För några år sedan påbörjade jag ett blogginlägg om alla nationalparker jag ville besöka i USA. Vilda, vackra varianter att lägga till i samlingen över de jag redan hade besökt i Utah och i Arizona. Jag ville uppleva flockar med bisonoxar, svårtrampade vandringsleder och fler galna klippformationer. Att vilja besöka alla Sveriges nationalparker fanns inte riktigt på kartan. Inte ännu. Jag har ju i princip bott granne med Tyresta nationalpark, är uppvuxen i en by omgiven av skog och tja, svensk natur är väl ändå vardagsmat. Eller? Ett tag senare startade jag min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor och i samma veva blev jag utmanad av min svåger att besöka alla nationalparker i Sverige. Jag hade knappt hört talas om hälften av dem, än mindre besökt dem. Numera finns den där utmaningen om svenska nationalparker med som en självklar punkt på min bucketlist över svenska resmål. (I skrivande stund jag har besökt elva av parkerna.)
Läs mer: Bucketlist för resor i Sverige – 100 saker jag vill se och göra
Är du själv nyfiken på att besöka någon av våra 30 nationalparker i Sverige framöver? I det här inlägget har jag listat våra svenska nationalparker indelade i landskap från söder till norr, med vidare länkar till guider av mig eller Sveriges nationalparker om du vill läsa mer. Vilken svensk nationalpark blir din personliga favorit?
Allmänna tips att tänka på när du besöker en nationalpark!
- Respektera djur och natur! Våra svenska nationalparker är inrättade för att bevara ett större sammanhängande område av Sveriges respektive naturtyper, vilka är sex till antalet: 1) fjäll, 2) sjöar och vattendrag, 3) kust och hav, 4) ädellövskog, 5) våtmark och 6) barrskog. Ta ditt ansvar, respektera djur och natur, och följ de anvisningar som finns att läsa på informationstavlorna i parkerna. Därutöver gäller allemansrätten.
- Läs på! Sveriges nationalparker har den briljanta samlingssidan sverigesnationalparker.se som är både gratis och fullspäckad med utförlig information och inspiration om våra nationalparker i Sverige. Det är också många resebloggare som skrivit om nationalparkerna, bland annat ett samlingsinlägg med specifika tips om de bästa vandringarna hos 4000mil.
- Besök naturum: Känner du igen namnet “naturum” sedan tidigare? Det finns idag 33 olika naturum utplacerade i hela landet, de allra flesta av dem i anslutning till Sveriges nationalparker. Ett naturum kan liknas vid ett besökscentrum där vi besökare får veta mer om kulturhistoria, men också om natur, djur och växtlighet som har format det aktuella området. Finns det ett naturum på plats, gå dit en sväng innan eller efter du ger dig ut i nationalparken. Det är värt besöket varje gång!
- Ta hjälp av guider: På naturum finns personal på plats som kan hjälpa till att tipsa om utflyktsmål och vandringar, och det går även att boka guidade turer för privata sällskap eller skolklasser.
- Undvik högsäsong, och testa doldisarna! Vissa av nationalparkerna lockar av naturliga skäl mer än andra, av den enkla anledningen att de verkar spektakulära på ett eller annat sätt. Många vill uppleva höga vattenfall, sandstränder och maffiga fjällmassiv – men se till att planera in ditt besök utanför högsäsong. Och du, se också till att besöka doldisarna bland våra nationalparker!
- Kläder och utrustning: Det ska inte behöva vara en prylsport att uppleva naturen, tvärtom. Din upplevelse kan dock bli betydligt trevligare med i vart fall ett par sköna (och vattentåliga!) vandringsskor och en bra ryggsäck.
30 nationalparker i Sverige: fjäll, sjöar, kust, hav, skog och våtmarker av bästa sort
SKÅNE
#1. Dalby Söderskog nationalpark
Ska du möta våren i Sveriges sydvästra hörn finns tre skånska nationalparker att sikta på, varav Dalby Söderskog är en. Den här nationalparken, som ligger i närheten av Lund, ska tydligen vara en hejare på temat vårblomsterprakt och skir bokskog.
Utmärkande för Dalby Söderskog? Ädellövskog med fantastisk vårblomning.
Läs mer om Dalby Söderskog hos Sveriges nationalparker.
#2. Stenshuvuds nationalpark
Stenshuvud är så långt från Malmös myllrande gator du kan komma. I den här nationalparken, som ligger alldeles i närheten av Kivik på Skånes västkust, väntar istället mäktiga och lummiga strandvyer, öppet hav och fina vandringar.
Utmärkande för Stenshuvud? Stenshuvuds vita sandstrand.
Läs mer: Stenshuvuds nationalpark – tips och inspiration inför besök.
#3. Söderåsens nationalpark
Söderåsens nationalpark är en uppskattad nationalpark drygt fem mil från Helsingborg. Här väntar en oas av naturhärligheter, däribland djupa dalgångar och branta stigningar till mäktiga utsikter.
Utmärkande för Söderåsen? En av norra Europas största ädellövsskogar.
Läs mer: Söderåsen i Skåne – tips om aktiva dagar i vacker natur
SMÅLAND
#4. Blå Jungfrun nationalpark
Har du besökt Kalmar kanske du har sett Blå Jungfrun torna upp sig i sundet? Den här nationalparken är i själva verket en 86 meter hög klippö mitt i Kalmarsund som geografiskt sätt ligger närmare Öland än fastlandet. Hit åker du antingen med egen båt eller med turbåt från Oskarshamn alternativt Byxelkrok på Öland (båtarna går varje dag under sommarperioden).
Utmärkande för Blå Jungfrun? Grottor och jättegrytor.
Läs mer om Blå Jungfrun hos Sveriges nationalparker.
#5. Norra Kvills nationalpark
Vimmerbytrakterna är i vanliga fall främst kända för kopplingarna till Astrid Lindgren, men faktum är att det också finns en annan kändis här i kommunen. I Norra Kvills nationalpark hittar du Smålands version av vildmark, med stora stenblock och mäktiga träd. I mitten av parken ligger Stora Idegölen, en liten sjö i John Bauer-anda.
Utmärkande för Norra Kvill? 150 år orörd skog, med upp till 35 meter höga granar.
Läs mer om Norra Kvill hos Sveriges nationalparker.
#6. Store Mosse nationalpark
Store Mosse, som ligger drygt 50 minuters bilväg söder om Jönköping, är förmodligen det närmaste du kan komma Norrland utan att lämna Smålands gräns. Parken beskrivs som ett “myrhav” och Store Mosse stoltserar med titeln som Sydsveriges största myrområde. Här kan du vandra i snöskor mitt i sommaren – snöskor fungerar tydligen utmärkt som skodon på blöt mossmark.
Utmärkande för Store Mosse? Precis som det låter är det mossen (bestående av växtdelar från vitmossa) som gör den här parken unik.
Läs mer om Stora Mosse nationalpark.
#7. Åsnens nationalpark
Alla goda ting är tre, så även nationalparkerna i Småland. I Åsnens nationalpark ligger fokus på vatten, som närmare bestämt täcker 75 procent av parkytan. Åsnen beskrivs som en “insjöskärgård” med både skär och öar, men i parken finns också bokskog och ett rejält berg som kallas Trollberget.
Utmärkande för Åsnen? Insjöskärgården!
Läs mer om Åsnen hos Sveriges nationalparker.
GOTLAND
#8. Gotska Sandön nationalpark
På andra sidan fastlandet från Stockholms skärgård, drygt tre timmar från Nynäshamn, väntar vidsträckta sanddyner och vackra vandringsleder. Här är du långt ifrån storstadens trafikbuller. Det går också ta sig hit med båtturer från Fårösund, då tar resan två timmar.
Utmärkande för Gotska Sandön? Stränderna!
Läs mer om Gotska Sandöns nationalpark.
NÄRKE
#9. Garphyttans nationalpark
Garphyttans nationalpark ligger en dryg halvtimmes bilresa väster om Örebro och är en park med fokus på blomstrande (odlings)marker. Vi besöker parken i början av juni då den exploderar i en hel massa nyanser av grönt.
Efter att ha läst in oss på Sveriges Nationalparkers hemsida kan vi konstatera att nationalparken till större del består av forna ägor till Östra gården, vilket var en av fyra bergsmansgårdar i Svenshyttan. Hela det här området i Sverige är för övrigt starkt präglad av bergshanteringen/bergsbruket – vars historia alltså även går som en röd tråd genom den här nationalparken.
Utmärkande för Garphyttan? Äldre odlingslandskap.
Läs mer: Garphyttans nationalpark – tips om försommar i Sveriges näst minsta nationalpark
#10. Tiveden nationalpark (ligger i gränsområdet mellan Närke och Västergötland)
Mellan Vänern och Vättern hittar ni Tivedens nationalpark som är både kuperad, vild och vacker – enligt vissa en av Sydsveriges vackraste! Södra Sverige är knappast bortskämda med större områden med gammal och sammanhängande skog – vilket gör Tiveden unik i sitt slag.
Utmärkande för Tiveden? Enorma klippblock, upp till 10 meter stora och stranden Vitsand.
Läs mer: Tivedens nationalpark – att vandra Stenkällerundan för ett smakprov på Sveriges södra vildmark
VÄSTERGÖTLAND
#11. Djurö nationalpark
Djurö nationalpark är något så ovanligt som en isolerad skärgård i mitten av Sveriges största sjö Vänern. De trettiotalet öar och skär som bildar parken är både otillgängliga och isolerade, och har du inte egen båt krävs det att du kontaktar parkens tillsynsman för att besöka parken.
Utmärkande för Djurö? Den isolerade skärgårdskänslan mitt i Vänern.
Läs mer om Djurö nationalpark.
DALSLAND
#12. Tresticklans nationalpark
Väster om Vänern. alldeles intill den norska gränsen, ligger Tresticklans nationalpark. Här väntar orörd tallskog, utan varken bebyggelse och vägar – med vargar som rör sig över båda landsgränserna.
Utmärkande för Tresticklan? Orörda naturskogar.
Läs mer om Tresticklans nationalpark.
BOHUSLÄN
#13. Kosterhavets nationalpark
Fascineras du av havet och har svårt att välja bland utbudet av nationalparker i Sverige? I så fall bör du sikta på Kosterhavets nationalpark utanför Bohusläns kust, som när den invigdes under 2009 blev vår första marina nationalpark. Här blomstrar det marina livet mot bakgrund av att Östersjöns bräckta vatten möter Atlantens saltvatten från Atlanten.
Utöver ett spännande marint liv med sälar, havsfåglar och korallrevet av ögonkorall i Koster-Väderöfjorden är detta ett fint besöksmål för att paddla kajak, snorkla och simma – men också vandra och cykla.
Utmärkande för Kosterhavet? Sveriges första marina nationalpark.
Läs mer om Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark.
SÖDERMANLAND
#14. Tyresta nationalpark
Inte alla huvudstäder har privilegiet att ha en riktigt vacker nationalpark runt hörnet, närmare bestämt en dryg halvtimmes bilväg från Stockholm. Tyresta nationalpark ger en helhetsupplevelse med hjälp av dess sagoskog, flertalet vandringsleder och Tyresta by – en pittoresk liten by där du hittar naturum, lanthandel och café. Byggnaden där naturum huserar är i sig är utformad som en Sverigekarta i skalan 1:31 000. Varje centimeter i huset motsvarar 310 meter i verkliga livet, och längs väggarna finns fina miniatyrer av typiska svenska landskap.
Utmärkande för Tyresta? Urskog alldeles i närheten av centrala Stockholm!
Läs mer: Naturum Tyresta Nationalpark – familjedag i Haninge
UPPLAND
#15. Ängsö nationalpark
En annan nationalpark hyfsat nära Stockholm är Ängsö nationalpark, en av Sveriges minsta nationalparker. Den här skärgårdsön gör sig allra bäst under vår och försommar när hela ön står i blom.
Utmärkande för Ängsö? Skärgårdsö med odlingslandskap.
Läs mer: Ängsö nationalpark i Roslagen: tips och inspiration inför ditt besök
GÄSTRIKLAND
#16. Färnebofjärdens nationalpark
Färnebofjärden, som ligger drygt åtta mil från Uppsala och fem mil från Gävle, fick titeln nationalpark mot bakgrund av att man ville bevara dess unika älvlandskap. Detta landskap utgörs närmare bestämt av en del av Nedre Dalälven som sträcker sig fram hela vägen mellan Avesta och Bottenhavet.
Läs mer: Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge bruk vid Dalälven
Utmärkande för Färnebofjärden? Älvlandskapet.
HÄLSINGLAND
#17. Hamra nationalpark
Hamra nationalpark, som ligger drygt två timmar väster om Hudiksvall, är något av en doldis i nationalparkssammanhang. Under vårt besök i somras var vi nästan ensamma på parkeringen, medan det vid samma tidpunkt rapporterades i media om att köerna ringlade sig långa till Fulufjället. I Hamra väntar urskog och myrmark, men också fina vyer längs Svartån.
Utmärkande för Hamra? Urskog och myrmark.
Läs mer om Hamra Nationalpark i Gävleborg.
DALARNA
#18. Fulufjällets nationalpark
I Fulufjällets nationalpark väntar drygt 14 mils vandringsleder, och även det imponerande vattenfallet Njupeskär som är ett av Sveriges högsta vattenfall som faller fritt i 70 meter. I parken hittar du även trädkändisen Old Tjikko – en gran som lär vara över 9000 år gammal och därmed ett av världens äldsta träd.
Utmärkande för Fulufjället? Njupeskärs vattenfall, med en fallhöjd på 93 meter.
Läs mer om Fulufjällets nationalpark
#19. Töfsingdalens nationalpark
Svårframkomlig, otillgänglig och ödslig är några av de epitet som kännetecknar Töfsingdalen som ligger norr om Idre, relativt nära Norges gräns. Föredrar du vildmark och har svårt att välja bland alla nationalparker i Sverige verkar Töfsingdalen vara ett bra val – förutsatt att du känner dig trygg att vandra omkring på blockhav utan några stigar.
Utmärkande för Töfsingdalen? En av Sveriges minst besökta nationalparker mot bakgrund av otillgängligheten.
Läs mer om Töfsingsdalens nationalpark.
HÄRJEDALEN
#20. Sonfjällets nationalpark
Det finns förvisso en nationalpark som heter “Björnlandet”, men faktum är att Sonfjället räknas som ett av Sveriges björntätaste område med en permanent björnstam som är hemmastadd i parken – tillsammans med både älgar och lodjur. Här har spåren av istiden gett tydliga spår, inte minst i form av stenblock som vilar både här och där i parken.
Utmärkande för Sonfjället? Sonfjället och dess minnesvärda silhuett i egen hög person.
Läs mer om Sonfjällets nationalpark.
ÅNGERMANLAND
#21. Skuleskogens nationalpark
Skuleskogens nationalpark, i närheten av Östersund i Ångermanland, bjuder på Sverigemagi i sin bästa form – och är en av mina personliga favoriter av av de nationalparker i Sverige jag hittills har besökt. Här möts skog, hav och fjäll i en perfekt blandning. Förutom att kallas för urskog har Skuleskogen historiskt sett också varit en gränsskog, alltså en skog som genom att vara både stor och svårgenomtränglig har fungerat som ett gränsområde mellan landskap.
Utmärkande för Skuleskogen? Ett par av de mest omtalade landmärkena i Skuleskogens nationalpark är Skåttdalsberget och Slåttdalsskrevan, som klyver berget i två delar.
Läs mer om Skuleskogens nationalpark och Slåttdalsskrevan.
NORRBOTTEN
#22. Haparanda skärgårds nationalpark
Uppe i Bottniska viken, mellan Sverige och Finland, ligger Haparanda skärgårds nationalpark – vår allra nordligaste skärgård med sanddyner och långa sandstränder.
Utmärkande för Haparanda skärgård? Ett unikt skärgårdslandskap.
Läs mer om Haparanda skärgårds nationalpark.
LAPPLAND
#23. Abisko nationalpark
I det nordligaste av Sverige, drygt en halvtimmes bilkörning från Riksgränsen, väntar en av våra uppskattade och omtalade nationalparker i Sverige. Abisko nationalpark bildades redan 1909 som en av de första nationalparkerna i Europa. Parken består nästan uteslutande av en fjälldal som under årens lopp har formats fram av de tunga inlandsisarna. Här slingrar sig den mäktiga fjällälven Abiskojåkka fram, vilken senare forsar ut i den välkända kanjonen med höga klippväggar. Älven rinner i sin tur slutligen ut i Torneträsk som är Sveriges sjunde största och näst djupaste sjö.
Utmärkande för Abisko? Lapporten, som har kommit att bli en symbol för porten in till fjällvärlden (och sägs vara den svenska fjällvärldens mest avbildade motiv) . På nordsamiska går dalen under namnet Cuonavággi, vilket kan översättas till (fjäll)gåsdalen.
Läs fler tips om Abisko nationalpark.
#24. Björnlandets nationalpark
Gillar du barrskog, och specifikt tallar? I så fall lär Björnlandets nationalpark i Åsele lappmark vara något för dig. Här ligger en av Sveriges mest betydelsefulla urskogar, som delvis används för renskötsel.
Utmärkande för Björnlandet? Tallskog så långt ögat kan nå!
Läs mer om Björnlandets nationalpark.
#25. Muddus/Muttos nationalpark
På samlingssidan för Sveriges nationalparker beskrivs Muddus nationalpark som en “tyst gammelskog”, där den låga ljudvolymen har bekräftats av forskare. Muddus ingår tillsammans med Sarek, Padjepanta och Stora Sjöfallet i världsarvet Laponia. En av höjdpunkterna i parken är det 42 meter höga Muddusfallet.
Utmärkande för Muddus? Sägs vara en av Sveriges tystaste platser.
Läs mer om Muddus nationalpark.
#26. Padjelanta nationalpark
Har du funderat på vilken av alla nationalparker i Sverige som kan föräras titeln som landets största? Den titeln kniper Padjelanta/Badjelánnda – ett samiskt namn som översätts till ”det övre landet”. Här kan du vandra längs Padjelantaleden, en relativt lättvandrad led med stugor längs sträckan, för att uppleva det vackra och fjällbeprydda landskapet. Padjelanta är en del av världsarvet Laponia.
Utmärkande för Padjelanta? Sveriges största nationalpark.
Läs mer om Padjelanta nationalpark.
#27. Pieljekaise nationalpark
För mig som är uppvuxen i södra Sverige känns det främmande att kalla Pieljekaise för ett lågfjällsområde med tanke på att det högsta fjället (som går just under namnet Pieljekaise och har namngivit parken) mäter hela 1138 meter över havet. Men ja, det är just vad det är! Här frodas fjällbjörkar, småsjöar och ängar.
Utmärkande för Pieljekaise? Parkens högsta fjäll Pieljekaise – vilket går under det samiska namnet Bieljijgájse – översatt “örontopparna”. Detta mot bakgrund av att fjällets toppar ser ut som ett öra i profil.
Läs mer om Pieljekaise nationalpark.
#28. Sarek nationalpark
Sarek nationalpark är en av de nationalparker i Sverige som ingår i vårt stolta världsarv Laponia. I den här storslagna parken återvinns inte mindre än sex av Sveriges högsta fjäll, och utöver det ett hundratal glaciärer. Här finns däremot varken spänger eller markerade leder, och heller inga andra bekvämligheter för parkbesökare.
Utmärkande för Sarek? Antal höga fjäll (sex av Sveriges högsta) och glaciärer (nästan hundra stycken!).
Läs mer om Sarek nationalpark.
#29. Stora Sjöfallets nationalpark
Stora Sjöfallet är en av de nationalparker i Sverige som lockar mig personligen allra mest just nu. Parken kallas “hjärtat av världsarvet Laponia” och bilderna jag har sett från en vinterklädd nationalpark är inget annat än ren och skär naturmagi.
Utmärkande för Stora Sjöfallet? Den varierade naturen med allt från glaciärer till dalar och fjällryggar.
Läs mer om Stora Sjöfallets nationalpark.
#30. Vadvetjåkka nationalpark
Vad vet du om Vadvetjåkka? Värt att lägga på minnet är att det här är Sveriges nordligaste nationalpark – och därmed en enslig sådan med få besökare. Hit bör du med andra ord inte åka ensam om du inte har koll på läget. De närmaste samhällena är Björkliden, Riksgränsen och Abisko.
Utmärkande för Vadjetjåkka? Av alla nationalparker i Sverige är detta den nordligaste.
Läs mer om Vadvetjåkkas nationalpark.
Omslagsfoto från Abisko nationalpark. Inlägget publicerades i mars 2021, men uppdateras löpande (senast under september 2023).
6 comments
Jag är också “på” utmaningen att besöka dem alla, nu när jag har tagit reda på vilka de är. Vi får se hur många år det tar. 🙂
Ja, skönt att inte behöva ha så bråttom. (Kanske coronaeffekten!? Känner inte igen det resonemanget hos mig själv i vanliga fall… ) En i taget, jag hoppas ju kunna få många år till att sprida ut härligheterna på.
Vi får se till att mötas upp i någon av parkerna!
Jag har varit i Tiveden och i Fulufjället. Det känns FÖR lite – mer nationalpark framöver!
Ja, det är en bra målsättning att besöka fler svenska nationalparker! Vi siktar själva på Sonfjället och Fulufjället nästa gång. 🙂