Close
Fürther Freiheit: Tysk julstämning i Bayern

Fürther Freiheit: Tysk julstämning i Bayern

Vår resa till Tyskland sker delvis i samarbete med Tyska Turistbyrån

I går var det exakt en månad kvar till julafton – vilket innebär att julmarknaderna nu slår upp portarna här i Tyskland. Vi tar sikte på marknaden vid Fürther Freiheit och får en minnesvärd kväll med levande julkrubba, söta marsipanfigurer och Wurst i långa rader.

I onsdags mötte jag upp resten av familjen på Frankfurts flygplats efter några dagars jobb i Ljubljana. Efter pusskalas i Frankfurt hämtar vi upp hyrbilen och kör vidare mot Weibersbrunn (ca en timme österut) för en hotellövernattning innan vi landar i Fürth, en förort till Nürnberg. Medan man Tobias tävlar i racketlon får jag anledning att damma av min tyska under ett långt samtal med en fantastiskt trevlig tysk dam.  Jag berättar om våra planer på att besöka den omtalade julmarknaden ”Nürnberger Christkindlesmark” och får svaret att vi absolut inte får missa den lokala julmarknaden vid Fürther Freiheit som ligger här i krokarna. Sagt och gjort – i går kväll samlade vi ihop familjen och njöt till fullo av av tysk julmarknadstradition. Utöver vårt lilla gäng ser vi inte en enda turist, vilket inte lär vara fallet i Nürnberg dit folk vallfärdar från hela världen.

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürther Freiheit

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürth Weihnachtsmarkt

Fürth Weihnachtsmarkt

Weihnachtsmarkt auf der Fürther Freiheit

Julmarknaden vid Fürther Freiheit består egentligen av två delar som övergår i varandra: en medeltidsvariant med gycklare och öppen eld och en klassisk variant med julgransprydnader i långa rader och levande julkrubba med riktiga djur. Vi strosar runt på båda och äter oss igenom stånden i samma takt som plånboken töms på euros. På vägen hem i bilen frågar jag familjen om höjdpunkterna från kvällen. Både jag och Tobias är mest nöjda över att vara tillsammans och njuta av stämningen, Sebastian älskar det grillade köttet, men tycker också om att åka jultåget med Nelly: ”det var så mysigt”. Julias höjdpunkt är godiset, medan Nellys favorit verkar vara julkrubban med de söta fåren.

Trots avsaknad av snö blir kvällen precis så stämningsfull som jag hade hoppats på – det här har jag drömt om länge.


Adress: Fürther Freiheit, 90762 Fürth (Bayern)

15 comments

 1. Åh vilket topoentips! Nürnbergs marknad är fullproppad med amerikaner och andra turister ja (men själva staden alltså underskattad i mina ögon).

  1. Jo, jag har ju hört att det skulle vara enormt mycket turister i Nürnberg – därför känns det extra kul att få ”värma upp” med äkta vara här i Fürth. Njöt i fulla drag, och himla kul att få prata tyska med alla. De såg dock lite konfunderade ut över dialekten, men de flesta gissade ändå på att vi kom från Skandinavien.

 2. Vilka fina bilder! Det ser verkligen juligt och mysigt ut! Kul att hitta en lokal marknad, utan en massa turister! Vi är i Tjeckien just nu för att utforska julmarknader på två olika orter 🙂

  1. Tack Helena! Ja, ni kör ju verkligen all in på julmarknader i år – ska bli kul att jämföra era upplevelser av de olika länderna. Kram!

  1. Verkligen, finns inget bättre sätt att fira in advent.

 3. Ser otroligt mysigt ut! Älskar julmarknader i alla dess former! Fina bilder du får verkligen fram julkänslan?
  /Petra

  1. Ja, väldigt mysigt Petra! Jag är också en julmarknadsälskare, får typ aldrig nog. Har med andra ord kommit helt rätt… 🙂

 4. Underbart med julmarknader i Tyskland! Skulle också åkt dit som jag brukar och hälsa på några kompisar i Frankfurt men vi bestämde oss för att åka till London istället så får bli julmarknader där.

  1. Men åh, London låter inte så dåligt det heller Pilla. ENJOY!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close