Close
Julen i Tyskland och 5 saker jag gillar med den

Julen i Tyskland och 5 saker jag gillar med den

Inlägget om Julen i Tyskland är ett betalt samarbete med Tysklands Turistbyrå.

På söndag är det första advent och julen kryper därmed närmare för varje dag. Det blir en annorlunda variant det här året, då mycket av det som vi tidigare tog för givet inte längre är inom räckhåll. Samtidigt är julen en högtid som sträcker sig över de fysiska landsgränserna – och jag kommer för egen del ta med mig det bästa av julen i Tyskland till mitt eget julfirande här hemma i Sverige.

julen i tyskland

Min familj hade den stora turen att växa upp med ett bonussyskon (före detta utbytesstudent) från Berlin som introducerade mig och resten av familjen till tyska jultraditioner. För det kommer jag att vara henne evigt tacksam! När jag sedan själv flyttade till Berlin under mitt sista år på universitetet för att plugga och jobba blev årets sista månad en guldgruva av fina minnen.

julbasar berlin
Julbasar i Berlin med en tysk pluggkompis.

Jag spenderade mitt december på mysiga julmarknader och basarer, jag åt mängder av hembakta tyska julkakor, drack julkryddat Glühwein och kaneldoftande varm choklad, lyssnade på tyska julklassiker, strosade på KaDeWe:s julskyltning, tog vintriga promenader med rosiga kinder i Tiergarten och tja, fick uppleva det bästa med julen i Tyskland (även om en dos hemlängtan även fick mig att gå på luciatåg i svenska kyrkan). När jag flera år senare bildade egen familj var det givet att ta med dem på julmarknadernas mecka nere i Bayern, men även att väva in ”mina” tyska inslag i vårt decembermys. I det här inlägget har jag valt fem anledningar som gör att jag gillar julen i Tyskland lite extra.

Julen i Tyskland och 5 saker jag gillar med den

#1. Julmarknaderna

julen i tyskland

Tyskarna kan sina julmarknader, det tror jag att vi alla är överens om. I vanliga fall slår drygt 2500 tindrande och ljusprydda marknader i byar och städer över hela landet upp portarna för besökare som längtar efter julstämning, marknadsstånd och godsaker. Ofta pågår marknaderna fyra veckor i sträck. Det här året vill jag givetvis inte uppmuntra någon att besöka julmarknader vare sig här i Sverige eller Tyskland, men visst är det fint att få drömma sig både bakåt och för all del framåt i tiden! Jag hade under många år en fix idé om att besöka ”julmarknadernas julmarknad” Christkindlesmarkt i Nürnberg, som lär ha funnits i någon form sedan sextonhundratalet. Numera lockar marknaden och dess rödvitrandiga marknadsstånd besökare från hela världen.

Läs mer: Nürnberger Christkindlesmarkt – Julmarknadernas julmarknad

julen i tyskland

Och visst var en upplevelse att till slut komma dit – men i slutändan föredrog vår familj den betydligt mindre, mysigare och lugnare varianten i den lilla byn Furth där vi bodde under vår juliga Tysklandssemester för fyra år sedan.

Läs mer: Fürther Freiheit: Tysk julstämning i Bayern

#2. Tyska julsötsaker – julkakor och marsipan

Jag älskar både choklad och marsipan (en jul när jag var liten fanns en stor marsipangris överst på önskelistan!). Kombinationen med ett lager krispig lagom bitter mörk choklad runt en mumsbit marsipan är därmed…

… som en skänk från ovan. Den överdrivet godaste varianten ”Niederegger” från Lübeck fick vi, som så mycket annat, premiärsmaka via vår tyska extrasyster.

tysk julmarknad

Hon, eller snarare hennes mamma, introducerade också en hel arsenal med tyska små julkakor för mig, bland annat Zimtsterne (kanelstjärnor, mina favoriter!), Vanillekipferl (vaniljgifflar), Baseler Leckerli (i och för sig från Schweiz, men fanns med på julbrickan), Husarenkrapfen, (syltkakor), Schwarz-Weiß-Gebäck (schackrutor) och så klassikern bland (mjuka) tyska julkakor: Christstollen. Namnet Christstollen kommer för övrigt av att kakan formas som en limpa och täcks med florsocker – detta för efterlikna ett lindat Jesusbarn. Jag föredrar personligen småkakorna, och som sagt, marsipanen!

Tips! För ett par månader sedan fick jag världens bästa tips från en kompis vars föräldrar kommer från Tyskland. De handlar sin tyska julmarsipan och andra söta specialiteter i webbutiken Rosmarys Choklad – som alltså skickar vidare till Sverige. Jag la en beställning med julkalendrar från Kinder och marsipan från Niederegger under förra veckan, som damp ner bara några dagar senare. Rekommenderas verkligen!

#3. Nikolaustag

julen i tyskland

I flera länder, främst Tyskland och Holland, firas Sankt Nikolaus – förlagan till vår jultomte – på natten mot den sjätte december. Enligt traditionen sätter då barnen på Nikolaustag en sko utanför dörren innan de går och lägger sig.

julmarknad tyskland

Förhoppningsvis ligger någon present och godsaker från det givmilda helgonet Sankt Nikolaus i skon på morgonen. Jag fick godis i min sko från mina rumskamrater i Berlin, men har ännu inte tagit vidare traditionen till min familj. Jag tänker att 2020 kanske är året det blir dags för Nikolaustag även i vår familj? Om inte annat eftersom vi nu behöver alla extra anledningar vi kan få att fira och skapa fina minnen tillsammans!

#4. Träfigurer från Erzgebirge

När juldekorationerna åker fram här hemma har de klassiska träfigurerna från Erzgebirge (sydväst om Dresden) en given plats i vår familj – bland annat i form av en trälykta som jag fick i julklapp för några år sedan.

julen i Tyskland

Faktum är att ett av företagen som tillverkar de handmålade figurerna, Wendt & Kuhn i Grunhainichen, Erzgebirge, firar 105 år nu under 2020. Det finns precis hur många figurer och utformanden att välja på, men jag tror ändå att de söta änglarna är mest välkända runt om i världen. Jag har både köpt och ärvt små och större änglar som får stå framme året runt. Jag vet att julänglarna och specifikt julänglaorkestern är populära att samla på – i julsammanhang sägs ängeln bära det gudomliga ljuset och kommer också med bud om Kristi födelse.

Någon gång framöver ska jag köpa en julinspirerad speldosa (Engeltrio mit Mond / blau mit Sternen). Jag har redan en somrig variant som jag ärvde av mina föräldrar, när jag drar upp den speldosan känns det stundtals som höra barndomen spelas upp!

julen i tyskland
Ser ni änglen på månen i taket?

I Tyskland vågar jag påstå att nästan alla känner till de små träfigurerna, så pass mycket att de till och med fanns i storformat som del av juldekorationerna på Playmobil FunPark (Playmos motsvarighet till Legoland) när vi var där med familjen för några år sedan.

#5. Julsångerna (med favoriten ”Stille Nacht, heilige Nacht” i täten)

En sak jag kommer att sakna extra mycket i år är både julkonserter och luciatåg, även om det är okej att lyssna på julmusik på Spotify också. Det är något magiskt att sitta i en grandoftande kyrka och småfrysa, helst med en krubba uppställd någonstans. Och så mängder med levande ljus såklart!

nurnberg3

En av mina absoluta favoritjulsånger är Stilla Natt, fast på originalspråket.

Stille Nacht, heilige Nacht! Alles schläft, einsam wacht nur das traute hochheilige Paar, holder Knabe im lockigen Haar, schlafe in himmlischer Ruh, schlafe in himmlischer Ruh!

– Stille Nacht, heilige Nacht, text: Joseph Mohr, musik: Franz Xaver Gruber

För jodå, visst är Stilla Natt ursprungligen från Tyskland. Historian bakom är en söt sådan, och har sin början julafton 1818 då en mus hade misstagit orgelbälgen i kyrkan för en julost (egen tolkning om osten, ta det inte som en sanning!). Någon orgelmusik blev det nu inte på julafton, däremot tog kantorn Franz Gruber saken i egna händer genom att tonsätta en dikt av hjälpprästen Joseph Mohr – en dikt som Mohr skrev redan 1816.

De framförde en tvåstämmig version till gitarrarrangemang, och ja, resten är historia.

Hörrni, det är ett konstigt år vi snart kommer att lägga till handlingarna – och för många blir det en annorlunda jul vi har framför oss. För egen del känns det därför extra fint att få plocka fram både julpynt och fina minnen med koppling till Tyskland – och jag längtar verkligen efter dagen jag kan och får komma dit och hälsa på nära och kära igen. Jag ska försöka ge mig på recepten för de tyska julkakorna nu i helgen, även om jag har svårt att tro att de smakar lika bra som de jag helst äter i mina extraföräldrars stämningsfullt julpyntade vardagsrum i Berlin.


Har du någon koppling till julen i Tyskland, eller några andra utländska jultraditioner? Berätta gärna! Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Tyska Turistbyrån.

6 comments

 1. Älskar jul, älskar Tyskland, älskar traditioner, längtar till att åka ner till Bayern igen… Åh! Mysigt inlägg. ❤️

  1. Håller med om allt. Trevlig adventshelg, och tack för din kommentar!

 2. Mysigt! Jag älskar jul – både i Sverige och Tyskland visst är det härligt att få plocka russinen ur kakan och blanda traditioner på sitt eget sätt? Julmarknad och Nikolaus är mina favoriter. Det känns tomt, nästan nervöst, att fira jul utan en enda stämningsfull runda på Hamburgs julmarknader för första gången på … 27 år (oj!). Nu håller vi tummarna, att Nikolaus sluppit karantän och vågar en tur till Sverige – trots restriktioner.
  Frohes Fest till er!

  1. Haha, ja, vi får VERKLIGEN hoppas att Nikolaus sluppit karantän och hittar fram. Frohes Fest tillbaka!

 3. Victoria Brännström says:

  Det ser helt fantastiskt ut! Vad säger ni kusiner ska vi åka dit nästa år?

  1. Ja, alltså du skulle älska… Låt oss verkligen hoppas att det är okej nästa år!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close