Close
Bucketlist för resor i Tyskland: tips på saker att se och göra

Bucketlist för resor i Tyskland: tips på saker att se och göra

Inlägget Bucketlist för resor i Tyskland är ett betalt samarbete med Tyska Turistbyrån.

Efter snart två år hemma i Sverige börjar jag så smått tänka tanken på att resa utomlands igen. Resmålen som lockar är platser jag har ett nära förhållande till på något vänster. Eftersom jag har bott i Tyskland, och även har familj där, är det ett av länderna jag längtar efter att återvända till. Men vart ska jag åka? Ju mer jag tänker på det, desto längre växer sig önskelistan. Det är därför läge att en gång för alla få den där listan på pränt i bloggen. Här är den alltså, min bucketlist för resor i Tyskland med saker jag vill se och göra (jag avser att fylla på listan efter hand!).

Läs mer: Bucketlist för resor i Sverige – 100 saker jag vill se och göra

tåginspiration
att göra i Berlin

Bucketlist för resor i Tyskland: tips på saker att se och göra

#1. Ö-liv vid Amrum, Sylt, Föhr och Halligen (Schleswig-Holstein)

Förbundsstaten Schleswig-Holstein, som gränsar till Danmark i norr och ligger mellan Östersjön och Nordsjön, går under smeknamnet “Das Land zwischen den Meeren”.

Schleswig-Holstein
Sylt. Foto: Shutterstock.

I det här ”landet mellan haven” är vattnet det gemensamma temat, och hit reser jag gärna för att utforska öarna längs den nordvästliga kusten i Nordhavet. Av öarna Sylt, Amrum, Föhr och Halligen är det främst Amrum och dess vita sanddyner som står överst på min bucketlist för resor i Tyskland.

Läs mer: Att resa till Schleswig-Holstein i Tyskland

#2. Världsarvslistade Quedlinburg (Sachsen-Anhalt)

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när du ska uttala ”Quedlinburg”. Det här är namnet på en unik stad med drygt 1300 korsvirkeshus – så pass unik att den är upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Quedlinburg. Foto: mije_shots/GNTB.

Jag ser fram emot att någon gång åka hit och få en känsla av hur en medeltida europeisk stad kunde byggas upp. Här skulle jag gärna åka en dagstur med ångtåg längs Harzer Schmalspurbahn från Quedlinburg vidare till Wernigerode, en annan av Sachsen-Anhalts besöksvärda småstäder. Området lär också vara en höjdare i adventstid med alla dess julmarknader.

#3. Vandra i Harzregionen

Det är något onekligen något speciellt som lockar med bergskedjor, vilket gör att bergskedjan Harz, som löper genom delstaterna Sachsen-Anhalt och Thüringen, åker upp på min lista. Området ser också lovande ut för fina vandringsupplevelser– inte minst i Harz nationalpark.

Harz. Foto: Florian Trykowski/GNTB.

Bergskedjans högsta berg Brocken mäter 1142 meter över havet och är därmed norra Tysklands högsta berg. För den som inte kan eller vill vandra hela vägen upp och ner verkar Brockenbahn och dess ångtåg vara ett riktigt bra alternativ, med vackra vyer som breder ut sig utanför fönstret.

#4. Hansahistoria i Bremen

Bremen
Bremen. Foto: Foto: bluejayphoto/GNTB.

Bremen lockar mig på grund av historien och kulturen – jag fascineras av tanken på allt som Tysklands äldsta kuststad har varit med om genom åren. Ett besök till Bremens äldsta kvarter ”Schnoorviertel” är givet, liksom att pricka av ett par världsarv i form av det maffiga Rådhuset och självständighetsstatyn Roland. I övrigt lockas jag av att cykla omkring i stadens grönområden (jodå, Bremen sägs vara en av Tysklands grönaste städer).

Läs mer om Bremen.

#5. Äta marsipan i Lübeck (Schleswig-Holstein)

Jag vet inte hur många munsbitar marsipan från ”Niederegger” i Lübeck jag har tryckt i mig genom åren, men många är det.

julen i Tyskland

Det är med andra ord självklart att jag någon gång måste besöka Niedereggers café och museum i Lübeck, hemstaden till tidernas bästa kombination av marsipan och choklad.

#6. Fortsätta uppleva Berlin (och Potsdam)!

Efter ett års studier och jobb i Berlin kommer staden för alltid att vara förknippad med fina minnen.

att göra i Berlin
Berlin.

Jag älskar att åka tillbaka och känna nostalgin flöda, men också att upptäcka nya platser, stadsdelar, caféer och butiker. Hit kan jag nog resa hur många gånger som helst utan att tröttna.

att göra i Berlin Potsdam
Slottsträdgårdarna i Sanssouci.

I bästa fall hinner jag också klämma in ett och annat kärt återbesök i grannstaden Potsdam och dess kronjuvel i form av slottet Sanssouci.

Läs mer: Ett dygn i Berlin – att återuppleva min gamla hemstad

#7. Burg Eltz Castle – medeltida borg

Åsynen av borgar och slott är förvisso inte särskilt ovanligt i Tyskland, men det finns en borg i Wierschem i västra Tyskland (söder om Köln) som jag inte helt kan släppa innan jag har fått se den med egna ögon. Maffiga Burg Eltz ägs idag, trettiotre generationer senare, fortfarande av samma släkt som byggde den. Jag tänker för övrigt att den här borgen vore en perfekt förlaga för ett pepparkakshus!?

#8. Beundra sagoslottet Neuschwanstein

För att fortsätta på sagotemat med borgar och slott har Neuschwanstein en given plats på min bucketlist för resor i Tyskland…

Neuschwanstein. Foto: Monnah.se

… detta efter att ha läst följande formulering hos min syster för några år sedan: ”Vi gav oss iväg till Ludwig II:s skrytbyggen Neuschwanstein och Linderhof. Vägen dit och hem var som hämtad ur boken om den lilla alpflickan Heidi.” Av bilderna att döma lockar inte Linderhof lika mycket som Neuschwanstein, men jag tackar inte nej till att besöka båda.

#9. Njuta av kustliv vid Rügen!

2006 hade jag förmånen att delta på det finaste bröllopet jag har varit på. Vigseln hölls på Seebrücke Sellin med utsikt över Rügens kust, med Östersjöns vågor som slog in mot piren och den vita sandstranden.

Jag tror att samtliga bröllopsgäster blev förälskade i omgivningarna, och någon gång ska jag och min man tillbaka och se mer.

#10. Filmstjärnan Görlitz (Sachsen)

Tysklands östligaste stad, alldeles intill Polen, har satts på kartan under senare år inte minst mot bakgrund av att delar av Hollywoodproduktionerna The ReaderInglourious Basterds och The Grand Budapest Hotel har spelats in här. Jag lockas av den vackra (och välbevarade) arkitektur, och för att jag har dålig koll på den här delen av Tyskland.

#11. Uppleva fler vandringar i Tyskland

reseguide sächsische Schweiz
Sächsische Schweiz (Elbsandsteingebirge)

Fler vandringar får bli en alldeles egen punkt på min bucketlist över resor till Tyskland utöver redan nämnda Harz – detta efter att ha kombinerat en stadsweekend i Dresden med att vandra i fantastiskt vackra Sächsische Schweiz för ett par år sedan. Jag och mitt resesällskap Lisa/Let’s go Explore fick mersmak och planerar för liknande äventyrsstrapatser framöver.

Läs mer: Vandra i Tyskland – Sächsische Schweiz (Elbsandsteingebirge)

#12. Höstresa till Berchtesgaden nationalpark och Königsee (Bayern)

Och på tal om vandring! För drygt tre år sedan åkte Berchtesgaden nationalpark upp på min önskelista efter att ha sett min bloggkollega Daniels/Drydens uppdateringar från parken i höstskrud. Dryden skrev ett inlägg om att vandra i Berchtesgaden och skrädde inte orden när han la till ”Europas gömda paradis”.

boatride-konigssee
Berchtesgaden. Foto: Daniel Rydén/Dryden

Läs Drydens inlägg själva så förstår ni säkert vad som lockar mig: Vandra i Berchtesgaden – Europas gömda paradis.

#13. Köpa hantverk i Erzgebirge

När juldekorationerna åker fram i december har de klassiska träfigurerna från Erzgebirge (sydväst om Dresden) en given plats hemma hos vår familj…

julen i Tyskland
Jullykta från Erzgebirge.

… bland annat i form av en trälykta som jag fick i julklapp för många år sedan.

Läs mer: Julen i Tyskland och 5 saker jag gillar med den

De flesta tyskar känner till de små träfigurerna, och jag skulle själv gärna åka till Erzgebirge för att fylla på mitt förråd med tyska juldekorationer. Jag var nära att resa dit i samband med en resa till Dresden, men fick inte riktigt ihop schemat. Ett sådant besök skulle jag då kombinera med en vandring vid The Erzgebirge-Vogtland Ridge Trail.

#14. Gå på julmarknader i massor

Det verkar som att julen är ett återkommande tema i min bucketlist för resor i Tyskland, och den observationen är helt korrekt! Jag älskar allt som har med julen att göra, vilket gör de otaliga tyska julmarknaderna till paradiset för mig.

julmarknad i tyskland
Julmarknaden Nürnberger Christkindlesmarkt.

För flera år sedan åkte hela familjen till julmarknadernas julmarknad ”Nürnberger Christkindlesmarkt” med anor från 1628, vilket var en upplevelse.

Läs mer: Nürnberger Christkindlesmarkt: Julmarknadernas julmarknad

I slutändan gillade vi dock den betydligt mindre och mer personliga Fürther Freiheit i närheten ännu mer. Jag känner mig långt ifrån klar med tyska julmarknader, fler ska det bli framöver!

#15. Strosa i Schmalkalden (Thüringen)

Schmalkalden. Foto: Sofia/Fantasiresor.

När min bloggkollega Sofia/Fantasiresor satte ihop en lista över 19 tyska städer att besöka för en tågluff eller bilsemester fick jag anledning att börja dagdrömma till flera platser i Tyskland jag tidigare inte hade hört talas om. Schmalkalden i Thüringen är en av dem. Så fina hus, så fint ställe – hur kan jag ha missat detta?

Få mer inspiration och restips hos Sofia/Fantasiresor: Tågluff eller bilsemester i Tyskland – 19 tyska städer att besöka

#16. Sötchock i Rothenburg ob der Tauber

Det finns en hel del Bayern på min bucketlist över platser att besöka i Tyskland. Jag lockas av landskapet, byarna, bergen och känslan. Rothenburg ob der Tauber är en liten stad i Bavaria som jag har sett bilder från och hört talas om vid ett flertal tillfällen, av den enkla anledningen att stället är så himla fint. Tydligen ska Disneyfilmen Pinocchio ha inspirerades av Rothenburg ob der Tauber. Givetvis måste jag även besöka ”Weihnachtsdorf Rothenburg ob der Tauber” – som julafton för en julentusiast (fast öppet året runt!).

#17. Besöka medeltidsstaden Bamberg

Jag blir ofta nyfiken på platser och städer som av någon anledning finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Bamberg. Foto: Florian Trykowski/GNTB.

Bamberg i norra Bayern är en sådan plats, som jag blev ännu mer sugen på att besöka efter att ha läst det här fina blogginlägget hos min bloggkollega Eva/Rucksack.

#18. Mittenwald (Garmisch-Partenkirchen)

Jag inspireras mycket av min systers familjeresor till södra Tyskland, där min svåger har stora delar av släkten. De pratar extra gott om Mittenwald nära gränsen till Österrike. Den här byn ligger i en dal mellan det stora berget Karwendel och det mindre berget Kranzberg – med massor av fina utflyktsmål i krokarna.

#19. Stå vid landsgränsen vid Karwendel (Garmisch-Partenkirchen)

Jag skulle exempelvis gärna göra en copy paste på min systers utflykt till berget Karwendel och då specifikt ta linbanan Karwendelbahn upp för att stå med ena benet i Tyskland, och det andra i Österrike.

mittenwald
Kranzberg. Foto: Elina Kärn

Eller ja, ännu hellre göra spagat i två länder samtidigt som min systerdotter på bilden ovan.

#20. Resa till Kranzberg och bada i Ferchensee (Garmisch-Partenkirchen)

Berget Kranzberg har ett gäng olika vandringsleder att välja på, och här finns också två gamla glaciärsjöar: Lautersee och Ferchensee. Bilden ovan är från Ferchensee (1060 meter över havet), som för övrigt är väldigt fin att bada i.

ferchensee
Ferchensee. Foto: Elina Kärn.

Jag har fått tips om att vid ett besök här åka den gamla sittliften Kranzberg Sessellift som är tyst och gungar skönt. Minst jobbigt är det tydligen att åka upp och gå ner – men då missar man den spektakulära utsikten över Mittenwald på väg ner. Rekommendationen är istället att gå uppför Laintal och ta liften ner.

#21. Besöka Tysklands högsta berg Zugspitze (Garmisch-Partenkirchen)

En annan given punkt på min bucketlist för resor till Tyskland är att stå uppe på Tysklands högsta berg Zugspitze, hela 2962 meter över havet. Vi orutinerade bergsbestigare behöver som tur är inte klättra upp för berget, numera går både linbanor (Tiroler Zugspitzbahn eller Eibsee-Seilbahn) och tåg från Garmisch-Partenkirchen upp mot toppen.

Laufen. Foto: Elina Kärn.

Andra platser jag gärna skulle vilja besöka i området runt Mittenwald är Lautersee (där du kan åka båt och se ett fint kapell), Leutasch-Klamm Wasserfallsteig och Lainbach-Wasserfall (för vackra vattenfall) och den lilla staden Laufen. Dessa ställen och fler jag nämner ovan finns fastnålade på Google Maps via den här länken.

tips tyskland

Mer inspiration om Tyskland:

Frankfurt

—–> Här har jag samlat alla mina inlägg från resor till Tyskland.

Vad står på din bucketlist för resor till Tyskland?


Inlägget om min bucketlist för resor till Tyskland är ett betalt samarbete med Tyska Turistbyrån. Omslagsbild från Dresden.

8 comments

 1. Check på 13 av punkterna, men gör gärna om flera av dom. Checkar gärna av resten också! Tar husbilen til Tyskland nästa vecka och har lagt in några av platserna på önskelistan. Vi åker utan planer, men har en lååååång önskelista. Räknar med vi ska hinna med en del på två månader!

  1. Men åh, två månader!? Underbart ju. Kul att du hittade lite inspiration utöver de du redan har besökt. Gute Reise!!

  1. Tack för all inspiration och värdefulla tips. Ser fram emot att komma ner till Bayern framöver!

 2. Men ge mig Tyskland bara, hur svårt ska det vara? Vill!

  1. Haha, JA – hur svårt ska det vara?? Håller själv på att kolla tågmöjligheter just nu faktiskt. 🙂

 3. Hej! Jag vill försöka ta mig till en julmarknad i december (saknar också att resa såklart), och funderar på några dagar i Berlin eller åka till någon annan julmarknad i Tyskland. Har du några bra tips utöver de du nämner i ditt inlägg? Har varit på Rostocks marknad innan och tyckte den var mysig såklart 🙂
  Ha en bra dag!

  1. Hej Erica! Åh, jag tycker generellt att de mindre varianterna är mysigare än de stora turistmagneterna. Ett tips är att hålla utsikt på Tyska Turistbyråns hemsida, gissar att de kommer tipsa om julmarknader när det närmar sig: https://www.germany.travel/en/home.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close