien under hösten, en adventsresa till Tyskland + en långresa till Asien på vintern och en stadsweekend i Europa på våren. Sommaren skulle jag ha spenderat i Sverige! Hur ser det ultimata reseåret ut för dig? 

5 comments

 1. Ungefär så, men hellre storstad eller natur under tidig höst. Flyr gärna lite längre i november, men helst i typ januari. Sen är det skidfokus till 100% tills våren då jag gärna tjuvstartar sommaren i storstad med värme.

  1. Ja, alltså januari skulle för min del helt kunna strykas från de svenska kalendrarna – haha!

 2. Vintern flyr jag gärna ifrån en period i jan feb..Varför inte en vandringsresa södra Europa?
  Våren är en magisk tid..då blir det gärna någon vecka i tex Holland el Tyskland , gärna med lite vandringar inbokade
  Sommaren får gärna tillbringas i vårt vackra land, Skåne är alltid lika ljuvligt. Höga kusten väntar ännu på ett besök fr oss. Men vissa ställen passar helt enkelt bäst att visitera på sommaren..så -18 blir det Cornwall och St Ives.
  Hösten då hinner man med en långweekend i ngn trevlig stad, sist var det Krakow. Och så kommer då senhösten Då blir det gärna en kryssning. I år så sent som 3 dec

  1. Det låter som fantastiskt fina resplaner du har framför dig Ann! Cornwall och St Ives är storfavoriter hos mig. Krakow är jag sugen på framöver. Och vandringar – ja, fler sådana kan jag definitivt få in i schemat. Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close